Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συμφωνία εντός πενθημέρου
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Συμφωνία εντός πενθημέρου

 • A-
 • A+

Eως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή εντός του επόμενου πενθημέρου, αναμένουν κυβερνητικά στελέχη με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων να έχει «κλείσει» η τεχνική συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές.

Η Αθήνα εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία κάλεσε άπαντες να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες της Ελλάδας και να λάβουν σαφείς αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.

Από βδομάδα

Το περίγραμμα της συμφωνίας, που οριστικοποιήθηκε πρόσφατα στη Μάλτα, αλλά και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην Ουάσινγκτον έχουν θέσει στα τεχνικά κλιμάκια σαφή όρια εργασίας. Εξ ου και οι διαβουλεύσεις στην Αθήνα δεν αναμένεται να κρατήσουν επί μακρόν, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες.

Η κατάσταση δημιουργεί επιπρόσθετα αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι η σύναψη μιας συνολικής συμφωνίας για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα είναι εφικτή μέχρι τις 22 Μαΐου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την «ποθητή» ποσοτική χαλάρωση.

Πιο συγκεκριμένα στα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως έχουμε αναφέρει, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για ετήσιο στόχο 3,5% μέχρι το 2021 ή το 2022.

Στο δε χρέος, κορυφαίοι παράγοντες του ΔΝΤ και της ΕΚΤ έχουν διαβεβαιώσει όλες τις πλευρές ότι θα είναι ικανοποιημένες από μια πολιτική δήλωση του Eurogroup ότι η Ελλάδα θα λάβει χωρίς «αστερίσκους» τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της.

Με αυτό το δεδομένο, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αλλά και η ΕΚΤ θα δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ηγεσία της κυβέρνησης αναμένεται να ψηφίσει το σύνολο των μέτρων τις ημέρες αμέσως πριν ή αμέσως μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα (θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 14-15 Μαΐου).

Δηλώσεις όπως αυτές του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιουργούν καθεστώς ασφάλειας στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει κανονιστεί κάποια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής για το «Brexit».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίστηκε χθες ως ένθερμος σύμμαχος των θέσεων της Αθήνας, καθώς σημείωσε (euro2day.gr) την επιθυμία του «το Eurogroup να λάβει τις τελικές αποφάσεις στις 22 Μαΐου».

Γνωστοποίησε δε τη θέση του ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, όπως θέλουν οι θεσμοί» και ζήτησε «να αναγνωρίσουμε όλοι ότι η Ελλάδα κάνει τεράστια προσπάθεια».

Αναφορικά με το χρέος, υπογράμμισε ότι «τα λογικά μέτρα για το χρέος χρειάζονται πάρα πολύ» και σημείωσε πως «δεν πρέπει να έχουμε άλλα “ποιήματα”, ποιήματα πάνω στα ποιήματα».

Η επισήμανση αυτή σε συνδυασμό με το «αυτό δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει τον Μάιο, όμως το Eurogroup τον Μάιο πρέπει να δώσει τον σχεδιασμό των μελλοντικών μέτρων ελάφρυνσης», ισοδυναμεί με ένδειξη ότι είναι πιθανή η έκδοση μιας σχετικής θετικής πολιτικής απόφασης από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Το Μαξίμου διά του κυβερνητικού εκπροσώπου εξέφρασε χτες την ικανοποίησή του για τα όσα δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με ανάρτησή του στο Τwitter δήλωσε σε ειρωνικό τόνο: «Αναμένουμε από τη Ν.Δ. να καταγγείλει και πάλι την Κομισιόν και τον πρόεδρο Γιούνκερ που παίρνει το μέρος της Ελλάδας».

Εργα και ημέρες της Ν.Δ.

Το κυβερνητικό περιβάλλον ήδη οξύνει την αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, επενδύοντας στο να υπενθυμίζει τα πεπραγμένα των παλαιότερων κυβερνήσεών της.

Πηγές από την κυβέρνηση προχώρησαν χθες σε ευθεία επίθεση στη Ν.Δ., υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων:

 • • Την εκτόξευση της ελαστικής εργασίας στο 60% και της ανεργίας των νέων στο 46.
 • • Τις «επιστολές αβρότητας με τους Χριστοφοράκους» και τα «δώρα» από τη Siemens.
 • • Τις συμβάσεις δημοσίων έργων «με ρήτρες δισεκατομμυρίων προς τους εργολάβους» και τα «ανολοκλήρωτα έργα».
 • • Τα εννιαψήφια χρωστούμενα σε «θαλασσοδάνεια» και τις σχετικές «νυχτερινές τροπολογίες».
 • • Την «απομόνωση της χώρας και την υπαγωγή της σε καθεστώς “παρία”».
 • • Τις προαναγγελίες για «εκδικητικές απολύσεις σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές».
 • • Τις δεσμεύσεις για «νέες συγχωνεύσεις νοσοκομείων και μάλιστα παιδιατρικών».
 • • Την προαναγγελία «κατάργησης κάθε εργατικού δικαιώματος».
 • • Τη δέσμευση για ψήφιση «κάθε αντικοινωνικού μέτρου που ζητούν οι ακραίοι των δανειστών».

«Εχουν το θράσος όχι απλά να μην απολογούνται, αλλά επιμένουν να ψεύδονται», συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι τα στελέχη της Ν.Δ. «ψεύδονται για το πλεόνασμα, ψεύδονται για το χρέος και για την επιθυμία τους να φέρουν τέταρτο μνημόνιο». «Αιδώς!» κατέληγαν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη.

  

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στα εργασιακά... γράψε - σβήσε
«Χάνει» το ΔΝΤ για ανταπεργία και ομαδικές απολύσεις και η κυβέρνηση προαναγγέλλει νίκη, ενώ υποστηρικτικές προς τις θέσεις μας δηλώσεις έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός την ώρα που ο Τσίπρας διαμήνυε σε Ευρωπαίους...
Στα εργασιακά... γράψε - σβήσε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητείται ξανά πολιτική απόφαση
Με δεδομένο το χάσμα που επικρατεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, η Αθήνα είναι διατεθειμένη να κινηθεί για να επιτευχθεί το αργότερο στις 5 Δεκεμβρίου πολιτική απόφαση για το κλείσιμο της...
Ζητείται ξανά πολιτική απόφαση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχέδια για το μέλλον
Για να βγει η χώρα από τα μνημόνια χρειαζόταν «μια κυβέρνηση που θα διεκδικήσει, θα παλέψει, θα πάρει δύσκολες αποφάσεις, όμως, ταυτόχρονα, θα έχει σχέδιο, ιεραρχήσεις και πάνω απ’ όλα αρχές» τόνισε στην...
Σχέδια για το μέλλον
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία
Στην εισαγωγική ομιλία του ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στις θετικές πτυχές του πολυνομοσχεδίου, όπως η ανακατανομή των οικογενειακών επιδομάτων, και θα επαναλάβει πως δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία...
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στις ΗΠΑ με γεμάτη βαλίτσα
Ο Λευκός Οίκος επιθυμεί την ενίσχυση της χώρας μας μέσω της αύξησης των αμερικανικών επενδύσεων και της ενθάρρυνσης στρατηγικών συνεργασιών με χώρες της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου και των...
Στις ΗΠΑ με γεμάτη βαλίτσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρεμιέρα με χαμόγελα
Εκδηλη ήταν η ικανοποίηση του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πρώτο από τα 13 περιφερειακά συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη «δίκαιη ανάπτυξη». Αναφερόμενος στην...
Πρεμιέρα με χαμόγελα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας