Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χαμόγελα μεν, νηφαλιότητα δε
AP Photo / Giannis Papanikos

Χαμόγελα μεν, νηφαλιότητα δε

  • A-
  • A+

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε χτες το απόγευμα χαμογελαστός στο γραφείο του τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να ενημερωθεί εκ του σύνεγγυς για την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών σε αντίστοιχη διάθεση ανέλυσε στον πρωθυπουργό τα σημαντικά αποτελέσματα και τα ισχυρά «σήματα» που ήλθαν από την έκδοση πενταετούς ομολόγου.

Και οι δυο πολιτικοί φανερά ικανοποιημένοι συμφώνησαν, παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι πρόκειται περί επιτυχίας, που λειτουργεί ως πρώτο καθοριστικό βήμα για την οριστική έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο του 2018, αλλά και για ένα ηχηρό μήνυμα προς το εξωτερικό και το εσωτερικό πως η ελληνική οικονομία έχει πια εμφανώς τη δυνατότητα να σταθεί όρθια. 

Χαμηλοί τόνοι

Κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν σχετικά νηφάλια σχόλια, ώστε να μην επαναληφθούν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης Σαμαρά.

Μιλούσαν μεν για «απόλυτη επιτυχία», που «επιβεβαιώνει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας», ωστόσο επέλεγαν να εστιάσουν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εξόδου: στο «σαφώς χαμηλότερο επιτόκιο» και τις πάνω από 200 προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ που κατατέθηκαν, που ήρθαν από «επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds».

Σύμφωνα με το Μαξίμου, «αυτό το γεγονός αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας». 

Τα 3 δισ. ευρώ, που αντλήθηκαν «θέτουν στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος» σημείωναν οι ίδιες πηγές, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά πως θα υπάρξουν στο μέλλον και άλλες δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές. 

Λίγα λεπτά αργότερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε πως «θα υπάρχει και δεύτερη και τρίτη [δοκιμαστική έξοδος], για να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να πλησιάσουμε τον Αύγουστο του 2018 και να βγούμε από τα μνημόνια με διαφορετικούς όρους και να μπορεί η κυβέρνησή μας να κάνει τα πράγματα που έχει υποσχεθεί».

Ο υπουργός Οικονομικών –με το γνωστό αγγλοσαξονικό ύφος του– χαρακτήρισε τη χθεσινή έξοδο «με αγγλικούς όρους ικανοποιητική, με ελληνικούς όρους κάτι παραπάνω απ' αυτό που περιμέναμε».

«Δεν είναι το τέλος αλλά μια αρχή, που τη συζητήσαμε πολύ, μακριά από τους φακούς της δημοσιότητας, με υπευθυνότητα, ώστε να βρούμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βγούμε στις αγορές. Αποφασίσαμε ότι σήμερα ήταν οι συνθήκες σωστές και βγήκαμε με αυτόν τον ικανοποιητικό τρόπο», είπε. 

Κεφαλαιοποιώντας πολιτικά τα αποτελέσματα, ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και με σκωπτικό τρόπο είπε πως, απ' ό,τι κατάλαβε, «τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση δεν ήταν καλή, κατάλαβαν ότι δεν έχει σημασία ότι ο Moody's μάς αναβάθμισε, δεν θεώρησαν αξιοσημείωτο ότι η S&P θεώρησε ότι πρέπει να έχουμε θετική εξέλιξη και δεν πήραν υπόψη την απόφαση της Κομισιόν να μας βγάλει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».

Συμπλήρωσε πως «από εδώ και πέρα στοχεύουμε στον Αύγουστο του 2018, ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πάρα πολύ, έχει υποφέρει παραπάνω απ' ό,τι του αναλογεί, αλλά νομίζω επίσης ότι βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι να είναι μια πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές». 

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αύριο στη Λαμία, προκειμένου να μιλήσει στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τη Δίκαιη Ανάπτυξη, όπου, όπως είναι φυσικό, αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς τόσο στο «σήμα σταθερότητας και θετικής προοπτικής» που εξέπεμψαν χτες οι αγορές, αλλά και στις προσπάθειες της κυβέρνησης να προκύψει μια σταθερή και ευεργετική για την κοινωνία ανάκαμψη της οικονομίας. 

Απόλυτη ικανοποίηση Μοσκοβισί 

Μόνο θετικά λόγια είχε να πει ο επίτροπος Μοσκοβισί για την έξοδο στις αγορές, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Εκανε λόγο για «επιτυχία που έπεται καλών οιωνών: μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η συμφωνία επί της αρχής με το ΔΝΤ» και συμπέρανε πως «η κατάσταση η ίδια βελτιώνεται, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι πολύ καλύτερες και η εμπιστοσύνη επανέρχεται» 

«Μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα θα είναι μια ιστορία επιτυχίας για την Ευρώπη» συμπλήρωσε ο επίτροπος, δηλώνοντας αισιόδοξος για τη συνέχιση του προγράμματος και την επόμενη αξιολόγηση.

«Μπορούμε να τα καταφέρουμε, έχουμε κάνει πολύ δυσκολότερα. Αλλά μην χαλαρώσουμε πολύ. Ας συγκεντρωθούμε, ας δουλέψουμε μαζί. Και νομίζω ότι αυτό είναι και το πνεύμα του Αλέξη Τσίπρα». 

Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος νωρίτερα τον Ευρωπαίο επίτροπο, υπογράμμισε πως η χθεσινή ήταν ιδιαίτερη μέρα, καθώς υπήρξε το «ορόσημο στο δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την οριστική έξοδο από την κρίση».

Συμφώνησαν ότι «είναι απαραίτητη η προετοιμασία της διαδικασίας επιτυχούς και οριστικής ολοκλήρωσης του προγράμματος, καθώς και της επόμενης ημέρας, με στόχο η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία να επιστρέψουν πλήρως στην κανονικότητα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαμόγελα για τις χαμηλές πτήσεις
​Συγκρατημένα χαμόγελα προκάλεσε στα στελέχη του Μαξίμου το νέο «χαμηλό» πενταετίας που σημείωσε η απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, θέμα το οποίο ανέδειξαν οι (άλλοτε σφόδρα επικριτικοί) Financial...
Χαμόγελα για τις χαμηλές πτήσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Οργανώνουμε το μέλλον για τους πολλούς»
Με μια εκτενέστατη αποτίμηση για το κυβερνητικό έργο και ένα μικρό πακέτο δεσμεύσεων συνόδευσε ο πρωθυπουργός την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου. Ο Αλέξης Τσίπρας περιέβαλε την ομιλία...
«Οργανώνουμε το μέλλον για τους πολλούς»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλές οι επενδύσεις, καλύτερη... η στήριξη των μικρομεσαίων
Από την αναδιοργάνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας οφείλει να περάσει η ανάπτυξη που οραματίζεται η κυβέρνηση, όπως διαμήνυσε ο πρωθυπουργός...
Καλές οι επενδύσεις, καλύτερη... η στήριξη των μικρομεσαίων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εχθρός του καλού... το καλύτερο
Βήμα πίσω αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση στην προετοιμασία για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, δίνοντας ολιγοήμερη παράταση με στόχο να πετύχει τη βέλτιστη δυνατή συγκυρία. Στο διάστημα αυτό αναμένεται η...
Εχθρός του καλού... το καλύτερο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Oμολογιακά διλήμματα
Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στα σήματα που εκπέμπουν οι αγορές και πιο συγκεκριμένα στην πτωτική τάση που καταγράφουν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, προκειμένου να...
Oμολογιακά διλήμματα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρεμιέρα με χαμόγελα
Εκδηλη ήταν η ικανοποίηση του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πρώτο από τα 13 περιφερειακά συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη «δίκαιη ανάπτυξη». Αναφερόμενος στην...
Πρεμιέρα με χαμόγελα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας