• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 11.2°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 8.2°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 12.0°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 5.9°C
  2 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 7.5°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.8°C / 6.8°C
  0 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.6°C / 11.2°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.9°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 11.8°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.7°C / 7.5°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 7.5°C
  0 BF
  51%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 9.8°C
  1 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 11.4°C
  1 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 4.3°C / 6.0°C
  1 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 8.9°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  45%
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Κάλλιο αναβολή από μία κακή απόφαση

 • A-
 • A+

Τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης αναφορικά με το ελληνικό χρέος είναι πλέον συγκεκριμένα και περιορισμένα. Οι δε τακτικές που ακολούθησαν στο τελευταίο Γιούρογκρουπ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Πολ Τόμσεν και Νότιοι υπουργοί Οικονομικών αναδεικνύουν το κρίσιμο της κατάστασης.

Η Αθήνα πάντως δείχνει να προετοιμάζεται ακόμα και για ένα «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον, ξεκαθαρίζοντας διά του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι επιθυμεί μια «καθαρή λύση» που «θα ανοίγει τον δρόμο για την οριστική έξοδο από την κρίση και φυσικά θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού».

Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον συνθέτουν ένα σκηνικό ακραίων τακτικισμών και σκληρών αντιπαραθέσεων που εκτυλίχθηκε στη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχείρησε αρχικά να «πλασάρει» μια συμφωνία που περιελάμβανε μόνον την επικύρωση των ψηφισθέντων από την ελληνική Βουλή και θα μετέθετε ουσιαστικά τη λήψη των τελικών αποφάσεων για μετά τις γερμανικές εκλογές.

Φαίνεται πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλησε να επιδώσει ένα «τελεσίγραφο» προς το ΔΝΤ, το οποίο θα μετέφερε ο Τόμσεν στη διοίκηση του Ταμείου, με άμεσο κίνδυνο ένα ναυάγιο της όλης διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος.

Το αν η επιλογή Σόιμπλε ήταν προσυμφωνημένη με τον Πολ Τόμσεν είναι άγνωστο, ωστόσο μια τέτοια ασαφής συμφωνία θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα στην Ελλάδα: θα καθυστερούσαν για μήνες οι σχετικές αποφάσεις από το ΔΝΤ, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ετίθετο εν αμφιβόλω, ενώ το Ταμείο θα μετέθετε τις προβλεπόμενες εκταμιεύσεις του προς την Ελλάδα και για μετά το καλοκαίρι του 2018. Με άλλα λόγια, μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με παράταση του τρέχοντος μνημονίου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριψε αμέσως τη γερμανική πρόταση, ενώ με την άποψή του συμφώνησαν ενεργά και άλλοι συνάδελφοί του, ο Γάλλος Μπρουνό Λε Μερ και ο Ιταλός Πιερ Κάρλο Παντοάν, οι οποίοι επέμειναν στην ανάγκη εύρεσης συγκεκριμένης λύσης άμεσα.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα ξεκίνησαν οι αναλυτικές συζητήσεις ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τον Πολ Τόμσεν εκ μέρους του ΔΝΤ, τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών.

Διαφωνούσαν επί 4 ώρες

Οι συζητήσεις αυτές διήρκεσαν σχεδόν τέσσερις ώρες και περιστρέφονταν γύρω από διαφορετικές εκδοχές της πρότασης Σόιμπλε. Η συζήτηση έφτασε σε συγκεκριμένα νούμερα, εκεί δηλαδή όπου έγκειται η κεντρική διαφωνία Βερολίνου και Ταμείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο πλευρές διαφωνούν για το ύψος της ανάπτυξης που θα επιτύχει η Ελλάδα μεσο- και μακροπρόθεσμα και ακολούθως διαφέρουν στις εκτιμήσεις τους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα καταφέρνει να πετύχει η Ελλάδα από το 2023 και έπειτα.

«Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα δεν αποτελούν πολιτικές δεσμεύσεις» αποσαφήνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απορρίπτοντας δημοσιεύματα που μιλούσαν για δεσμεύσεις της κυβέρνησης μέχρι το 2060!

Ηταν άλλωστε σαφής η επισήμανση Ντάισελμπλουμ πως η Ελλάδα μετά το 2022 θα δεσμεύεται όπως όλες οι χώρες από το Σύμφωνο Σταθερότητας (τα ελλείμματα και τα πλεονάσματα πρέπει να κινούνται μεταξύ -3% και +3%).

Οι περίπλοκες συζητήσεις συνεχίστηκαν επί μακρόν και με σταθερό τον άξονα ότι η Ελλάδα πρέπει να δίνει μέχρι το 15% του ΑΕΠ της κάθε χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους, κάτι που προβλέπει η συμφωνία του Μαΐου του 2016.

Κατάληξη ωστόσο δεν υπήρξε και η ελληνική αντιπροσωπεία συμφώνησε -κατά τον Δημήτρη Τζανακόπουλο- ότι «ήταν προτιμότερη μια απόφαση αναβολής λίγων ημερών, που μας δίνει χρόνο για να δουλέψουμε περισσότερο και να προετοιμάσουμε μια καλύτερη λύση, παρά να πάρουμε αποφάσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα και δεν προσφέρουν ασφαλή διέξοδο για την ελληνική οικονομία» όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χτες.

Τι θα συμβεί όμως αν και στις 15 Ιουνίου προκύψει αδιέξοδο; Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θεώρησε απίθανο κάτι τέτοιο, καθώς «είναι το Γιούρογκρουπ εκείνο που εκφράζει αυτή τη βεβαιότητα, όχι η ελληνική κυβέρνηση».

Παρ’ όλα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέθεσε την «πολιτική και νομική άποψη» πως αν συμβεί το απευκταίο, τότε «δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα, αλλά μόνον κάποιες τροποποιήσεις στο τρέχον».

Ούτως ή άλλως, διαβεβαίωσε ξανά πως αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε τα μέτρα για το 2019 και το 2020 δεν θα εφαρμοστούν.

Η δε τρέχουσα δόση θα καταβληθεί «πριν από το καλοκαίρι», σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, όταν δηλαδή δημοσιευτούν περίπου 20 υπουργικές αποφάσεις.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τέλος, χαρακτήρισε «πιο Γερμανό από τους Γερμανούς» και «σύμμαχο του Βερολίνου» τον εκπρόσωπο της Ν.Δ., υπενθυμίζοντας ότι σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος επιρρίπτει στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Oι ανοιχτές πληγές του Eurogroup
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποτέλεσαν το καλό κομμάτι της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας. Στα υπόλοιπα πεδία της διαπραγμάτευσης, που απομένουν ανοιχτά, επικρατεί, όμως,...
Oι ανοιχτές πληγές του Eurogroup
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λύση... Ιουνίου ή σύνοδος κορυφής
Η γαλλική πρόταση αποτελεί το «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup του Λουξεμβούργου, επισήμανε χτες στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς της κυβέρνησης. Ξεκαθάρισε...
Λύση... Ιουνίου ή σύνοδος κορυφής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Και στο τέλος κερδίζουν... οι Γερμανοί
Ευρωπαϊκός Nότος εναντίον Γερμανίας (και δορυφόρων της), σαφής και συνολική λύση για το ελληνικό χρέος εναντίον «σολομώντειας» λύσης και αναβολής. Αυτά τα «μέτωπα» αναμετρώνται στο κρίσιμο ερχόμενο Eurogroup...
Και στο τέλος κερδίζουν... οι Γερμανοί
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι Ευρωπαίοι «κάνουν το κορόιδο»
Ο προβληματισμός ήταν έκδηλος χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που παρείχαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εφη Αχτσιόγλου σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τα προβλήματα στη διαπραγμάτευση εντοπίζονται στα εργασιακά...
Οι Ευρωπαίοι «κάνουν το κορόιδο»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε «κρυφή συνάντηση» Σόιμπλε - Τσακαλώτου μπήκε το θέμα του χρέους
Λίγο πριν συνέλθει το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας κλείστηκαν σε ένα γραφείο στις Βρυξέλλες και συζήτησαν διεξοδικά για το ελληνικό χρέος. Πώς απάντησε ο...
Σε «κρυφή συνάντηση» Σόιμπλε - Τσακαλώτου μπήκε το θέμα του χρέους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επικοινωνιακοί ελιγμοί μέχρι το παρά πέντε
Στις λίγες ώρες που απομένουν για το Eurogroup του Λουξεμβούργου είναι αναμενόμενο να εντείνονται οι επικοινωνιακοί ελιγμοί για το είδος της λύσης που θα προκύψει. Από το Βερολίνο και συγκεκριμένους...
Επικοινωνιακοί ελιγμοί μέχρι το παρά πέντε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας