Ο προβληματισμός ήταν έκδηλος χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που παρείχαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εφη Αχτσιόγλου σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα προβλήματα στη διαπραγμάτευση εντοπίζονται στα εργασιακά και τα αντισταθμιστικά μέτρα, ενώ ανησυχία δημιουργεί η επαμφοτερίζουσα στάση που κρατούν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών.
Οι βουλευτές πάντως, αν και εξέφρασαν την ανησυχία τους, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να θέσουν σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις επικείμενες ψηφοφορίες.
Η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις, όπως την περιέγραψαν οι δύο υπουργοί επί δύο ώρες σε περίπου 45 βουλευτές, έχει ως εξής: Από τα θέματα της τεχνικής συμφωνίας (SLA) ανοιχτό παραμένει το εργασιακό, καθώς στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων το χάσμα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ παραμένει αγεφύρωτο.
Το πρόβλημα επιδέχεται πια μόνο πολιτική λύση, ωστόσο και εκεί υπάρχουν δυσκολίες: Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών εντός της διαπραγμάτευσης δεν έχουν δείξει εσχάτως διάθεση να εμπλακούν στις διενέξεις Ελλάδας Ταμείου.
«Κάνουν το κορόιδο» είναι μια προσφιλής φράση στα κυβερνητικά κλιμάκια, τα οποία όμως εμφανίζονται ικανοποιημένα από τη δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί στο Ευρωκοινοβούλιο ότι «η Κομισιόν στηρίζει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων».
Τα θέματα ιδιαίτερης πολιτικής και οικονομικής ουσίας, δηλαδή το πακέτο των μέτρων και των αντιμέτρων για το διάστημα από το 2019 και μετά, παραμένουν όμως ανοιχτά.
Οι απαιτήσεις των δανειστών για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ για το αφορολόγητο είναι γνωστές, ενώ αναφορά σε ακριβείς αριθμούς δεν έγινε.
Από την άλλη, στο ζήτημα των συντάξεων, όπου υπάρχει η απαίτηση για περικοπή ακόμα 1%, κυβέρνηση και δανειστές φέρεται να έχουν συμφωνήσει οι όποιες μειώσεις να εφαρμοστούν από το 2020 και μετά.
Το ΔΝΤ όμως ζητά οι περικοπές να γίνουν «μια κι έξω», ενώ οι άλλες πλευρές προτείνουν οι μειώσεις να «σπάσουν», να γίνουν σταδιακά και σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.
Πλήρες χάσμα
Εκεί που φαίνεται να επικρατεί «χάος» είναι στο πακέτο των αντισταθμιστικών μέτρων.
Οι υπουργοί και οι βουλευτές συμφωνούν ότι το πακέτο των αντιμέτρων πρέπει να έχει κοινωνική και αναπτυξιακή κατεύθυνση, αλλά οι σκληρότεροι των δανειστών δεν φαίνεται να έχουν την ίδια άποψη.
Πολλές από τις προτάσεις της Αθήνας δεν γίνονται αποδεκτές, καθώς αφορούν τις πιο ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες, αντιτείνοντας οι δανειστές την ανάγκη οι φοροελαφρύνσεις να εστιάσουν στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Προσέγγιση φαίνεται να υπάρχει στο ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, όπου οι δανειστές αποδέχονται τη μείωσή του, αλλά ζητούν περαιτέρω εξειδίκευση και στοιχεία.
Η κυβέρνηση φέρεται να προτείνει επίσης μέτρα στήριξης σε οικογένειες, όπως την ενίσχυση αλλά και τη δημιουργία νέων νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, καθώς και την καθολική εφαρμογή των δωρεάν γευμάτων σε όλες τις δομές αυτές.
Φιλοδοξία για 20 Μαρτίου
Το ερώτημα είναι εάν όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα μπορούν να «κλείσουν» μέχρι τη Δευτέρα 20 Μαρτίου.
Αν και αποφεύγεται κάθε ακριβής στοχοθεσία, από την κυβέρνηση και τους βουλευτές υπάρχει η εκτίμηση ότι είναι εφικτή η συμφωνία επ’ αυτών μέχρι τότε. Επισημαίνεται ωστόσο ότι και μια μικρή αναβολή δεν «εκτροχιάζει» το όλο χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει Αθήνα και Βρυξέλλες.
Οι βουλευτές από την πλευρά τους εμφανίζονταν προβληματισμένοι και ανήσυχοι για την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις, αλλά και τις απαιτήσεις των δανειστών.
Οι συνάδελφοί τους από την επαρχία μετέφεραν επί τη ευκαιρία και το κλίμα από την περιφέρεια, ωστόσο συνολικά «η διάθεση που εκφράζεται από μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας είναι ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε» ανέφερε κοινοβουλευτικό στέλεχος μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Οι περισσότεροι βουλευτές κατέθεσαν προτάσεις και ιδέες για τα αντίμετρα, που στη συντριπτική πλειονότητά τους αφορούσαν τους μικρομεσαίους «που έχουν καταστραφεί όλα τα τελευταία χρόνια».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας