Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κριτική σε κυβέρνηση και κόμμα από τη «Σοσιαλιστική Τάση»
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κριτική σε κυβέρνηση και κόμμα από τη «Σοσιαλιστική Τάση»

  • A-
  • A+

Μετά την πρόσφατη δημοσίευση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που λήφθηκε στη συνεδρίαση της 29ης Ιουλίου 2017, η «Σοσιαλιστική Τάση» θέλοντας να συμβάλει «στην ανάπτυξη του σχετικού εσωκομματικού διαλόγου» με έμφαση «στις θετικές αναφορές της απόφασης για οριστική έξοδο από τα μνημόνια και για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη», ασκεί κριτική στο κόμμα και την κυβέρνηση, επικεντρώνοντας σε τέσσερα σημεία.

Με προεξέχοντα τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Χρυσόγονο, η «Σοσιαλιστική Τάση» αποτελεί ένα μικρό κομμάτι του κόμματους της Κουμουνδούρου χωρίς εκλεγμένα μέλη στην Κεντρική Επιτροπή και στα θεσμικά όργανα.

Η Γραμματεία της, στο κείμενο που υπογράφουν έντεκα μέλη της επικεντρώνει στην παραγωγική ανάπτυξη της χώρας σημειώνοντας πως «δεν πρόκειται να έρθει με ευχολόγια» και θεωρεί «αδικαιολόγητη την καθυστέρηση σε ότι αφορά την επένδυση του Ελληνικού, καθώς και την βραδύτητα που παρατηρείται σε άλλες επενδυτικές δράσεις, εξαιτίας γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών, αλλά και έλλειψης ανάλογων πρωτοβουλιών από τα αρμόδια Υπουργεία». Επιπρόσθετα, τονίζει την «καθυστέρηση ως προς την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων» που «επιδεινώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού».

Προκειμένου η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη «χρειάζεται να θεραπευθούν οι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους, όπως π.χ. οι αργοί ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης και τα ελλείμματα εσωτερικής και εξωτερικής δικαστικής ανεξαρτησίας. Πρέπει λοιπόν να πέσουν οι τόνοι και αντί για άγονες φραστικές αντιπαραθέσεις να μπει η κυβέρνηση σε σοβαρό διάλογο με τις δικαστικές ενώσεις και τους δικηγορικούς συλλόγους, για να βρεθούν και να δρομολογηθούν ρεαλιστικές και λειτουργικές λύσεις στα προβλήματα αυτά».

Καλεί το κόμμα να ανοιχτεί στους πολίτες «δίνοντάς τους τα μέσα να αμυνθούν ενάντια στην οικονομική κρίση. Το κυβερνητικό έργο οφείλει να σταθεί στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και να δώσει λύσεις που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη της κοινωνίας».

Προκειμένου η ανάπτυξη να είναι ισόρροπη αλλά και δίκαιη, «χρειάζεται να αρχίσουν να μετριάζονται οι υφιστάμενες δυσθεώρητες περιφερειακές ανισότητες. Χρειάζονται εκτός από ένα σχέδιο εθνικής παραγωγικής δράσης και προγραμματισμένες κινήσεις για τη μεταφορά κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών εκτός Αττικής και αυτές θα έπρεπε να βρίσκονται στο επίκεντρο των συνεδρίων περιφερειακής ανάπτυξης που έχουν αρχίσει να διεξάγονται. Η ανάπτυξη επίσης προϋποθέτει αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και αυτό με τη σειρά του απαιτεί την προώθηση της αξιοκρατίας. Οι τελευταίες αποφάσεις για την σημαία στα σχολεία, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, δεν συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση», υποστηρίζει.

Σε ότι αφορά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την ισόρροπη παραγωγική ανασυγκρότηση «δε μπορεί ποτέ να επιτευχθεί, όταν δεν συμμετέχει στη διαμόρφωση της πολιτικής η πλατιά εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζεται μέσα από την πλατιά δημοκρατική παράταξη». Σύμφωνα με τη «Σοσιαλιστική Τάση», «η επιτυχία του κυβερνητικού έργου θέτει ως αναγκαία και ικανή συνθήκη μια διάχυτη δημοκρατία και μια αλληλέγγυα συμμετοχή και ενεργοποίηση όλων των προοδευτικών πολιτών που αποτελούν την εκλογική βάση του κόμματος. Πρέπει να γίνει σεβαστή η εξαγγελία της ιδρυτικής διακήρυξης του 2013 για ένα κόμμα μαζικό και δημοκρατικό».

Τέλος, μέσω της δημόσιας δήλωσης ζητούν από το κόμμα «τη διεξαγωγή καταστατικού συνεδρίου μέσα στο 2017 και την αλλαγή του καταστατικού, ώστε να γίνει άμεση εκλογή από τη βάση, με ελεύθερη συμμετοχή, των κορυφαίων κομματικών οργάνων (κεντρικής επιτροπής και προέδρου)».

Το κείμενο υπογράφουν οι:

Κώστας Χρυσόγονος, Στάθης Πανταζής, Μαρία Πετράκη, Νικήτας Μπαριτάκης, Παύλος Τριανταφύλλου, Ευθύμιος Ευθυμιάδης, Ράνια Σταυροπούλου, Αντώνης Κοκορίκος, Ειρήνη Βασιλάκη, Ελένη Παπαδοπούλου και Γιάννης Αντώνενας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε ψηφοφορία η αποχώρηση Χρυσόγονου
Στο διάστημα από 2 έως 4 Οκτωβρίου θα υπάρξει ψηφοφορία στα μέλη της Σοσιαλιστικής Τάσης για αποχώρηση, ενώ ο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραδίδει την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο. Η απόφαση του κ....
Σε ψηφοφορία η αποχώρηση Χρυσόγονου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ η Σοσιαλιστική Τάση
Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου θα γνωστοποιήσουν τα μέλη της Σοσιαλιστικής Τάσης τι θα πράξουν σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ηγεσία της ομάδας, που συσπειρώνεται γύρω από τον Κώστα...
Ετοιμη να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ η Σοσιαλιστική Τάση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χρυσόγονος κατά ΣΥΡΙΖΑ
Κριτική στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ ασκεί η Σοσιαλιστική Τάση με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του κόμματος, Κώστα Χρυσόγονο. Σε ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η κομματική βάση δεν συμμετέχει στη διαμόρφωση της...
Χρυσόγονος κατά ΣΥΡΙΖΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενόχληση Μαξίμου για τα «καρφιά» Χρυσόγονου
Τη δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε η δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Χρυσόγονου, ότι έχει να δει δύο χρόνια τον Αλέξη Τσίπρα. «Ο πρωθυπουργός δεν επιλέγει τους συνομιλητές του από τα πάνελ...
Ενόχληση Μαξίμου για τα «καρφιά» Χρυσόγονου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκλογή προέδρου από τη βάση και άνοιγμα στους ψηφοφόρους
«Ο αριθμός των 25.000 μελών είναι αναντίστοιχος προς το σώμα των ψηφοφόρων» δηλώνει ο Κώστας Χρυσόγονος προτείνοντας αλλαγές στον τρόπο εκλογής της κεντρικής επιτροπής και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο...
Εκλογή προέδρου από τη βάση και άνοιγμα στους ψηφοφόρους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πόσο διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα;»
Την ανάγκη να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας τόνισε με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Κώστας Χρυσόγονος:
«Πόσο διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα;»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας