Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φθινοπωρινοί σχεδιασμοί

Η φετινή άνοδος του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα έχει μια ενδιαφέρουσα καινοτομία: δεν θα παραμείνει μόνο για 24 ή 48 ώρες, αλλά για μία ολόκληρη εβδομάδα, προκειμένου να έχει συναντήσεις με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Φθινοπωρινοί σχεδιασμοί

  • A-
  • A+

Με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο και γενικότερα τα «αγκάθια» και τις «λακκούβες» του φθινοπώρου χαράσσουν τα πολιτικά τους σχέδια ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, που παραμένουν ακόμη σε «επιφυλακή», παρά το γεγονός ότι η πολιτική ζωή εισέρχεται και επισήμως σε περίοδο θερινής ραστώνης λόγω του Δεκαπενταύγουστου.

Ωστόσο, το μήνυμα που εκπέμπουν από το μέγαρο Μαξίμου είναι ότι για την κυβέρνηση δεν προβλέπονται διακοπές διαρκείας, αφού ο προγραμματισμός των πολιτικών προτεραιοτήτων των επόμενων μηνών επιβάλλουν σκληρή δουλειά ακόμη και σε ημέρες που κατά παράδοση είναι αφιερωμένες στα μπάνια του λαού...

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να αξιοποιήσει τη σχετική ηρεμία που προσφέρει αυτό το διάστημα, προκειμένου με νηφαλιότητα -μαζί με τους συνεργάτες του- να προετοιμάσει μια σειρά από σημαντικά πολιτικά γεγονότα στα οποία η κυβέρνηση προσδοκά να έχει οφέλη, π.χ. η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν, του Ιταλού πρωθυπουργού Π. Τζεντιλόνι, η ευρωαραβική διάσκεψη κ.ά.

Παράλληλα, θέλει να καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις που πρέπει να λάβει αναφορικά με τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, από τη στιγμή που φέρεται να έχει δεχτεί εισηγήσεις -χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή διάψευση- για μικρές ή μεγαλύτερες διορθωτικές κινήσεις.

Σκοπός των κυοφορούμενων αλλαγών είναι να ευθυγραμμίζονται τα πρόσωπα με τις επιταγές και το αφήγημα του νέου κύκλου που -όπως ισχυρίζονται από το Μαξίμου- άνοιξε για τη χώρα η συμφωνία για τη β' αξιολόγηση. Ως προς τον χρόνο πραγματοποίησης του ανασχηματισμού, συζητείται είτε το τέλος Αυγούστου είτε οι αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ μικρότερες πιθανότητες δίνονται στο σενάριο οι ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα να γίνουν πριν από τις 20 του τρέχοντος μήνα.

Τους κρατάει... ζεστούς

Με τον τρόπο αυτό πάντως, είτε γίνει είτε όχι ο ανασχηματισμός, ο πρωθυπουργός καταφέρνει να κρατάει «ζεστούς» και σε επαγρύπνηση τους υπουργούς, οι οποίοι πρέπει άλλωστε να παραδώσουν έγκαιρα φακέλους με τα πεπραγμένα τους για να γίνει ο σχεδιασμός της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στη ΔΕΘ, σύμφωνα με την πρωθυπουργική εντολή στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο τον Ιούλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές στην «Εφ.Συν.», οι σχετικές προετοιμασίες -αν και σε πρωτόλειο στάδιο- έχουν ήδη ξεκινήσει και μάλιστα η φετινή άνοδος του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα έχει μια ενδιαφέρουσα καινοτομία: Ο κ. Τσίπρας, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, δεν θα είναι «περαστικός» από την πόλη και δεν θα παραμείνει μόνο για 24 ή 48 ώρες, αλλά για μια ολόκληρη εβδομάδα, προκειμένου να έχει συναντήσεις με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς.

Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο ΑΠΕ, υπενθύμιζαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. έχει ιδρύσει Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει να επιδείξει σημαντικό έργο «σε χρονίζοντα προβλήματα της πόλης» (απόδοση στρατοπέδων στους πολίτες, ΟΑΣΘ, μετρό κ.ά.).

Με ανάλογους εντατικούς ρυθμούς σχεδιάζονται και τα υπόλοιπα περιφερειακά συνέδρια (έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη και τη Λάρισα). Το επόμενο θα διεξαχθεί στην Κρήτη το διήμερο 20-21 Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο θα είναι η σειρά της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, έδρα του αγροτικού πληθυσμού, που είχε ανοίξει μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση με αιχμή το φορολογικό.

Σε ό,τι αφορά το περιφερειακό συνέδριο στο Ηράκλειο, συντονιστικό ρόλο αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την κρητική πρωτεύουσα και θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς, όπως επίσης και σύσκεψη με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί και τα τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Είχε προηγηθεί συνεργασία με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, την περασμένη Παρασκευή, στο μέγαρο Μαξίμου.

Τέλος, από την κυβέρνηση επαναλαμβάνουν ότι η δική τους ατζέντα, που είναι εστιασμένη σε κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα, δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την «αλλοπρόσαλλη, καταστροφολογική και αδιέξοδη» ρητορική της Ν.Δ., η οποία «έχοντας υποστεί ήττες κατά κράτος καταφεύγει στις φωνασκίες και στις άναρθρες κραυγές».

Απολογισμός καθημερινότητας

Περισσότερες από 5.500 υποθέσεις έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.kathimerinotita.gov.gr μέχρι σήμερα, από πολίτες που αναζητούν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας, σύμφωνα με απολογιστικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του αρμόδιου για το θέμα υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη.

«Το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίστηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα από την κυβέρνηση και είχε τεθεί στην ομάδα της καθημερινότητας από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας της, ήταν η διαγραφή βεβαιωμένων χρεών από τις ΔΟΥ σε ανασφάλιστους ασθενείς για νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία, που επιλύθηκε με την ψήφιση του σχετικού άρθρου στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα δεδομένα για μια προοδευτική συμμαχία
Πρέσπες και έξοδος Καμμένου από την κυβέρνηση επιταχύνουν τις εξελίξεις υπέρ της σύγκλισης Κεντροαριστεράς - Αριστεράς, όπως κατέστη σαφές στη χθεσινή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής ● Ανοιγμα Τσίπρα υπέρ ενός...
Νέα δεδομένα για μια προοδευτική συμμαχία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επανεκκίνηση με κοινωνικά μέτρα
Με μεγαλύτερη αισιοδοξία ατενίζουν στην κυβέρνηση την επόμενη μέρα μετά τη μη περικοπή των συντάξεων. Πώς διαμορφώνεται η στρατηγική του Μαξίμου για τους προσεχείς μήνες και ποια εμπόδια δυσκολεύουν την...
Επανεκκίνηση με κοινωνικά μέτρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Η ΔΕΘ ανέδειξε τις διαχωριστικές γραμμές ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.»
Σε μία πρώτη αποτίμηση των όσων ανέλυσαν από το βήμα της ΔΕΘ τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πολύωρη συνεδρίασή της υπό...
«Η ΔΕΘ ανέδειξε τις διαχωριστικές γραμμές ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με προσήλωση στο μεταμνημονιακό σχέδιο
Τις προτεραιότητες της νέας φάσης μετά την έξοδο από το μνημόνιο θα περιγράψει στο σημερινό -πρώτο μετά τον ανασχηματισμό- υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός και θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές στους...
Με προσήλωση στο μεταμνημονιακό σχέδιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Και τώρα τα κεφάλια μέσα
Να σηκώσουν τα μανίκια και να πιάσουν δουλειά πρόκειται να καλέσει ο πρωθυπουργός τους νέους υπουργούς και υφυπουργούς στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να...
Και τώρα τα κεφάλια μέσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης
Mε στροφή στην κοινωνία επιχειρεί να συνδυάσει η κυβέρνηση το τέλος της μνημονιακής περιόδου. Εργασιακά, φοροελαφρύνσεις, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, κοινωνικό μέρισμα και ακύρωση της περικοπής στις συντάξεις, στο...
Η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας