• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 28.0°C
  3 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 25.0°C
  4 BF
  44%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 24.0°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.6°C / 26.0°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  4 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.4°C
  5 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  41%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 23.0°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  4 BF
  34%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  3 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.1°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.3°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 25.0°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 22.0°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.4°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  35%
Τι θα... πει ο Τουσκ στο Μαξίμου

Τι θα... πει ο Τουσκ στο Μαξίμου

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο ένας από τους παραλήπτες της επιστολής Τσίπρα για τα εργασιακά και το κοινωνικό κεκτημένο στην Ευρώπη πριν από τη Σύνοδο της Ρώμης, ο Ντόναλντ Τουσκ, θα περάσει σήμερα την πόρτα του Μαξίμου προκειμένου να συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμπίπτει με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις του κλιμακίου των Ελλήνων υπουργών στις Βρυξέλλες, αποτελεί δε έναν ακόμα «σταθμό» στις επαφές που έχουν ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο με τους βασικούς πολιτικούς «παίκτες» των διαπραγματεύσεων.

Το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, ελπίζοντας ότι μέσα στα προσεχή λίγα 24ωρα θα υποχωρήσει η πλευρά του ΔΝΤ από τις αξιώσεις της για το συνταξιοδοτικό.

Προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να διατηρηθεί η πίεση που ασκείται από τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών προς το ΔΝΤ, κάτι που όμως μπορεί να οδηγήσει το Ταμείο στο να «στυλώσει» ξανά τα πόδια και να οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις.

Ευρωτουρκικά και μεταναστευτικό

Ο Ντόναλντ Τουσκ καταφτάνει στην Αθήνα ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στα Βαλκάνια.

Η ατζέντα της περιοδείας περιλαμβάνει τα ζητήματα της μετανάστευσης και των ευρωτουρκικών σχέσεων, ζητήματα κομβικής σημασίας και για την Ελλάδα.

Επ’ ευκαιρία όμως των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και δανειστών, και ιδιαίτερα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τις θέσεις της Αθήνας και να αναπτύξει τις δικές του στις κοινές δηλώσεις που θα κάνει με τον Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι.

Στη θεώρηση του Ντόναλντ Τουσκ κυρίαρχη θέση έχει η άποψη ότι πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες της Ελλάδας, ότι οι δημοσιονομικές της επιδόσεις έχουν βελτιωθεί και ότι η οικονομία έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει στη βελτίωση της αξιοπιστίας της Ελλάδας έναντι των δανειστών της, αναμένεται να πει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά θα επισημάνει ότι η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει τη συνεργασία της με τους θεσμούς για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, παρά τα δύσκολα πολιτικά βήματα που θα αναγκαστεί να κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Οι προθέσεις Τουσκ, έτσι όπως τις μεταφέρουν συνεργάτες του, μοιάζουν με προτροπή προς την κυβέρνηση της Αθήνας να υποχωρήσει στις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών.

Ατομα του περιβάλλοντος Τουσκ σημειώνουν την ίδια ώρα ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα οι αντοχές του ύστερα από επτά χρόνια σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να συνυπολογιστούν από τους δανειστές της χώρας.

Το «θολό» αυτό συμπέρασμα διαμορφώνει συνθήκες όπου θα πρέπει να περιμένουμε τον ίδιο τον Ντόναλντ Τουσκ να τοποθετηθεί συγκεκριμένα επί των απαιτήσεων των δανειστών για νέες περικοπές στις συντάξεις.

«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ελλάδα, γιατί αυτή ανήκει στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη» είναι το «επιμύθιο» των σχολίων που διακινεί η πλευρά Τουσκ.

Καμπανάκι για ύφεση και φτώχεια

Ούτως ή άλλως ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Ελλάδα ύστερα από τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή που επέφεραν τρία μνημονιακά προγράμματα πρέπει να λάβει τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο και την ευχέρεια για μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν μεν την ανάπτυξη, θα στηρίξουν την εργασία δε.

Γι’ αυτό και θα επιμείνει στις θέσεις του ότι βίαιες περικοπές συντάξεων, όπως τις ζητά για μετά το 2019 το ΔΝΤ, θα οδηγήσουν σε νέα ύφεση, ενώ η μη ρύθμιση του εργασιακού τοπίου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων απλώς θα συντηρήσει την ανασφάλεια και τη φτώχεια.

Αύριο στην ελληνική πρωτεύουσα θα φτάσει ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών έρχεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος του Ελληνα ομολόγου του και θα έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα αύριο το απόγευμα.

Τα λόγια με τα οποία έχει μιλήσει στο πρόσφατο παρελθόν ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετικά και η παρουσία του στη χώρα μας, αν και θεσμική, αναμένεται με ενδιαφέρον.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λύση... Ιουνίου ή σύνοδος κορυφής
Η γαλλική πρόταση αποτελεί το «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup του Λουξεμβούργου, επισήμανε χτες στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς της κυβέρνησης. Ξεκαθάρισε...
Λύση... Ιουνίου ή σύνοδος κορυφής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μια ανάσα από τη συμφωνία, αλλά...»
Την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει να κλείσει η β’ αξιολόγηση, ειδάλλως «θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο» τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές του δηλώσεις με τον Ντόναλντ Τουσκ, ρίχνοντας...
«Μια ανάσα από τη συμφωνία, αλλά...»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεκάθαρος δρόμος για... καθαρή έξοδο
Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup του Ιανουαρίου και η ταχεία νομοθέτηση όλων των προαπαιτουμένων μέχρι τότε, κάνει την κυβέρνηση και τους δανειστές να «προπονούνται» εν όψει των...
Ξεκάθαρος δρόμος για... καθαρή έξοδο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επικοινωνιακοί ελιγμοί μέχρι το παρά πέντε
Στις λίγες ώρες που απομένουν για το Eurogroup του Λουξεμβούργου είναι αναμενόμενο να εντείνονται οι επικοινωνιακοί ελιγμοί για το είδος της λύσης που θα προκύψει. Από το Βερολίνο και συγκεκριμένους...
Επικοινωνιακοί ελιγμοί μέχρι το παρά πέντε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βερολίνο και Ουάσινγκτον τζογάρουν με την Ελλάδα
​Οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος έχουν λάβει πλέον μορφή «ψυχροπολεμική». Ολες οι πλευρές ανταλλάσσουν ιδιότυπα «τελεσίγραφα», ενώ περίεργα δημοσιεύματα και διαρροές βγαίνουν από τη φαρέτρα των...
Βερολίνο και Ουάσινγκτον τζογάρουν με την Ελλάδα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετά τη συμφωνία, η ώρα της κοινωνίας
Σε ανακοίνωσή του προς τη Ν.Δ. το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει διαθεσιμότητα για... άτυπη συζήτηση στη Βουλή-σεμινάριο «για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα μη παραμετρικά μέτρα και άλλες βασικές έννοιες».
Μετά τη συμφωνία, η ώρα της κοινωνίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας