Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στήριξη με προβληματισμούς

Αν και δεν αναμένεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ -σε επίπεδο υπουργών αλλά και βουλευτών- στην ψήφιση της τεχνικής συμφωνίας, οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις δεν λείπουν

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στήριξη με προβληματισμούς

  • A-
  • A+

Την τυπική έγκριση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να λάβει σήμερα η τεχνική συμφωνία, καθώς στην πρωινή συνεδρίαση οι αρμόδιοι υπουργοί θα παρουσιάσουν τα μέτρα και τα αντίμετρα στους συναδέλφους τους.

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την ανάγκη για προσήλωση στον στόχο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, αλλά και για τα αναπτυξιακά και μεταρρυθμιστικά σχέδια των υπουργείων. Παράλληλα το Μαξίμου εξαπολύει σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ., συντηρώντας το κλίμα δυσαρέσκειας για τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιείται το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα διαδεχτεί αύριο η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Το Μαξίμου θεωρεί δικαιολογημένο τον σκεπτικισμό που επικρατεί στις τάξεις του κόμματος, κάτι που δεν αναμένεται όμως να μεταφραστεί σε διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία της 17ης Μαΐου. «Βεβαίως, προβληματισμοί. Βεβαίως, ανησυχίες. Βεβαίως, στρατηγική συζήτηση για το πώς πορευόμαστε από εδώ και πέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (Κανάλι της Βουλής).

Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Ξυδάκης, εμφανίστηκε βέβαιος («Στο Κόκκινο») ότι oι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξουν τη συμφωνία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «όλοι έχουν επιφυλάξεις και δισταγμούς, σε ένα όμως γενικό και συνολικό επίπεδο, στο πώς δηλαδή θα βγει η χώρα από την επιτροπεία και τους καταναγκασμούς. Για το ενδιάμεσο στάδιο δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

«Το ότι δεν μπορεί να είναι ένα προς ένα η εξισορρόπηση είναι δεδομένο» παραδέχτηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει η συγκεκριμένη τεχνική. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, τα στρώματα τα οποία έχουν πιεστεί περισσότερο από την κρίση, να δουν είτε μηδενικές επιβαρύνσεις είτε ακόμα να είναι και σε λίγο καλύτερη θέση» συμπλήρωσε, αναφέροντας το εξής παράδειγμα:

«Η μείωση του αφορολόγητου κοστίζει σε έναν μισθωτό των περίπου 9.000 ευρώ 600 ευρώ για έναν ολόκληρο χρόνο. Μόνο με την επιδότηση ενοικίου, όχι μόνο ισοφαρίζουμε, αλλά υπερβαίνουμε τη μείωση με τα 1.000 ευρώ τα οποία θα δοθούν».

Ολα για όλα

Η κυβέρνηση επενδύει πολλά στην αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. αναμένοντας την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ακόμα μία κίνηση πολιτικού αυτοχειριασμού» με το να μην υπερψηφίσει τα θετικά αντίμετρα της συμφωνίας.

Τα σχόλια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι επιθετικά και ειρωνικά, με χαρακτηριστική την αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου πως «μόλις έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση, ο κύριος Μητσοτάκης πάλι έκανε λόγο για τέταρτο μνημόνιο. Επομένως, εάν ήταν συνεπής με τον εαυτό του, θα έπρεπε τώρα να μιλά για πέμπτο μνημόνιο». Αναγνώρισε πάντως πως «είναι κατανοητές οι κριτικές για τα περιοριστικά -αν θέλετε- δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνουμε», αλλά χαρακτήρισε ακατανόητο τον λόγο για τον οποίο η Ν.Δ. δεν αποδέχεται να ψηφίσει τα θετικά μέτρα.

«Τώρα τελευταία, η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής μοιάζει να λειτουργεί περισσότερο πολιτικά και λιγότερο αντικειμενικά» σημείωσε, τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκφράζοντας την ίδια δυσαρέσκεια με αυτήν που εξέφρασαν συνεργάτες του προέδρου της Βουλής.

Συνάντηση Τσίπρα με περιφερειάρχες

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, σε συνδυασμό με τον πρωταγωνιστικό ρόλο των περιφερειών στην προσπάθεια για ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές αρχές στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες, στο μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας.

Η υποδοχή των αιρετών από τον πρωθυπουργό συνοδεύτηκε με το κάλεσμα για κοινό σχεδιασμό της επόμενης ημέρας «με νηφαλιότητα», όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας. Κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης: δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και αξιοποίηση παραγωγικών δυνατοτήτων, δίκαιη διανομή του οφέλους στο σύνολο της κοινωνίας, ιδιαίτερα σε όσους επλήγησαν περισσότερο κατά τα χρόνια της κρίσης.

Κατά τη συνάντηση, ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, συζητήθηκαν και οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του ρόλου των περιφερειών και της ικανότητάς τους να σχεδιάζουν και να υλοποιούν αποτελεσματικά αναπτυξιακές πολιτικές.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών, Κ. Αγοραστός, επανέλαβε το αίτημα του θεσμού «για μια ιστορική θεσμική τομή: τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση». «Χρειαζόμαστε μία σύζευξη μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειών μέσω του επιτελικού συντονιστικού ρόλου που παίζουν», επισήμανε στις δηλώσεις της η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ψήσιμο» σε Καμμένο, πυρά σε Μητσοτάκη
Δεν επιβάλλεται από το Σύνταγμα αυξημένη πλειοψηφία για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά η πρόταση των ΑΝ.ΕΛΛ. θα συζητηθεί εντός κυβέρνησης, δήλωσε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κατά μέτωπο επίθεση στη Ν.Δ. και...
«Ψήσιμο» σε Καμμένο, πυρά σε Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παίζουν εντός έδρας
Με όπλο τα ζητήματα που αφορούν τη διαφθορά και την οικονομία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «σκοράρει» ξανά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για το θέμα των συμβολαιογράφων και τους ηλεκτρονικούς...
Παίζουν εντός έδρας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Περιμένοντας διευθύνσεις και ονόματα
Οι τελευταίες αποκαλύψεις στοιχείων φοροδιαφυγής μέσω υπεράκτιων εταιρειών, τα λεγόμενα «Paradise Papers», προκάλεσαν για πρώτη φορά τη γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο...
Περιμένοντας διευθύνσεις και ονόματα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στήριξη στην κυβέρνηση & εκλογές το 2019
Περισσότερες από πέντε ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να παρέχουν στήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του οικονομικού...
Στήριξη στην κυβέρνηση & εκλογές το 2019
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα τεφτέρια του ανασχηματισμού
Το επιτελείο του Μαξίμου δεν προτίθεται να μπει σε ονοματολογία νωρίτερα από τις πρώτες εβδομάδες του φθινοπώρου, ωστόσο καταγράφονται ανάμεσα σε στελέχη του περιβάλλοντός του ήδη θετικές αποτιμήσεις για το...
Τα τεφτέρια του ανασχηματισμού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτωπο με τη Ν.Δ.
Επίθεση στη Ν.Δ., παύση του αριστερού «εμφυλίου» και τάχιστη προετοιμασία του εκλογικού προγράμματος είναι το τρίπτυχο των κατευθύνσεων που έχει δώσει στους συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς πλησιάζει η...
Μέτωπο με τη Ν.Δ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας