Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η δεύτερη... Ανάσταση
EUROKINISSI

Η δεύτερη... Ανάσταση

  • A-
  • A+

Λόγω των ολιγοήμερων πασχαλινών διακοπών που επίκεινται έχουν «χαλαρώσει» εκ πρώτης όψεως οι επαφές μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Στην πραγματικότητα όμως βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τα μεγάλα προς επίλυση ζητήματα, αυτά των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2019 και μετά, στις οποίες συμμετέχουν η Αθήνα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και φυσικά το ΔΝΤ, υπό την «υψηλή επίβλεψη» του Βερολίνου.

Στη δε εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ αναμένεται να υπάρξει μια «προκαταρκτική συμφωνία για το χρέος». 

Την επισήμανση αυτή έκανε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ κυβερνητικά στελέχη -δεδομένων των προχωρημένων συζητήσεων και της πολιτικής συμφωνίας της Μάλτας- εμφανίζονται αισιόδοξα ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου.

Ανεξαρτήτως των αισιόδοξων εκτιμήσεων, το τυπικό χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει ως καταληκτική ημερομηνία το Γιούρογκρουπ της 22ας Μαΐου.

Αναλυτικότερα το χρονοδιάγραμμα, όπως το περιέγραψαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και άλλες κυβερνητικές πηγές, είναι το εξής

► Μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου) θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια. 

► Στις διαβουλεύσεις αυτές θα γραφτεί το κείμενο της τεχνικής συμφωνία (SLA), στο οποίο θα καθορίζονται τα προαπαιτούμενα νομοσχέδια. Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει μόνο λίγες ημέρες. 

► Κατόπιν η Βουλή θα ψηφίσει κατά πάσα πιθανότητα τα προαπαιτούμενα, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί νομοθετικά οι προϋποθέσεις για τη συνολική συμφωνία.

Κατά πάσα πιθανότητα στα προαπαιτούμενα αυτά θα εμπεριέχονται τα μέτρα και τα αντίμετρα για τα έτη 2019 και 2020. 

► Αμέσως μετά θα διεξαχθεί Γιούρογκρουπ το οποίο θα εγκρίνει τυπικά την τεχνική συμφωνία, θα ελέγξει εάν έχουν νομοθετηθεί τα προαπαιτούμενα και θα προσδιορίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. 

Εάν όλες οι διαδικασίες ακολουθηθούν τάχιστα, τότε είναι δυνατόν αν συγκληθεί έκτακτο Γιούρογκρουπ πριν από τις 22 Μαΐου.

Ορισμένοι τοποθετούν την έκτακτη αυτή συνεδρίαση το νωρίτερο στις 8 Μαΐου.

«Η δουλειά η οποία χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία είναι μεν επίπονη, αλλά δεν είναι χρονοβόρα» είπε ενδεικτικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που φέρουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχει διαφορετική άποψη για το χρονοδιάγραμμα, είπε πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφωνία, από κανέναν, σε σχέση με τα επόμενα βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσουμε». 

Τα μεσοπρόθεσμα 

Η κυβέρνηση σπεύδει πάντως να ξεκαθαρίσει κάτι που είναι και διαπραγματευτικά δικαιολογημένο, αλλά και ορθό με βάση το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα:

Τα μέτρα και τα αντίμετρα του 2019 θα εφαρμοστούν με την προϋπόθεση ότι θα έχουν αποφασιστεί και εφαρμοστεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που βάσει των ισχυουσών αποφάσεων θα εφαρμοστούν τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η Αθήνα είναι μάλιστα βέβαιη ότι θα υπάρξει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, καθώς το ΔΝΤ τα ζητά προκειμένου να σχηματίσει τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και να συμμετάσχει ακολούθως στο ελληνικό πρόγραμμα κατά πώς επιθυμεί το Βερολίνο. 

Το Μαξίμου δεν παραλείπει πάντως να επιτεθεί μετωπικά στη Ν.Δ., με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επέλεξε μια πλήρως υπονομευτική στάση καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, υιοθετώντας απολύτως τις παράλογες απαιτήσεις των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών και ευελπιστώντας σε αδιέξοδο ώστε να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις».

Εκτίμησε δε πως η Ν.Δ. «μετά τη συμφωνία βρίσκεται για τρίτη φορά σε στρατηγικό αδιέξοδο», ενώ αναφορικά με τις αιτιάσεις περί μη ισόποσης εφαρμογής μέτρων και αντιμέτρων, ακόμα και αν επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «ο μοναδικός τρόπος για να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση» είναι «να διαστρεβλώσουν την ουσία της συμφωνίας». 

Συμπαγής Κ.Ο. 

Απέρριψε, τέλος, τα σενάρια για μη υπερψήφιση της συμφωνίας από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ενέταξε «στο πλαίσιο ενός γόνιμου και δημοκρατικού διαλόγου, ο οποίος είναι υγεία να διεξάγεται στο εσωτερικό όλων των κομμάτων» το κείμενο διαφοροποίησης 13 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε ότι «το σύνολο των πολιτικών στελεχών έχουν δημόσια πει ότι δεσμεύονται από τα όργανα του κόμματος και το ίδιο ακριβώς νομίζω ότι έχει δηλωθεί πολλάκις και σε ό,τι αφορά τη στάση όλων των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι πλήρως συμπαγής και ενιαία».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανεβάζει ρυθμούς... το Μαξίμου
Εβδομάδα επαφών για την κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκινάει ενημερώσεις στους πολιτικούς αρχηγούς για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Την Τρίτη ο πρωθυπουργός ενημερώνει...
Ανεβάζει ρυθμούς... το Μαξίμου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αισιόδοξη για τις προοπτικές της οικονομίας η κυβέρνηση
Απαντήσεις στις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μερίδα του Τύπου δίνει το Μέγαρο Μαξίμου παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τα οικονομικά δεδομένα της περιόδου...
Αισιόδοξη για τις προοπτικές της οικονομίας η κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μια υπέρβαση... δίκοπο μαχαίρι
Κοντά στο 4% θα φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καλείται να το καταστήσει -σε σχέση με τον στόχο που ήταν μόλις 0,5%- διαπραγματευτικό «όπλο» και να αποδομήσει...
Μια υπέρβαση... δίκοπο μαχαίρι
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Oι ανοιχτές πληγές του Eurogroup
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποτέλεσαν το καλό κομμάτι της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας. Στα υπόλοιπα πεδία της διαπραγμάτευσης, που απομένουν ανοιχτά, επικρατεί, όμως,...
Oι ανοιχτές πληγές του Eurogroup
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πρώτη φορά δεσμευτικός οδικός χάρτης ελάφρυνσης του χρέους»
Ικανοποίηση επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την απόφαση του Eurogroup. «Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για την Ελλάδα», αναφέρει, σε δήλωσή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, στον απόηχο...
«Πρώτη φορά δεσμευτικός οδικός χάρτης ελάφρυνσης του χρέους»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Οι απόψεις του ΔΝΤ για το χρέος είναι στη σωστή κατεύθυνση»
Το οικονομικό κλίμα της χώρας αλλάζει μετά το Eurogroup της Τρίτης και την εκταμίευση της δόσης, σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη. Η κυβέρνηση, που αναμένει απόφαση για το χρέος άμεσα, χαρακτηρίζει στη σωστή...
«Οι απόψεις του ΔΝΤ για το χρέος είναι στη σωστή κατεύθυνση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας