• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.2°C / 35.1°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 35.4°C
  3 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 35.9°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 33.0°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 32.0°C / 36.2°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.4°C / 32.6°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.2°C / 36.2°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.8°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  5 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 35.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 27.8°C / 34.4°C
  3 BF
  48%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  45%

«Ευρώπη ρυθμιστής και όχι εντολοδόχος των αγορών»

 • A-
 • A+

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας χτες έναντι των χωρών που προωθούν την ιδέα του ελέγχου των επενδύσεων με τρίτες χώρες στην Ευρώπη.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μονοδιάστατη» τη συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει «ρυθμιστικός παράγοντας και όχι μόνο αγωγός και παθητικός εντολοδόχος των αγορών και της παγκοσμιοποίησης».

Αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, φέροντας ως βασική ανάγκη την κατάρτιση μιας ενιαίας στρατηγικής για την ενίσχυση της βιομηχανίας, της μικρομεσαίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, αλλά και στο να διευρυνθεί η παραγωγική βάση με έμφαση στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, και όχι με «διαρκή ανταγωνισμό προς τα κάτω». Είναι ένας ανταγωνισμός που «η Ευρώπη δεν πρόκειται να κερδίσει ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ψέγοντας ουσιαστικά την πρόταση Μακρόν, που πρότεινε να δημιουργηθεί μια υπηρεσία στην Κομισιόν που θα ελέγχει τις επενδύσεις, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην όλη συζήτηση υπάρχει μια «προφανής αντίφαση»:

«Από τη μια συζητάμε για μια μορφή προστατευτισμού έναντι τρίτων χωρών, αλλά χρόνια τώρα αρνούμαστε να προχωρήσουμε την κουβέντα για αμοιβαιοποίηση του ρίσκου και βαρών».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι για να έχει αποτέλεσμα μια τέτοια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για τη διεθνή οικονομία πρέπει να υπάρχουν ευρωομόλογα, ενιαία τραπεζική ένωση, κοινή εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων και γενικώς «ένα πλαίσιο που θα περιλαμβάνει συγκλίνουσες δυνατότητες ανάπτυξης». Εκτίμησε ότι η συζήτηση αυτή θα ενταθεί μετά τις γερμανικές εκλογές και εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις εξωτερικές επενδύσεις που επίκεινται στην Ελλάδα.

Οσον αφορά, τέλος, το ότι το ζήτημα της Ελλάδας δεν συζητήθηκε στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος, λέγοντας ότι «αν η Ελλάδα βρισκόταν στην ατζέντα, τότε θα ήταν θέμα κρίσης». Σημείωσε δε πως «καλό θα ήταν να αποφεύγει η Ε.Ε. τις κρίσεις την τελευταία στιγμή».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δεν μπορεί να είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος για τις συζητήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει «με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα να γίνουν βήματα προς τα μπροστά».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έθεσε τους Ευρωπαίους εταίρους προ των ευθυνών τους, εκτιμώντας πως ουδείς από αυτούς θα επιθυμούσε να έχει δίπλα του έναν Ευρωπαίο ηγέτη που θα βρίσκεται υπό την απειλή ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.

Χαρακτήρισε το Κυπριακό «κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα», πως η Ευρώπη δοκιμάζεται στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο και υπογράμμισε ότι «παρά το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα γίνονται βήματα προσέγγισης, από τους γείτονές μας είχαμε μια ένταση της αεροναυτικής δραστηριότητας και παραβατικότητας».

Οχι πισωγυρίσματα

Σχετικά με το έγγραφο Αϊντε, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα «δεν θα δεχτεί πισωγυρίσματα ούτε θα δράσει βεβιασμένα», καλώντας την Τουρκία να δείξει διάθεση τέτοια ώστε να δοθεί ώθηση και στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Είπε πάντως ότι για πρώτη φορά η ελληνική πλευρά έχει τόσους συμμάχους στο Κυπριακό.

Αναφορικά δε με τα γεγονότα στην Αγιά Σοφιά, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «όλοι κρινόμαστε και για τις προθέσεις μας και για τις πράξεις μας», κάλεσε την Αγκυρα να συμμορφωθεί με όσα επιτάσσουν οι διεθνείς συμβάσεις και να αφήσει κατά μέρος τις προκλήσεις εάν επιθυμεί να θεωρείται ευρωπαικό κράτος.

Για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός δήλωσε πως μετά από πρότασή του, η Ε.Ε. αναλαμβάνει να καταρτίσει λίστα με τις τρίτες χώρες που θα θεωρούνται ασφαλείς, όπου θα επαναπροωθούνται παράτυποι μετανάστες.

Η ελληνική ηγεσία πέτυχε επίσης στις αποφάσεις να καταγραφεί ότι η ενίσχυση της κοινής άμυνας και ασφάλειας δεν θα γίνει με πόρους που προορίζονταν αρχικά για την κοινωνική συνοχή.

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ – ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ

«Καλή είδηση το ότι δεν συζητήσαμε για την Ελλάδα»

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι Ανγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, στην αίθουσα της Γαλλίας, επιθυμώντας να καταδείξουν τη στενή συνεργασία των δυο ηγετών.

Ο μεν Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «σε αυτή τη συνεδρίαση δεν μιλήσαμε για την Ελλάδα, κάτι που αποτελεί καλή είδηση», συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας «κάνουν καλή δουλειά» και πως Γαλλία και Γερμανία εργάστηκαν «χέρι χέρι» ώστε να επιτευχθεί συναίνεση για τη χώρα μας.

Και η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «καλή είδηση» το ότι οι ηγέτες των 28 δεν απασχολήθηκαν με το ελληνικό θέμα, ενώ εστίασε στις επενδύσεις και στη συνεισφορά του «πακέτου Γιούνκερ», που πρέπει να συνεχιστεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μεταναστευτικό, το πρόβλημα του μέλλοντος για την Ευρώπη»
Την ανάγκη η Ευρώπη να αναγνωρίσει τα λάθη της στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, αλλά και να βρει λύσεις που θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των εθνικιστών, υπογράμμισε χτες ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε...
«Μεταναστευτικό, το πρόβλημα του μέλλοντος για την Ευρώπη»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρχές της εβδομάδαςτα μέτρα ενίσχυσης
Ο Αλ. Τσίπρας από το Γκέτεμποργκ έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης των μηχανισμών αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων.
Αρχές της εβδομάδαςτα μέτρα ενίσχυσης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αθήνα-Ρώμη, επενδύσεις με τόλμη
Μεγέθυνση της ανάπτυξης με δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι το κοινό μήνυμα που έστειλαν από την Κέρκυρα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάολο Τζεντιλόνι, που συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τη νέα αρχιτεκτονική της...
Αθήνα-Ρώμη, επενδύσεις με τόλμη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Να βάλουμε ένα τέλος στη νεοφιλελεύθερη συναίνεση»
Μιλώντας στην εκδήλωση της «Προοδευτικής συμμαχίας» στις Βρυξέλλες ο Αλ.Τσίπρας τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, ενώ σχολιάζοντας πρόσφατη τοποθέτηση της Ανγκ....
«Να βάλουμε ένα τέλος στη νεοφιλελεύθερη συναίνεση»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καρφιά» για τους ισχυρούς
Για υπερβολικά πλεονάσματα κάποιων χωρών, εκτός του πλαισίου των συνθηκών, μίλησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος διαπίστωσε ότι ήρθε η ώρα του χρέους, ενώ έδωσε έμφαση στην οικοδόμηση μιας αναπτυξιακής και...
«Καρφιά» για τους ισχυρούς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα... πολεμικά γενέθλια μιας «α λα καρτ Ευρώπης»
Η 60ή επέτειος της Συνθήκης της Ρώμης, η οποία τιμάται σήμερα στην ιταλική πρωτεύουσα, δεν επιφυλάσσει ούτε γιορτές, ούτε πανηγύρια. Οι συγκρούσεις μεταξύ των ηγετών και η διαρκής υπαναχώρηση όσον αφορά το...
Τα... πολεμικά γενέθλια μιας «α λα καρτ Ευρώπης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας