Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι θεσμοί επιστρέφουν για συμφωνία «πακέτο»

Με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται, Αθήνα, Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον και Γερμανία αναζητούν κοινό τόπο για την ελάφρυνση του χρέους

AP Photo/Carolyn Kaster

Οι θεσμοί επιστρέφουν για συμφωνία «πακέτο»

  • A-
  • A+

«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Οι επαφές των δύο αξιωματούχων πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου, στην Ουάσινγκτον.

Επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα

Η Κρ. Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επιστροφής των θεσμών, στα δυο σκέλη του ελληνικού προγράμματος, μεταρρυθμίσεις και απομείωση του χρέους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση τέθηκε το θέμα της συμφωνίας «πακέτο» που θα «κλειδώσει» με την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα.

Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ (MEFP), το staff level agreement (SLA) και το ζήτημα του χρέους, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος της συνάντησης.

Στη συνάντηση επί αμερικανικού εδάφους παραβρέθηκαν επίσης ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Υπό συζήτηση πλεονάσματα, χρέος και τα δάνεια του ΔΝΤ

Την πόρτα για να εξεταστεί η εξαγορά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (προς την Ελλάδα) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) άνοιξε ο Πολ Τόμσεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή, στην Ουάσινγκτον.

Ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου αναφέρθηκε στο ελληνικό πρόγραμμα σημειώνοντας πως οι ευρωπαίοι θα αποφασίσουν για τη χορήγηση της επόμενης δόσης ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ.

Ο Π. Τόμσεν με αφορμή τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ παραδέχθηκε πως «τα νούμερα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα» και πως η χώρα μας μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Αναφέρθηκε στα πρωτογενή πλεονάσματα λέγοντας πως η διάρκεια του στόχου (3,5%) είναι υπό συζήτηση και εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να διατηρηθούν για λίγο χρονικό διάστημα.

Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τους δανειστές να ολοκληρώσουν γρήγορα την αξιολόγηση. 

«Είναι επείγον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για το πρόγραμμα και να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις, διότι (σ.σ. η καθυστέρηση) βλάπτει την ελληνική οικονομία. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία» δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί μια νέα δόση του δανείου της ως τον Ιούλιο για την αποπληρωμή δόσεων του χρέους.

Όσον αφορά τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ο Πολ Τόμσεν σημείωσε: «Τα χρήματα του ταμείου είναι ακριβότερα (σ.σ. επιτόκια) και σε αυτό το πλαίσιο συζητάμε την εξαγορά τους από τον ESM», χωρίς να προσδιορίζει χρονικό ορίζοντα.

«Η πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ για πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με χρήματα από τον ESM, είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», ανέφερε ο Π.Τόμσεν.

Ο Τόμσεν, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (stuff level agreement). 

Τέλος, μίλησε για το ελληνικό χρέος, ζητώντας από τους ευρωπαίους «μεγαλύτερη λεπτομέρεια για τα μέτρα ελάφρυνσης». 

«Οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος θα είναι δύσκολες» τόνισε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.  

Αισιόδοξος ο Σαπέν

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε, με το ΔΝΤ και τη Γερμανία, σε μια λύση που θα βοηθήσει την Ελλάδα και άρα την ΕΕ να σταθεροποιήσει την κατάσταση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Σαπέν, ο οποίος συναντήθηκε απόψε στην Ουάσινγκτον με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε μια ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε ότι τον «διαβεβαίωσε ξανά για την υποστήριξη» της Γαλλίας και «χαιρέτισε τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς», προφανώς αναφερόμενος στη συμφωνία της Μάλτας.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ευτυχής για την είδηση ότι η Ελλάδα κατέγραψε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ.

Στο μεταξύ, πάνω από μισή ώρα, διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλγφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συζήτησαν για όλες τις πτυχές του ελληνικού προγράμματος. 

Πρωτογενή πλεονάσματα 

«Λογικά» πρωτογενή πλεονάσματα για το ελληνικό πρόγραμμα ζήτησε την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ, επειδή αυτά θα καθορίσουν το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που απαιτείται, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον η διευθύντρια του ΔΝΤ επανέλαβε ότι αυτό θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος πριν το Ταμείο αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, που, όπως είπε, αποτελεί μία από τις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Δεύτερη προϋπόθεση αποτελεί η εφαρμογή ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το μέτωπο, η επικεφαλής του Ταμείου παραδέχθηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.

Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ επέμεινε στο γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν όταν θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Οι διαφορές έχουν μειωθεί

Με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται, Αθήνα, Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον και Γερμανία αναζητούν κοινό τόπο για την ελάφρυνση του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι διαφορές έχουν μειωθεί.

Οι τέσσερις πλευρές είναι πολύ πιθανό να συμφωνήσουν, χωρίς να το ανακοινώσουν, σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% με διάστημα εφαρμογής 2019-2021 ή 2019-2022.

Βολές μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου

Την Πέμπτη έπεσαν βολές μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου με τους δανειστές να δίνουν εύσημα στην Αθήνα, αλλά να διαφωνούν για χρέος και πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον η επικεφαλής του ΔΝΤ επέμεινε στο γεγονός ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν όταν θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Από την πλευρά του ο Βόλφανγκ Σόιμπλε έστειλε προς Ταμείο «καρφί», που αφορά στην πάγια θέση του ίδιου, ότι ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και ότι τα ελληνικά πλεονάσματα μπορεί να είναι υψηλά, όπως συνέβη το 2016, αλλά και διατηρήσιμα, την ώρα που το ΔΝΤ έχει εντελώς αντίθετη άποψη.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόκινς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως  «ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα».

Όμως, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, «έβαλε φρένο» στις όποιες προσδοκίες για γενναία αναδιάρθρωση, επισημαίνοντας ότι ο ESM ήδη δανείζει πολύ φτηνά την Ελλάδα, γεγονός που ισοδυναμεί με ετήσια εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ ή 6% του ΑΕΠ.
Τέλος, ο Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την αισιοδοξία του για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μέχρι τις 22 Μαΐου, ώστε να υπάρξει εκταμίευση της δόσης.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το ημέρωμα της... Κριστίν
Εδιναν και έπαιρναν τα χαμόγελα και τα καλά λόγια για την «αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην εφαρμογή δύσκολων πολιτικών» στη συνάντηση Τσίπρα - Λαγκάρντ. Ελληνική πλευρά και ΔΝΤ δεσμεύτηκαν...
Το ημέρωμα της... Κριστίν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το...
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναμένοντας το ΔΝΤ να ανοίξει τα χαρτιά του
Το μεταμνημονιακό αναπτυξιακό σχέδιο της Αθήνας και το πρόγραμμα εποπτείας που θα το συνοδεύει θα τεθούν επί τάπητος στα κρίσιμα ραντεβού του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην Ουάσινγκτον. Με την ελάφρυνση του...
Αναμένοντας το ΔΝΤ να ανοίξει τα χαρτιά του
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
Η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά μη βιώσιμο» για το ελληνικό χρέος στην έκθεση βιωσιμότητας δίνει πάτημα στους επίδοξους επενδυτές να ζητήσουν από την Αθήνα μεγαλύτερα...
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε διαφορετικά «στρατόπεδα»
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πολ Τόμσεν, εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την ίδια ώρα που παραμένει άγνωστο το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί προκειμένου...
Σε διαφορετικά «στρατόπεδα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απέναντι στις ακραίες απαιτήσεις των δανειστών
Η επόμενη ημέρα του Eurogroup της Δευτέρας μπορεί να προκαλεί ικανοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση ως προς τη συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο διάχυτος είναι ο προβληματισμός...
Απέναντι στις ακραίες απαιτήσεις των δανειστών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας