• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 24.4°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 23.9°C
  1 BF
  23%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.4°C / 21.1°C
  1 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 22.2°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.8°C / 21.1°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 22.8°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 23.9°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.3°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.6°C
  1 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.6°C
  1 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  94%
Στρατηγικός στόχος η δίκαιη ανάπτυξη

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πρωτομαγιάτικο μήνυμά του έθεσε στο επίκεντρο τα όσα απέκρουσε η κυβέρνηση στο πεδίο των εργασιακών, τονίζοντας ότι δεν πέρασαν οι παράλογες απαιτήσεις

AP Photo/Markus Schreiber

Στρατηγικός στόχος η δίκαιη ανάπτυξη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα ζητήματα που παραμένουν «ανοιχτά» στη διαπραγμάτευση για την τεχνική συμφωνία μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ημερών.

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει τη συγγραφή των νομοσχεδίων με τα προαπαιτούμενα, ώστε οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες να αρχίσουν στις 10 Μαΐου. Ηδη όμως το Μαξίμου δίνει το στίγμα της «υπερασπιστικής γραμμής» που θα ακολουθήσει έναντι τόσο των συμπολιτευόμενων βουλευτών όσο και της Ν.Δ.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πρωτομαγιάτικο μήνυμά του έθεσε στο επίκεντρο τα όσα απέκρουσε η κυβέρνηση στο πεδίο των εργασιακών. «Η κυβέρνησή μας τα τελευταία δύο χρόνια, παρά την ασφυκτική επιτροπεία και τους εκβιασμούς, αγωνίζεται για την εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας και την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, έχοντας καταφέρει σημαντικά αποτελέσματα» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι παρά την αντίθεση της αντιπολίτευσης, «αποτρέψαμε τις παράλογες απαιτήσεις για αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, για το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία, επαναφέρουμε σύντομα την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Αναφερόμενος δε στο στάδιο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «θέτουμε ως στρατηγικό στόχο της διακυβέρνησής μας τη δίκαιη ανάπτυξη» και ειδικότερα «τις βάσεις για τη μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων αξιοπρεπώς αμειβόμενων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης».

Οι περικοπές του 2019 στο συνταξιοδοτικό είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις διαβουλεύσεις Αθήνας και δανειστών, καθώς το ΔΝΤ επιμένει σε ευρύτατες περικοπές που θα εφαρμοστούν σε όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα στην πολυπληθέστερη κατηγορία, τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η κυβέρνηση προτείνει δικό της σχέδιο με κλιμακωτές μειώσεις στις προσωπικές διαφορές, που θα προστατεύσει τα χαμηλότερα εισοδήματα. Παράλληλα επιχειρεί να φτιάξει εκείνο το μείγμα αντιμέτρων (κατάργηση ή μειώσεις των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) που από το 2019 θα εξισορροπήσει τις μειώσεις τις οποίες θα δουν στους λογαριασμούς τους οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Μηνύματα ελάφρυνσης

Στο μεταξύ πληθαίνουν τα μηνύματα από το Βερολίνο για τα μέτρα ελάφρυνσης τους ελληνικού χρέους. Η συντηρητική γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ανέφερε πως «οι Γερμανοί θα ήταν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στην απαίτηση του ΔΝΤ να απαριθμήσει η γερμανική κυβέρνηση σε ένα λεπτομερές έγγραφο τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ζητήσει από τους υπαλλήλους του υπουργείου του να διατυπώσουν κάποια ιδέα για το ποια μορφή θα μπορούσε να έχει ένας συμβιβασμός με το ΔΝΤ, τέτοιος που «η μεν Γερμανία θα αφεθεί στην ησυχία της μέχρι τις γερμανικές εθνικές εκλογές, το δε ΔΝΤ θα πάρει ως αντάλλαγμα τις ακριβείς λεπτομέρειες της ελάφρυνσης».

Εξ ου και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες ότι «βρισκόμαστε εντός πλαισίου, εντός στόχων, προκειμένου να έχουμε κατάληξη στις 22 Μαΐου».

Δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στη σημερινή Ευρώπη

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής για το Brexit, ζήτησε να περιληφθεί η επισήμανση ότι τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης Ε.Ε. και Βρετανίας δεν θα δημιουργούν κανενός είδους προηγούμενο, πολιτικό ή νομικό, για χώρες που ήταν μέλη της Ε.Ε. καθώς και για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τρίτες χώρες.

Σε δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «πρέπει να δουλέψουμε σκληρά οι 27 εναπομείναντες για μια καλύτερη, πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «προτεραιότητά μας -και ορθά- αποτελούν οι πολίτες μας που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία», καθώς «πάνω από 70.000 Ελληνες ζουν στη Μεγάλη Βρετανία, σπουδάζουν, εργάζονται εκεί».

Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε ως παρατηρητής στην προ-σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι η Μαρίν Λεπέν ίσως κινηθεί σε υψηλά ποσοστά περί το 40%. «Αυτό αντικατοπτρίζει τη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στη σημερινή Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία αν δεν αλλάξει η Ευρώπη».

Εξέφρασε δε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και τα δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και βασικός άξονας οποιασδήποτε ευρω- παϊκής παρέμβασης για τη σταθεροποίηση της περιοχής».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κόκκινες γραμμές Τσίπρα
«Η αποκατάσταση του εργασιακού τοπίου, αναγκαία προϋπόθεση για ένα δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης» τόνισε σε κυριακάτικη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα σε ΔΝΤ και Ν.Δ. για τις...
Κόκκινες γραμμές Τσίπρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητείται ξανά πολιτική απόφαση
Με δεδομένο το χάσμα που επικρατεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, η Αθήνα είναι διατεθειμένη να κινηθεί για να επιτευχθεί το αργότερο στις 5 Δεκεμβρίου πολιτική απόφαση για το κλείσιμο της...
Ζητείται ξανά πολιτική απόφαση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε 17 μέρες και σε πείσμα όλων
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε σίγουρος ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει στις 22 Απριλίου, παρά τα προσκόμματα που θέτουν, κατά τη γνώμη του, τόσο το ΔΝΤ όσο και η...
Σε 17 μέρες και σε πείσμα όλων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παίζουν εντός έδρας
Με όπλο τα ζητήματα που αφορούν τη διαφθορά και την οικονομία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «σκοράρει» ξανά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για το θέμα των συμβολαιογράφων και τους ηλεκτρονικούς...
Παίζουν εντός έδρας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Περιμένοντας διευθύνσεις και ονόματα
Οι τελευταίες αποκαλύψεις στοιχείων φοροδιαφυγής μέσω υπεράκτιων εταιρειών, τα λεγόμενα «Paradise Papers», προκάλεσαν για πρώτη φορά τη γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο...
Περιμένοντας διευθύνσεις και ονόματα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στη ΔΕΘ με κεντρικό πυλώνα την εργασία
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα ξεκαθαρίσει πως η ανάπτυξη πρέπει να έχει στο επίκεντρό της τους εργαζόμενους και θα παρουσιάσει τις θεσμικές και νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο εν λόγω πεδίο....
Στη ΔΕΘ με κεντρικό πυλώνα την εργασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας