• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 25.2°C
  0 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.3°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 24.6°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 24.7°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.2°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 24.6°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.4°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  54%
Με το βλέμμα στα αντίμετρα

Η κυβέρνηση θα ρίξει τώρα το πολιτικό βάρος της στο σκέλος των αντιμέτρων, καθώς το Μαξίμου θεωρεί πως το 3,9% πρωτογενές πλεόνασμα που καταγράφηκε εξασφαλίζει τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017 και του 2018

Με το βλέμμα στα αντίμετρα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η επικείμενη επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα σηματοδοτεί για την κυβέρνηση την έναρξη ενός διπλού αγώνα δρόμου: της προσπάθειας για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος Μαΐου και της αναστροφής του κλίματος στην ελληνική κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός έδωσε αυτό το στίγμα με δηλώσεις του σε δύο κυριακάτικες εφημερίδες. Λαμβάνοντας αφορμή από το πολύ υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, που καταγράφηκε επισήμως την Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στη «Real News» ότι «το αποτέλεσμα του 2016 εξουδετέρωσε Σόιμπλε και ΔΝΤ. Αφήσαμε άφωνη την Ευρώπη».

Συμπλήρωσε δε πως αποτελεί «προσωπικό μου στοίχημα η κυβέρνηση αυτή να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια», αλλά και πως από εδώ και πέρα «έχουμε πια μπροστά μας ανοιχτό ορίζοντα διετίας. Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί». Στο δε «Εθνος της Κυριακής» ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες. Μιλάμε πια με τα έργα μας. Η καταστροφολογία είναι πλέον γραφική».

Βάσει αυτών η κυβέρνηση θα ρίξει το πολιτικό βάρος της στο σκέλος των αντιμέτρων, καθώς το επιτελείο του Μαξίμου θεωρεί πως το 3,9% πρωτογενές πλεόνασμα που καταγράφηκε εξασφαλίζει τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017 και του 2018. Ο στόχος 1,75% για το 2017 θεωρείται εφικτός και από το ΔΝΤ, ενώ το 3,5% του 2018 μπορεί να επιτευχθεί βάσει της αυξημένης δυναμικής που μπορεί να αποκτήσει η ελληνική οικονομία εάν πραγματοποιηθούν σημαντικές κινήσεις στο πεδίο της ανάπτυξης.

Κίνηση-κλειδί για την αναπτυξιακή ώθηση αποτελεί η ένταξη της ελληνικής οικονομίας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι βέβαια η συμφωνία Αθήνας-δανειστών σε μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, κάτι που μοιάζει εφικτό μετά τις συναντήσεις που είχαν στην Ουάσινγκτον οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Γιώργος Χουλιαράκης με τους επικεφαλής των θεσμών και άμεσα εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση (βλέπε σελ. 36).

Το Μαξίμου αναμένεται, λοιπόν, να επενδύσει τον πολιτικό του λόγο στα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020. Αυτά συνίστανται σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων, επιδότηση ενοικίου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των συνταξιούχων, ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.

Η επιλογή αυτή μοιάζει επιβεβλημένη, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να υπερσκελίσει τις αυτονόητα αρνητικές εντυπώσεις που θα αφήσουν μέτρα όπως οι μειώσεις συντάξεων το 2019 και η μείωση του αφορολογήτου το 2020.

Προειδοποιήσεις

Σύσσωμο το κυβερνητικό και κομματικό επιτελείο παρακολουθεί τις διαβουλεύσεις, με στελέχη του να προειδοποιούν για πιθανές «παγίδες». Ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε στη «Real News» ότι «δεν έχουν νόημα απόπειρες ωραιοποίησης μιας δύσκολης πραγματικότητας, ούτε έχουμε ανάγκη από ένα αριστερό “success story”», προσθέτοντας ότι «στο επίπεδο της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού μπορεί, κάτω υπό προϋποθέσεις, να αντισταθμιστούν τα μέτρα, όμως η δυσκολία είναι στην επίτευξη ενός κοινωνικά ουδέτερου αποτυπώματος».

Ο υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε ουσιαστικά πως θα προκύψει θέμα διαφοροποιήσεων ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «η συμφωνία βεβαίως δεν έχει διαμορφωθεί στο σύνολο της, αλλά δεν βλέπω κάποιον ή κάποια από την κυβερνητική πλειοψηφία που να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη να στηριχτεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να υπερασπιστεί και να κερδίσει ό,τι μπορεί περισσότερο».

Παράλληλα, το επιτελείο γύρω από τον πρωθυπουργό θα ανεβάσει τους τόνους ενάντια στη Ν.Δ. Αφενός θα καλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα εάν θα υπερψηφίσει τα αντίμετρα ή θα κρατήσει την ίδια αρνητική στάση που κράτησε κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους τον Νοέμβριο του 2016.

Αφετέρου, θα εντείνει τις κατηγορίες κατά της Ν.Δ. περί «καταστροφολογίας», που διαρκώς διαψεύδεται, επιχειρώντας να την εμφανίσει «εθισμένη με την εξουσία».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην εφημερίδα «Ειδήσεις» δήλωσε πως η Ν.Δ. αντιπολιτεύεται «σύμφωνα με την ακόρεστη επιθυμία της για παλινόρθωση του καθεστώτος της», χαρακτήρισε «γραφική» την αντιπολιτευτική της τακτική και παρατήρησε ότι η Ν.Δ. «μετατρέπεται σταδιακά σε ένα υβρίδιο που συνδυάζει τον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό με μια ακροδεξιά και αντιπολιτική ρητορική», που «καθορίζεται από τις ακρότητες και τις επικοινωνιακές εξαλλοσύνες του κυρίου Γεωργιάδη».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρικυμία στη Ν.Δ., αποφασιστικότητα στην κυβέρνηση
Επιταχύνονται από σήμερα οι πολιτικές εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο Novartis. Βλέποντας το αντίπαλο στρατόπεδο να βρίσκεται σε δίνη από τον αντίκτυπο της υπόθεσης Novartis, στο Μαξίμου συσπειρώνονται και...
Τρικυμία στη Ν.Δ., αποφασιστικότητα στην κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχέδια για το μέλλον
Για να βγει η χώρα από τα μνημόνια χρειαζόταν «μια κυβέρνηση που θα διεκδικήσει, θα παλέψει, θα πάρει δύσκολες αποφάσεις, όμως, ταυτόχρονα, θα έχει σχέδιο, ιεραρχήσεις και πάνω απ’ όλα αρχές» τόνισε στην...
Σχέδια για το μέλλον
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Περιμένοντας διευθύνσεις και ονόματα
Οι τελευταίες αποκαλύψεις στοιχείων φοροδιαφυγής μέσω υπεράκτιων εταιρειών, τα λεγόμενα «Paradise Papers», προκάλεσαν για πρώτη φορά τη γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο...
Περιμένοντας διευθύνσεις και ονόματα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πίσω από τον τρίτο «εκβιασμό»
Ενα τελεσίγραφο την πρώτη φορά προκαλεί εντύπωση και ανησυχία. Την τρίτη, θυμηδία και ερωτήματα. Οι ανακοινώσεις της ηγεσίας της Eldorado Gold περί της αναστολής των εργασιών της δεν είναι πρωτόγνωρες, ενώ...
Πίσω από τον τρίτο «εκβιασμό»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τετράδιο προόδου
Τις θετικές ενδείξεις για την πραγματική οικονομία και την κοινωνία προβάλλει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιπαρατεθεί με τη Ν.Δ. Το πρωθυπουργικό περιβάλλον θεωρεί πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης...
Τετράδιο προόδου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στήριξη με προβληματισμούς
Αν και δεν αναμένεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ -σε επίπεδο υπουργών αλλά και βουλευτών- στην ψήφιση της τεχνικής συμφωνίας, οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις δεν λείπουν ● Πυρ......
Στήριξη με προβληματισμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας