Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μετά τη συμφωνία, η ώρα της κοινωνίας

«Χωρίς λύση για το χρέος δεν υφίστανται μέτρα», τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Μετά τη συμφωνία, η ώρα της κοινωνίας

  • A-
  • A+

Πεδίον δόξης λαμπρόν βρήκε η κυβέρνηση για να κορυφώσει την αντιπαράθεσή της με τη Ν.Δ., λαμβάνοντας αφορμή από την παρότρυνση Μητσοτάκη να επιστραφεί στην ελληνική κοινωνία 0,5% του ΑΕΠ από την υπέρβαση του πλεονάσματος.

Το υπουργείο Οικονομικών και το Μαξίμου χρησιμοποίησαν σκωπτικά σχόλια για να απορρίψουν την πρόταση της Ν.Δ. Οσο για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση σκοπεύει να «σπάσει» τα αντίμετρα σε πολλά άρθρα.

Στην ουσία του ζητήματος, η κυβέρνηση αποφάσισε στο τέλος του 2016 να χορηγηθεί έκτακτο βοήθημα σε συνταξιούχους, συνολικού ύψους 620 εκατ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο είχε εκτιμήσει τότε (σωστά όπως αποδείχτηκε) ότι τα έσοδα των προηγούμενων έντεκα μηνών ήταν αρκετά για να χορηγηθεί το βοήθημα, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Για το 2017 το πρόγραμμα απαιτεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% και ο προϋπολογισμός έχει στόχο το 2%, ενώ είναι γνωστό, από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ότι το επιτευχθέν πρωτογενές πλεόνασμα δεν μεταφέρεται την επόμενη χρονιά, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλίδα για την επίτευξη των νέων στόχων.

Το υπουργείο Οικονομικών με μακροσκελή ανακοίνωσή του απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «κάποιος που φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός οφείλει να γνωρίζει, τουλάχιστον, δυο-τρία βασικά πράγματα», διαφορετικά «γίνεται πραγματικά επικίνδυνος για τη χώρα του». «Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αν δοθεί σήμερα το οποιοδήποτε ποσό, αυτό εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2017. Αρα μπορούν αυτές οι δαπάνες να μειώσουν το πλεόνασμα του 2017» πρόσ θεσε το υπουργείο.

Υπογραμμίστηκε επίσης πως «τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν χάνονται ούτε εξαφανίζονται επειδή δεν μεταφέρονται! Μια υπεραπόδοση μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, αν οφείλεται σε μόνιμους και όχι έκτακτους παράγοντες, αλλά αυτό θα το μάθουμε προς το τέλος του έτους», όπως δηλαδή το 2016.

«Δεν θα ήταν διόλου άσκοπο να διεξαχθεί μια άτυπη ενημέρωση στη Βουλή, προκειμένου να ενημερωθεί και ο κ. Μητσοτάκης -αλλά και κάποιοι σύμβουλοί του- για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα μη παραμετρικά μέτρα και άλλες βασικές έννοιες».

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. επέμεινε στην πρόταση Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα το Μαξίμου να σχολιάσει μέσω στελεχών του πως απ’ ό,τι φαίνεται «χρειάζεται να ανοίξουμε ολόκληρο φροντιστήριο για τη Ν.Δ. και όχι μόνο για μαθήματα οικονομικών, αλλά και για αποτελεσματική αντιπολίτευση».

Σε αντίστοιχο σχόλιο από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επισημάνθηκε πως «ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται τι σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και τι του 2017», καλώντας τον παράλληλα «να επανορθώσει, ψηφίζοντας τα 3,6 δισ. ευρώ θετικών μέτρων για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Ολα τα υπόλοιπα είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Η κυβέρνηση προτίθεται στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα να ακολουθήσει τον κανόνα «κάθε αντίμετρο και ένα χωριστό άρθρο». Ενδέχεται μάλιστα η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ξεκινήσει σήμερα στις 11 με εισήγηση του πρωθυπουργού, να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να τεθεί η Ν.Δ. και συνολικά η αντιπολίτευση προ των ευθυνών της.

Επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ λέγεται πως με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να υπερψηφίσουν όσα αντίμετρα επιθυμούν. Είναι όμως προφανής η επικοινωνιακή στόχευση για μια εικόνα όπου βουλευτές της Ν.Δ. θα καταψηφίζουν σειρά από «ευεργετικά» άρθρα.

Υπουργικό Συμβούλιο

«Και η τωρινή συμφωνία δεν παύει να είναι κομμάτι του πλαισίου από το οποίο αγωνιζόμαστε να απεμπλακούμε», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. «Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας» συνέχισε, αντιτείνοντας ότι «έχουμε ιεραρχήσει τον θεμελιώδη στόχο: Να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια», κάτι που συνιστά «πρώτιστο αριστερό, προοδευτικό και πατριωτικό καθήκον».

Η απόφαση να υιοθετηθούν μέτρα και αντίμετρα ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, «η βέλτιστη δυνατή λύση για να αρθεί το αδιέξοδο που προκαλούσε με τη στάση του το ΔΝΤ» και αναφορικά με τις επόμενες εκκρεμότητες υπογράμμισε ότι «πρώτη και βασική είναι αυτή του χρέους», καθώς «ισχύει στο ακέραιο ότι χωρίς λύση για το χρέος δεν υφίστανται μέτρα».

«Η Ελλάδα έχει κάνει όσα της αναλογούν και μένει πλέον όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πειθαρχήσουν στις αποφάσεις του περασμένου Μάη» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στους υπουργούς επισήμανε ότι «δεν υπάρχει πλέον για κανέναν ανάμεσά μας το άλλοθι της διαπραγμάτευσης. Το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να καθυστερεί».

Εθεσε «βασικό και κεφαλαιώδες ζήτημα» της επόμενης περιόδου την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη σταδιακή μείωση της ανεργίας στα επίπεδα του μέσου όρου της Ε.Ε. σε μια πενταετία. Καταληκτικά, ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως σημαντικούς «κόμβους» την προσέλκυση επενδύσεων, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.

■ Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 10 Μαΐου αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και τα αντισταθμιστικά μέτρα, σε ενιαίο νομοσχέδιο που προωθείται με τη διαδικασία του επείγοντος για την ψήφισή του από την Ολομέλεια το αργότερο μέχρι τις 17 του μηνός.

Το τυπικό χρονοδιάγραμμα, όπως έγινε γνωστό από τη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων και όπως είχε ήδη προαναγγείλει ο πρόεδρος της Βουλής, προβλέπει την επεξεργασία του νομοσχεδίου από τις αρμόδιες επιτροπές την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Μαΐου, ώστε να εισαχθεί στην Ολομέλεια για διήμερη συζήτηση είτε στις 15-16 είτε στις 16-17 Μαΐου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εξοδος χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις»
Ως τη «μεγαλύτερη πρόκληση της περιόδου» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον σχηματισμό ενός στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα καταθέσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης και βάσει του οποίου θα...
«Εξοδος χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λύση... Ιουνίου ή σύνοδος κορυφής
Η γαλλική πρόταση αποτελεί το «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup του Λουξεμβούργου, επισήμανε χτες στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς της κυβέρνησης. Ξεκαθάρισε...
Λύση... Ιουνίου ή σύνοδος κορυφής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βερολίνο και Ουάσινγκτον τζογάρουν με την Ελλάδα
​Οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος έχουν λάβει πλέον μορφή «ψυχροπολεμική». Ολες οι πλευρές ανταλλάσσουν ιδιότυπα «τελεσίγραφα», ενώ περίεργα δημοσιεύματα και διαρροές βγαίνουν από τη φαρέτρα των...
Βερολίνο και Ουάσινγκτον τζογάρουν με την Ελλάδα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μια ανάσα από τη συμφωνία, αλλά...»
Την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει να κλείσει η β’ αξιολόγηση, ειδάλλως «θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο» τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές του δηλώσεις με τον Ντόναλντ Τουσκ, ρίχνοντας...
«Μια ανάσα από τη συμφωνία, αλλά...»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τι θα... πει ο Τουσκ στο Μαξίμου
Ο ένας από τους παραλήπτες της επιστολής Τσίπρα για τα εργασιακά και το κοινωνικό κεκτημένο στην Ευρώπη, ο Ντόναλντ Τουσκ, θα περάσει την πόρτα του Μαξίμου προκειμένου να συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό....
Τι θα... πει ο Τουσκ στο Μαξίμου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητείται ξανά πολιτική απόφαση
Με δεδομένο το χάσμα που επικρατεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, η Αθήνα είναι διατεθειμένη να κινηθεί για να επιτευχθεί το αργότερο στις 5 Δεκεμβρίου πολιτική απόφαση για το κλείσιμο της...
Ζητείται ξανά πολιτική απόφαση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας