• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.1°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 12.3°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 14.0°C
  5 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.8°C
  1 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.1°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 15.8°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  5 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.1°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  1 BF
  89%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 13.2°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 12.7°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 12.3°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  93%
EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Oμολογιακά διλήμματα

 • A-
 • A+

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο εξετάζουν προσεκτικά τα ενθαρρυντικά μηνύματα των αγορών.

Παρακολουθούν με ενδιαφέρον την πτώση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, ακούν όμως και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και παραγόντων των διεθνών αγορών, που ενθαρρύνουν την Αθήνα να ακολουθήσει διαφορετικές τακτικές για την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Καταλυτικό ρόλο παίζουν βέβαια και τα αρμόδια κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη, που είναι επιφορτισμένα με τη διαχείριση του δημόσιου χρέους και σε σχεδόν καθημερινή βάση ανταλλάσσουν πληροφορίες και σχηματίζουν σενάρια για τα κέρδη και τις ζημίες της κάθε επιλογής.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύο επιλογές: είτε να προχωρήσει αμέσως -εντός του Ιουλίου- στις διαδικασίες για την έκδοση ομολόγου είτε να αναμένει λίγο καιρό ακόμα, ώστε να δει εάν τα επιτόκια θα μειωθούν περαιτέρω.

Ο κανόνας που έχει θέσει δημοσίως ο πρωθυπουργός παραμένει: η έξοδος στις αγορές θα γίνει «χωρίς βιασύνες» και προσεκτικά, ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος για επανάληψη της προηγούμενης εμπειρίας της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014, όταν τελικά τα επιτόκια προοπτικά αυξήθηκαν, καθιστώντας την απόπειρα αποτυχημένη.

Φαίνεται πάντως ότι ενισχύεται η άποψη στο κυβερνητικό στρατόπεδο πως μια άμεση και επιτυχημένη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα.

Θετικά και αρνητικά

Κάθε επιλογή έχει, ως γνωστόν, τα θετικά και τα αρνητικά της. Ακόμα και αν επικρατήσει τα επόμενα 24ωρα το σενάριο να ανοίξει βιβλίο προσφορών το συντομότερο, υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες που θα κρίνουν το ίδιο το αποτέλεσμα, καθώς και την επίδραση της κίνησης στους επόμενους μήνες αλλά και το κλίμα που θα διαμορφωθεί εν όψει της τρίτης αξιολόγησης.

Οι λεπτομέρειες αυτές αφορούν το πότε θα εκδοθεί το κάθε ομόλογο, τη διάρκεια που θα έχει αυτό, το ποσόν νέου χρήματος που θα επιχειρηθεί να αντληθεί, το ενδιαφέρον που θα δείξουν οι επενδυτές, τον τύπο των επενδυτών που θα προστρέξει να δανείσει την Ελλάδα και, βέβαια, την προοπτική μιας ήπιας οικονομικής και πολιτικής πορείας το φθινόπωρο.

Διαμορφώνεται έτσι ένα εξαιρετικά ρευστό τοπίο που υπερβαίνει τις εξελίξεις εντός της χώρας και αφορά τις κινήσεις και τις επιλογές των σημερινών δανειστών της Ελλάδας.

Η επικοινωνία ανάμεσα στους συμμετέχοντες σε αυτές τις διαδικασίες, δηλαδή την κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο, τις τράπεζες και τους επενδυτές, ήταν εξαιρετικά έντονη τις τελευταίες ημέρες.

Η Αθήνα επιθυμεί, μάλιστα, να μην κλείσει μέχρι την τελευταία στιγμή την πόρτα σε κανέναν ενδιαφερόμενο, ώστε ο ανταγωνισμός να λειτουργήσει θετικά.

Πέραν αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί τα θετικά μηνύματα που αντλήθηκαν από το πρώτο περιφερειακό συνέδριο για την ανάπτυξη στην Κοζάνη να επαναληφθούν.

Εξ ου και σχεδιάζει να συμμετάσχει σε όλα τα επόμενα 12 συνέδρια με ομιλίες του.

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της επιδίωξης για τη «δίκαιη ανάπτυξη», εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας, ώστε να γνωστοποιήσει και ο ίδιος τις θετικές ενδείξεις και τα «ρεκόρ» δημιουργίας θέσεων εργασίας τον Απρίλιο, όπως καταγράφηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαμόγελα μεν, νηφαλιότητα δε
Ως «απόλυτη επιτυχία» αξιολόγησε η κυβέρνηση τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές, εστιάζοντας στο χαμηλό επιτόκιο και τις πάνω από 200 προσφορές, ύψους 6,5 δισ. ευρώ συνολικά - Ωστόσο,...
Χαμόγελα μεν, νηφαλιότητα δε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εχθρός του καλού... το καλύτερο
Βήμα πίσω αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση στην προετοιμασία για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, δίνοντας ολιγοήμερη παράταση με στόχο να πετύχει τη βέλτιστη δυνατή συγκυρία. Στο διάστημα αυτό αναμένεται η...
Εχθρός του καλού... το καλύτερο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το ποτήρι ξεχείλισε...
«Πυρ ομαδόν» δέχεται ο Γιάννης Στουρνάρας από την κυβέρνηση και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που καταλόγισαν στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος το γεγονός ότι η στάση του κάθε άλλο παρά βοηθά στις προσπάθειες της...
Το ποτήρι ξεχείλισε...
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Xρωστάμε, αλλά και μας χρωστάνε
Σύμφωνα με το Μαξίμου, θα μπορούσαμε να εισπράξουμε από τους θεσμούς 23,5 δισ. που μας οφείλουν για διάφορους λόγους, από τα 10,9 του ΤΧΣ μέχρι το 1,8 δισ. της τελευταίας δόσης, και δεν μας δίνουν για λόγους...
Xρωστάμε, αλλά και μας χρωστάνε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάλεσμα σε επενδυτές με το βλέμμα στις θέσεις εργασίας
Σειρά επαφών είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Νέας Υόρκη στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Την τρίτη ημέρα της παραμονής του πρωθυπουργού στη μεγαλούπολη των ΗΠΑ και αφού...
Κάλεσμα σε επενδυτές με το βλέμμα στις θέσεις εργασίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεκάθαρος δρόμος για... καθαρή έξοδο
Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup του Ιανουαρίου και η ταχεία νομοθέτηση όλων των προαπαιτουμένων μέχρι τότε, κάνει την κυβέρνηση και τους δανειστές να «προπονούνται» εν όψει των...
Ξεκάθαρος δρόμος για... καθαρή έξοδο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας