Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οδικός χάρτης διετίας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οδικός χάρτης διετίας

  • A-
  • A+

Τη «στρατηγική πολιτική μακράς πνοής» της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ αναζητά σήμερα και αύριο η (εξ αναβολής) Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Τις εργασίες της άνοιξε χτες ο Αλέξης Τσίπρας με ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ σήμερα τα στελέχη θα συνεδριάσουν σε κεντρικό ξενοδοχείο, προκειμένου να αποτιμήσουν τη μέχρι τώρα πορεία, αλλά και να χαράξουν τα επόμενα βήματα για την οικονομία και την κοινωνία.

Στη μακρά εισήγησή της, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί ότι η επιλογή της ανάληψης της διακυβέρνησης έχει δικαιωθεί. Πιο συγκεκριμένα, η ηγεσία του κόμματος θεωρεί πως η κυβέρνηση και το κόμμα έχουν «δώσει μάχες σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», ενώ έχουν καταφέρει να επουλώσουν πληγές «κυρίως στον τομέα της προστασίας των αδύναμων, της ανασυγκρότησης των δομών του κοινωνικού κράτους, της πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής, της ενίσχυσης των δημοκρατικών ελευθεριών και των προοδευτικών τομών».

Ωστόσο τα στελέχη δεν εφησυχάζουν, σημειώνοντας ότι «μπορούμε να κάνουμε πράγματα και φυσικά να κάνουμε ακόμη περισσότερα υπέρ των λαϊκών κοινωνικών ομάδων, έστω και σε ασφυκτικά πλαίσια», επιλογή η οποία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, μια και «από τη διατήρηση και την ενίσχυση των πολιτικών του δεσμών με τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα καθορίζεται εν πολλοίς η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ».

Θέτουν μάλιστα σε απόλυτη προτεραιότητα τη «βελτίωση της καθημερινότητας των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων», αλλά και τη δημιουργία ενός «νέου μοντέλου για την ανάπτυξη, με νέες θέσεις εργασίας, παρεμβάσεις στην υγεία και στην παιδεία, με την ίδρυση ενός νέου κοινωνικού κράτους, ενός νέου διοικητικού πλαισίου στην υπηρεσία των πολιτών».

Επικεντρώνοντας στα της οικονομίας, η Π.Γ. θεωρεί πως «το πρόσημο της δεύτερης αξιολόγησης είναι τελικά θετικό, με επιτυχίες, αλλά και αναγκαίους συμβιβασμούς», ενώ εκτιμά συνολικά πως «η έξοδος στις αγορές είναι ένα από τα μέσα που θα αξιοποιηθούν για να ομαλοποιηθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας. Δεν είναι ο τελικός στόχος της οικονομικής πολιτικής. Τελικός στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι η δίκαιη ανάπτυξη».

Συμμερίζεται μάλιστα την άποψη του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου πως «υπό όρους, δυο-τρεις επιτυχημένες απόπειρες εξόδου στις αγορές μπορούν να αποτελέσουν τεκμήριο για την ένταξή μας στο πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης (QE) την επόμενη περίοδο».

Το όργανο καλεί τα αρμόδια κομματικά στελέχη να παρουσιάσουν «ένα σχέδιο για τους κινδύνους που πιθανά έχουμε μπροστά μας» μέχρι την ολοκλήρωση του μνημονίου. «Το σχέδιο αυτό οφείλει να λάβει υπόψη του τις κοινωνικές μας συμμαχίες, τους αναγκαίους συμβιβασμούς, αλλά και το πού θα πρέπει να συγκρουστούμε» αναφέρουν οι συντάκτες του κειμένου.

Σημειώνεται επίσης ότι ενδέχεται να παρουσιαστούν πρόσθετα εμπόδια που σχετίζονται με την «απέχθεια των θεσμών, ακόμη και στο κατώτερο τεχνικό επίπεδο, να διαθέτει μια αριστερή κυβέρνηση κάποιους, έστω, βαθμούς ελευθερίας».

Αναφορικά με τη σύγκρουση με τη Ν.Δ. στο άμεσο μέλλον, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως πρέπει να αναδεικνύονται «οι διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν» ανάμεσα στα δύο κόμματα. «Από το μοντέλο ανάπτυξης και την αγορά εργασίας μέχρι τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και το κοινωνικό κράτος, πρέπει διαρκώς να αναδεικνύουμε την ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης, αποφεύγοντας όσο γίνεται να αντιμετωπίζουμε τη Ν.Δ. στο πεδίο που εκείνη επιλέγει» αναφέρεται στην εισήγηση.

Για το ΠΑΣΟΚ

Ενδιαφέρουσα είναι πάντως η οπτική για το ΠΑΣΟΚ και τη σοσιαλδημοκρατία. «Το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, στο πρόσφατο συνέδριο, επιβεβαίωσε τη στρατηγική σύμπλευση με τη Ν.Δ. Δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης, έχει αποχωριστεί πλήρως από τις παραδοσιακές κοινωνικές του ρίζες, εκφράζει κυρίως ανώτερα στρώματα που επιθυμούν την επιστροφή στην περίοδο πριν από το 2008» αναφέρεται στην εισήγηση.

Γίνεται παράλληλα ιδιαίτερη μνεία στον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος «αποτελεί τον πρώτο Ευρωπαίο Σοσιαλδημοκράτη που εδώ και έναν χρόνο επιχειρεί ανοιχτά να ξαναφέρει σε επαφή τη Σοσιαλδημοκρατία με τα ιδεώδη της Αριστεράς, αποκόπτοντας τις σχέσεις με τον νεοφιλελευθερισμό» και χαρακτηρίζεται παράλληλα «αναγκαία η ενίσχυση των πρωτοβουλιών επιτάχυνσης και εμβάθυνσης της πολιτικής συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μέσω της διεύρυνσης του πεδίου συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με δυνάμεις των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο».

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εξοδος χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις»
Ως τη «μεγαλύτερη πρόκληση της περιόδου» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον σχηματισμό ενός στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα καταθέσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης και βάσει του οποίου θα...
«Εξοδος χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η... εξίσωση των αριθμών 53+13
Η κατάθεση του κειμένου συμβολής από 13 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά αντικατόπτρισε τον γενικότερο προβληματισμό στο κυβερνών κόμμα, αλλά και εντός...
Η... εξίσωση των αριθμών 53+13
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσωπικές παρεμβάσεις Τσίπρα
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το κυβερνητικό επιτελείο στοχεύουν στην «τόνωση του ηθικού» του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή μεγάλης εκδήλωσης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου...
Προσωπικές παρεμβάσεις Τσίπρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανασυγκρότηση ώς το συνέδριο
Μέχρι τον Φλεβάρη ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μεταβατική φάση και ενώ θα πρέπει να λύσει τον γρίφο της σχέσης του κόμματος με την κυβέρνηση και την κοινωνία, εξέλεξε χθες τα οκτώ μέλη που συμπλήρωσαν την Πολιτική...
Ανασυγκρότηση ώς το συνέδριο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«100 μέρες» παράλληλα με το Μνημόνιο
Πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση έχει τόσο πυκνό πρόγραμμα, ήδη χαρτογραφημένο κατά την έναρξη της θητείας της. Το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα καταφέρει να προωθήσει ταυτόχρονα και τη δική της ατζέντα, με την...
«100 μέρες» παράλληλα με το Μνημόνιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντεπίθεση μετά την ήττα
Με την τριπλή κίνηση -Σκουριές, πώληση αεροδρομίων και Ευρωκοινοβούλιο- η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει όλα τα ρήγματα εντός του σκληρού μνημονιακού πλαισίου, αυξάνοντας το πολιτικό της κεφάλαιο ώστε να...
Αντεπίθεση μετά την ήττα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας