• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.1°C / 36.6°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.9°C / 35.3°C
  4 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 36.6°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.3°C / 33.9°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.4°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  36°C 29.6°C / 39.4°C
  3 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.3°C / 32.4°C
  2 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 31.9°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.7°C / 32.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 32.8°C
  3 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 30.1°C
  1 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  35%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  3 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  3 BF
  31%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 34.8°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.3°C / 36.8°C
  2 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.3°C / 31.6°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 36.7°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.1°C
  3 BF
  38%
EPA / OLIVIER HOSLET

Και στο τέλος κερδίζουν... οι Γερμανοί

 • A-
 • A+

Μία εβδομάδα-φωτιά απομένει για την κρίσιμη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να καταλήξουν σε μια κοινή απόφαση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και το ελληνικό χρέος.

Η σεναριολογία έχει πυκνώσει και αντικειμενικά οι συμμετέχοντες στοιχίζονται πίσω από δύο επιλογές: η Ελλάδα και οι χώρες του Νότου επιθυμούν να υπάρξει μια σαφής και συνολική λύση τώρα, το δε Βερολίνο με τους δορυφόρους του στοχεύει στο να βρεθεί μια «σολομώντεια» λύση που θα μεταθέτει τις κρίσιμες αποφάσεις για μετά τις γερμανικές εκλογές.

Βάσει της παλαιότερης εμπειρίας, αλλά και των τελευταίων δηλώσεων της επικεφαλής του ΔΝΤ, που εμφανίστηκε διατεθειμένη να δώσει χρόνο στους Ευρωπαίους, η πλάστιγγα γέρνει αντικειμενικά υπέρ των γερμανικών επιδιώξεων.

Ωστόσο η Αθήνα δηλώνει ότι θα παλέψει για μια όσο το δυνατόν πιο σαφή θέση από το Γιούρογκρουπ, σημειώνοντας πως «δεν απορρίψαμε μια πρόταση στις 22 Μαΐου για να τη δεχτούμε στις 15 Ιουνίου, ωστόσο, εάν υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές που θα λύνουν τα χέρια της ΕΚΤ, θα μπορούσαμε να το δούμε».

Πηγές της κυβέρνησης, σε ερώτηση εάν θα συναινέσουν σε μια απόφαση που θα κρατά το ΔΝΤ σε αναμονή, επισήμαναν ότι πολλά εξαρτώνται από το τι θα προβλέπεται για το χρέος.

Η Αθήνα ζητά -διά του Ευκλείδη Τσακαλώτου- από τη Γερμανία και το ΔΝΤ «να φροντίσουν ώστε να υπάρξει τώρα σαφήνεια αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να δοθεί ένα ξεκάθαρο σημάδι στις χρηματαγορές ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να φοβάται να επενδύσει χρήματα στην Ελλάδα».

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε στη γερμανική Handelsblatt πως «με καλή θέληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στο Γιούρογκρουπ του Ιουνίου, η οποία θα παρέχει συμφωνία για το ελληνικό χρέος ώστε η οικονομία να μπορεί να ανακάμψει και πάλι».

To παράδοξο του ΔΝΤ

Επισήμανε δε πως «η πρόγνωση (του Ταμείου για την Ελλάδα) είναι ξεκάθαρα πολύ απαισιόδοξη, εκτός κι αν όλες οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε κρίνονται αρνητικά. Δεδομένου όμως ότι το ΔΝΤ ήταν εκείνο που σχεδίασε και διαπραγματεύτηκε τα μέτρα αυτά, κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον παράξενο, για να το διατυπώσω όσο πιο προσεκτικά γίνεται».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης υπογραμμίζει ότι η ένταξη της Ελλάδας σε αυτό «ανήκει στην κρίση (της ΕΚΤ) και μόνον», σημειώνοντας όμως ότι η ΕΚΤ «θα προβεί και σε δική της εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, όταν (ή εάν) το Γιούρογκρουπ θα έχει ξεκαθαρίσει τον Ιούνιο τα περί ελάφρυνσης του χρέους. Και αυτή η ανάλυση είναι απολύτως ανεξάρτητη από αυτήν του ΔΝΤ».

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν χτες τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαπραγματεύσεις, ενώ ιδιαίτερες ενστάσεις για τη στοχοθεσία και την τακτική της κυβέρνησης δεν διατυπώθηκαν.

Το ίδιο το όργανο εξέδωσε ανακοίνωση χτες το απόγευμα, στην οποία γινόταν σαφές πως «με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν και θα ολοκληρώσει και τυπικά εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων, τώρα είναι η σειρά των δανειστών μας να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις».

Το κομματικό όργανο σημείωνε δε πως «αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση [των δανειστών] να δρομολογήσουν τις αναγκαίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους».

Αναφορικά με το ΔΝΤ επισήμαναν ότι οι δηλώσεις του «δεν συνιστούν θετική συνεισφορά στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας έντιμης και κοινά αποδεκτής λύσης» και καλούσαν τη γερμανική πλευρά «αντί για κλιμάκωση αντιπαράθεσης με διαρροές και λεκτικές προκλήσεις, να συμβάλει εποικοδομητικά για μια λύση οριστικής υπέρβασης της ελληνικής κρίσης».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισαν επίσης ότι «στον βαθμό που το ΔΝΤ αναβάλλει την απόφασή του για συμμετοχή και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και εν τέλει δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. δεν θα εφαρμόσει το μείγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση».

«Καλούμε όλους τους Ελληνες πολίτες να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να τοποθετηθούν με σαφήνεια για τη ρύθμιση του χρέους, όπως και για την ευθύνη των εταίρων μας να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στην Ελλάδα» κατέληξε η σχετική ανακοίνωση της Π.Γ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Oι ανοιχτές πληγές του Eurogroup
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποτέλεσαν το καλό κομμάτι της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας. Στα υπόλοιπα πεδία της διαπραγμάτευσης, που απομένουν ανοιχτά, επικρατεί, όμως,...
Oι ανοιχτές πληγές του Eurogroup
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λύση... Ιουνίου ή σύνοδος κορυφής
Η γαλλική πρόταση αποτελεί το «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup του Λουξεμβούργου, επισήμανε χτες στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς της κυβέρνησης. Ξεκαθάρισε...
Λύση... Ιουνίου ή σύνοδος κορυφής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάλλιο αναβολή από μία κακή απόφαση
​Τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης αναφορικά με το ελληνικό χρέος είναι πλέον συγκεκριμένα και περιορισμένα. Οι δε τακτικές που ακολούθησαν στο τελευταίο Γιούρογκρουπ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Πολ...
Κάλλιο αναβολή από μία κακή απόφαση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολοι ελπίζουν για Απρίλιο
​Πρωθυπουργός, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη θεωρούν εφικτή την επίτευξη συμφωνίας εντός του Απριλίου, ωστόσο γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι οι υπογραφές θα «πέσουν» μόνον εάν οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και...
Ολοι ελπίζουν για Απρίλιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
WSJ: Νικητής του Eurogroup o Τσίπρας, χαμένος ο ελληνικός λαός
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο μεγάλος νικητής της συμφωνίας στο Eurogroup, σύμφωνα με την Wall Street Journal, καθώς κατάφερε και πάλι να «θωρακίσει την εκλογική βάση του από τις περικοπές και να αγοράσει...
WSJ: Νικητής του Eurogroup o Τσίπρας, χαμένος ο ελληνικός λαός
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεκάθαρος δρόμος για... καθαρή έξοδο
Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup του Ιανουαρίου και η ταχεία νομοθέτηση όλων των προαπαιτουμένων μέχρι τότε, κάνει την κυβέρνηση και τους δανειστές να «προπονούνται» εν όψει των...
Ξεκάθαρος δρόμος για... καθαρή έξοδο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας