Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προαπαιτούμενες κινήσεις
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Προαπαιτούμενες κινήσεις

  • A-
  • A+

Στην ιδιαίτερα ρευστή κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα μοιάζει σχεδόν βέβαιη ύστερα και από τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του EuroWorking Group. Η ελληνική Βουλή αναμένεται να ψηφίσει σήμερα το απόγευμα τις τελευταίες εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα, ενώ ο επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ, δήλωσε σε αυστριακά μέσα ότι «στο επόμενο Γιούρογκρουπ με πιθανότητα 95% θα συμφωνήσουμε».

Το πακέτο των τροπολογιών περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συντάξεις, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, καθώς και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Οι πέντε προαπαιτούμενες ρυθμίσεις, των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών αφορούν αντιστοίχως:

→στην απαγόρευση να τεθεί ως ενέχυρο για τραπεζικό δανεισμό πολιτικού κόμματος η μελλοντική του κρατική χρηματοδότηση και επίσης στην υποχρέωση υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών να γνωστοποιούν στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, μέσω του οποίου διακινούνται τα έξοδα και οι δαπάνες του.

→στην παράταση έως το τέλος του 2022 της έναρξης ισχύος της προσαύξησης των συντάξεων

→στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και συγκεκριμένα: η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέεται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), καθώς προβλέπεται πως αυτή θα ισχύσει έως την 20.08.2018, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. ορίζεται ότι ισχύουν έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, (αντί για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής).

→στους όρους λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμού και σε τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

→σε αλλαγές στη διατύπωση της διάταξης για το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος, που δεν μεταβάλλουν ωστόσο την ουσία του άρθρου 15 του νόμου 4472/2017 που ψηφίστηκε πρόσφατα

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Αλιεία (στο οποίο εντάσσονται οι τροπολογίες) θα αρχίσει στις 10 το πρωί, με τη λήξη της συζήτησης να έχει καθοριστεί στις 5 το απόγευμα, προκειμένου μία ώρα αργότερα (στις 6) να έχουν ολοκληρωθεί οι ψηφοφορίες.

Ονομαστική ψηφοφορία

Αίτημα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για τρία από τα πέντε προαπαιτούμενα μέτρα που καλείται απόψε να ψηφίσει η Ολομέλεια υπό την μορφή τροπολογιών στην Κύρωση Σύμβασης για την Αλιεία.

Το αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ονομαστική ψηφοφορία αφορά στις τροπολογίες για το αφορολόγητο, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις συντάξεις.

Επικρίσεις και εξηγήσεις

Το πρώτο πακέτο των τροπολογιών, που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, πιθανό να ακολουθήσει και ένα δεύτερο, σήμερα, προκειμένου τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα να ψηφιστούν απόψε από την Ολομέλεια. Ως η πλέον επίμαχη αναμένεται να αναδειχθεί η διάταξη που αναφέρεται στο πάγωμα των συντάξεων μέχρι και το 2022, διάταξη που προβλέπει ότι αυξήσεις στις συντάξεις θα μπορεί να δοθούν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο προεδρεύων Τάσος Κουράκης ανακοίνωσε την διαδικασία με την οποία θα εξελιχθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια. Ο κ. Κουράκης επισήμανε ότι επειδή πρόκειται για κύρωση συμφωνίας μπορεί να λάβουν το λόγο μόνο οι αντιλέγοντες.

Ωστόσο με βάση και την απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων πρότεινε στο Σώμα να λάβουν το λόγο οι εισηγητές, οι ειδικοί αγορητές και να ανοίξει ένας κατάλογος ομιλητών βουλευτών κατ΄ αναλογία της δύναμης των κομμάτων, ήτοι από 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 3 της ΝΔ και από 1 βουλευτής από τα υπόλοιπα κόμματα. Σε κάθε περίπτωση στόχος, όπως είπε να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση περί τις πέντε το απόγευμα.

«Είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συμφωνήσει με την προτεινόμενη διαδικασία ούτε και με τις τροπολογίες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας και κατήγγειλε ότι παραβιάζεται το άρθρο 87 παρ. 2 του Κανονισμού που επιβάλλει την κατάθεση τροπολογιών προ τριών ημερών αλλά και το Σύνταγμα διότι πρόκειται περί ασχέτων τροπολογιών και επειδή υπάρχει προσθήκη τροπολογιών σε διεθνείς συνθήκες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε ότι η σημερινή διαδικασία είναι εξευτελιστική, παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό και ζήτησε να ανοίξει κατάλογος ομιλητών ώστε να γίνει διεξοδική συζήτηση.

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την Κυβέρνηση ότι φέρνει μια κατάπτυστη διαδικασία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «δρομολογεί νέες περικοπές στις συντάξεις, οδηγεί σε νέες απώλειες τους συνταξιούχους, παραπέμπει στις καλένδες το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου, διευκολύνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς».

Το ΚΚΕ καταψηφίζει δεν νομιμοποιεί τις πραξικοπηματικές διαδικασίες και αποχωρεί», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

«Εδώ πρόκειται για την απόλυτη κοινοβουλευτική ταπείνωση και αντιμετωπίζετε τους βουλευτές σας σαν κοπάδι με ψάρια και τους βάζετε να ψηφίσουν μέτρα που θα επηρεάσουν τη ζωή μας για χρόνια», είπε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης ανέφερε ότι τα προαπαιτούμενα ετέθησαν τελευταία στιγμή από τους δανειστές και επισήμανε ότι για την κυβέρνηση θα ήταν εν τέλει ευκολότερο να περάσουν στο προηγούμενο πακέτο μέτρων, αλλά ετέθησαν από τους θεσμούς για τις δικές τους σκοπιμότητες.

«Είναι ντροπή αυτό που γίνεται. Σας έχουν καταλάβει οι δανειστές και σας έχουν βάλει στην ίδια κατηγορία με τους προηγούμενους υποστηρίζετε ότι είστε καθαροί αλλά δεν βλέπουμε καμία απολύτως αλλαγή, έχουμε καταντήσει να προχωράμε μόνο με επείγον και κατεπείγον», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

«Έχει σημασία τα κόμματα που κυβέρνησαν 40 χρόνια να θυμηθούν ποιος έφερε τη χώρα σε αυτό το σημείο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που επέλεξε να λάβει τον λόγο ως βουλευτής, αναφέρθηκε στην ουσία και τη διαδικασία για τη σημερινή εξέλιξη στη Βουλή. «Επειδή ακούστηκαν εκφράσεις περί γελοιοποίησης, είναι προφανές ότι η σιωπή δεν είναι χρυσός και πρέπει να τοποθετούμαστε επί της ουσίας. Χθες μάλιστα σε μια καλή συνεδρίαση της Διάσκεψης, που το κλίμα της δεν έχει καμία σχέση με κάποιες διαρροές, δόθηκαν εξηγήσεις, άσχετα αν αντικρούστηκαν από τους βουλευτές, αλλά δόθηκαν και πιστοποιήθηκε κατά πλειοψηφία ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία. Δεν έχει κανένα νόημα να ανατρέξουμε για να πούμε πόσα και ποιοι τα έκαναν, σε σχέση με τις διαδικασίες του κοινοβουλίου, που σε όλο το παρελθόν διάστημα, έχουν πληγεί», είπε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε στο παρελθόν υπήρξαν διαδικασίες που μέτρα περνούσαν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που ίσχυαν, εφαρμόζονταν και ψηφίζονταν εκ των υστέρων.

Ως προς την ουσία, ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως «όλοι γνωρίζουν ότι, ευτυχώς, η διαδικασία της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση έχει πάρει πολυπαραγοντικό και διεθνή χαρακτήρα».

«Ευτυχώς», επέμεινε ο Νίκος Βούτσης λέγοντας ότι, «αποδεικνύονται σήμερα όλα αυτά που είτε εικάζαμε είτε ξέραμε, αντιθέσεις δηλαδή, πολιτικές αντιπαραθέσεις, τρικλοποδιές» από την πλευρά των δανειστών.

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλλε η ΝΔ και υποστήριξαν τα κόμματα.

Εντός συνόρων

Στο μέτωπο του χρέους, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η χώρα απέδειξε ότι είναι απολύτως συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της έναντι των θεσμών και πλέον στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης- εκτός από την έγκριση της «έκθεσης συμμόρφωσης» και το «πράσινο φως» προς τον ESM για την εκταμίευση της δόσης- η συζήτηση μπορεί να επικεντρωθεί στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοσθούν μετά τη λήξη του προγράμματος.

Εκτός συνόρων

Στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημείωσε πως «είναι καιρός να προχωρήσουμε στην εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα», καθώς «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πιερ Μοσκοβισί, χρησιμοποιώντας όμως πιο δραματικούς τόνους. Ο επίτροπος αναγνώρισε μεν πως η Ελλάδα «έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της μέχρι τέλους ή σχεδόν», σημείωσε δε πως «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν φτάσει στα όρια όσων μπορούν να αποδεχτούν».

Την ίδια ώρα η Γαλλία επιμένει στην προώθηση της δικής της πρότασης για το χρέος, που προβλέπει μια συνολική συμφωνία και τη σύνδεση της ανάπτυξης με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Υστερα από τις επαφές του Μπρουνό Λε Μερ με τους Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε και Παντοάν, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επικοινωνήσει με την Αθήνα, ενώ παραμένει το ερώτημα εάν η γαλλική πρόταση είναι ικανή να αμβλύνει τις ενστάσεις Γερμανίας και ΔΝΤ.

Επί της αρχής συμφωνία προκρίνει το ΔΝΤ

Έτοιμο να προχωρήσει σε μία επί της αρχής συμφωνία προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις, εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Σημαντική παράμετρος για το Ταμείο είναι οι υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει να καλύψει η Ελλάδα εντός του φετινού καλοκαιριού. 

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, υπογράμμισε αρχικά πως η καλύτερη επιλογή παραμένει η επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας -που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο- ωστόσο αυτή η επιλογή προϋποθέτει -εκτός από τη νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων- την αποσαφήνιση των μέτρων για το ελληνικό χρέος: ένα θέμα για το οποίο το Βερολίνο έχει εκφράσει ανοιχτά τις έντονες αντιρρήσεις του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επόμενος σταθμός το Κοινοβούλιο
Τα επόμενα βήματα μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας με τους εκπροσώπους των θεσμών σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Τις επόμενες ημέρες θα προωθηθούν στη Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι προκειμένου να ψηφιστούν...
Επόμενος σταθμός το Κοινοβούλιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σήμα για ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης
Στις δυσκολίες που παρουσιάζονται για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Σήμα για ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τόσο κοντά και τόσο μακριά
Πρωθυπουργός, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη θεωρούν εφικτή την επίτευξη συμφωνίας εντός του Απριλίου, ωστόσο γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι οι υπογραφές θα «πέσουν» μόνον εάν οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και...
Τόσο κοντά και τόσο μακριά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανεβάζει τους τόνους απέναντι σε ΔΝΤ & γερμανικό ΥΠ.ΟΙΚ.
Με «όπλο» του θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την υπερκάλυψη των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, «δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση για επιβολή επιπλέον μέτρων λιτότητας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος...
Ανεβάζει τους τόνους απέναντι σε ΔΝΤ & γερμανικό ΥΠ.ΟΙΚ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πώς «διαβάζει» τις δηλώσεις Σόιμπλε το Μαξίμου
Με την β' αξιολόγηση να παραμένει «κολλημένη» εξαιτίας και των διαφωνιών που υπάρχουν στους κόλπους των δανειστών, κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να «διαβάσουν» τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της...
Πώς «διαβάζει» τις δηλώσεις Σόιμπλε το Μαξίμου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τριβές για το πακέτο Τσίπρα
Το μέγαρο Μαξίμου, έντονα ενοχλημένο από το άρθρο του Πολ Τόμσεν στο ιστολόγιο του ΔΝΤ, εξέφρασε διά στόματος Ευ. Τσακαλώτου τη δυσαρέσκειά του για τις απόψεις του Δανού οικονομολόγου, οι οποίες ήρθαν στο φως...
Τριβές για το πακέτο Τσίπρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας