• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 17.3°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.2°C
  0 BF
  84%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 15.7°C
  1 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.4°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 15.5°C
  0 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.4°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.6°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.1°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.1°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.6°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 13.8°C / 19.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 18.1°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.4°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.3°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  0 BF
  85%

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Public Issue, στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, οι εκλογείς ηλικίας 18-24 επέλεξαν σε ποσοστό 45,5% τον ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 7,3% τη Ν.Δ.

Δεν θα ρίξουν «βόλι» τελικά οι 18χρονοι

 • A-
 • A+

Σιγήν ιχθύος» κρατούν τόσο ο τέως υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, όσο και η Ν.Δ., αποφεύγοντας να απαντήσουν στα αμείλικτα ερωτήματα που γεννώνται από το χθεσινό μας ρεπορτάζ αναφορικά με την πλήρη άγνοια που επέδειξε η κυβέρνηση στο μείζον θέμα του αποκλεισμού 100.000 «18άρηδων» από τις επικείμενες κρίσιμες για το μέλλον της χώρας εκλογές.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν φτάσει στην «Εφ.Συν.», ο Αργύρης Ντινόπουλος είχε ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΣ από τον Σεπτέμβριο για το μείζον πολιτικό και δημοκρατικό θέμα, αλλά επέλεξε να μην πράξει τίποτα. Αντιθέτως, βλέποντας την ίδια περίοδο τις κάλπες να πλησιάζουν, ξεκίνησε τον προσωπικό του προεκλογικό αγώνα και μάλιστα χωρίς να διστάσει να στείλει «καρφιά» ακόμη και σε «συναδέλφους» του υπουργούς που εκλέγονται στην ίδια περιφέρεια.

Την απραξία είχε επιλέξει και ο προκάτοχός του Γιάννης Μιχελάκης. Αγνόησαν αμφότεροι, δηλαδή, τις εκκλήσεις των υπαλλήλων, αλλά και τις όποιες προτεινόμενες λύσεις, και άφησαν με την περίεργη αδράνειά τους εκτός εκλογών 100.000 νέους ψηφοφόρους. Ο Αργύρης Ντινόπουλος δεν σχολίασε επ’ ουδενί τις αποκαλύψεις, όπως άλλωστε και η Ν.Δ., που σε άλλες περιπτώσεις είναι λαλίστατη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» «αποκαλύπτει όλη την κυβερνητική υποκρισία γύρω από το θέμα της ψήφου των 18χρονων». Υπογράμμισε ότι «ο υπουργός αδράνησε επιδεικτικά φανερώνοντας την πολιτική σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από τα κυβερνητικά προσχήματα περί έλλειψης χρόνου» και σημείωσε ότι αν δεν δοθεί η δυνατότητα στους γεννηθέντες το 1997 να ψηφίσουν, τότε «θα είμαστε αντιμέτωποι με μία άνευ προηγουμένου διαστρέβλωση του εκλογικού σώματος και του εκλογικού αποτελέσματος, μια κορύφωση του κυβερνητικού αυταρχισμού απέναντι στις νέες και τους νέους, ένα ακόμα ευθύ χτύπημα στη δημοκρατία».

Στο κόσμο της η Ν.Δ.

Η Ν.Δ. στην (αργοπορημένη) απάντησή της αρκέστηκε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και να τον κατηγορήσει ότι επιχειρεί την «απροσχημάτιστη εξαπάτηση των πολιτών», αφού «αποδοχή της αυθαίρετης αξίωσής του για μια τέτοια παρανομία θα έπληττε ευθέως το κύρος των εκλογών».

Στο πιο βασικό ζήτημα, όμως, που αφορούσε το γιατί δεν έπραξε τα δέοντα η κυβέρνηση και απέκλεισε τους 18χρονους, ουσιαστικά κάλυψε απολύτως τους πρώην υπουργούς της.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Public Issue, στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, οι εκλογείς ηλικίας 18-24 επέλεξαν σε ποσοστό 45,5% τον ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 7,3% τη Ν.Δ. Πέραν τούτου, μετά τις χθεσινές εξελίξεις, στις προσεχείς εκλογές δεν θα έχει τη δυνατότητα επιλογής κυβέρνησης η γενιά που «θυματοποιήθηκε» από τη μνημονιακή πολιτική στο εφηβικό στάδιο της ζωής της.

Σε ανακοίνωσή του ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Μιχάλης Θεοχαρίδης, ενημέρωσε ότι, οριστικά πλέον, δεν θα ψηφίσουν οι γεννηθέντες το 1997, καθώς δεν είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων που τηρούνται στο υπουργείο - η διαδικασία σύνταξης των ονομαστικών καταστάσεων από τους δημάρχους θα πραγματοποιηθεί εντός Φεβρουαρίου.

Πρόσθεσε ότι η ίδια ερμηνευτική θέση υιοθετήθηκε και στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 και σημείωσε ότι δεν υπάρχει νομική δυνατότητα του υπουργού Εσωτερικών για οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση προκειμένου οι 18χρονοι ψηφοφόροι να περιληφθούν σε νέες ονομαστικές καταστάσεις και να τους παρασχεθεί η δυνατότητα ψήφου.

Εν ολίγοις, το έργο του online Εθνικού Δημοτολογίου, που θα μπορούσε να επιλύσει αμέσως τη συγκεκριμένη γραφειοκρατική αγκύλωση, μένει ανεκμετάλλευτο και αποδεικνύεται ότι αποτελεί περισσότερο εξαγγελία παρά πραγματικότητα. «Η απερχόμενη κυβέρνηση αποδεικνύεται, στην καλύτερη περίπτωση και εκτός των άλλων, επιχειρησιακά ανέτοιμη και διοικητικά ανίκανη», τονίζει ο Κώστας Πουλάκης, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη διακομματική επιτροπή για τις εκλογές, στηλιτεύοντας επιπλέον την αδράνεια των προηγούμενων υπουργών Εσωτερικών.

«Αποτέλεσμα της αδιαφορίας και της ανικανότητας των κυβερνητικών στελεχών της Ν.Δ. είναι το σημερινό αδιέξοδο, που οδηγεί στον αποκλεισμό των νέων εκλογέων από τις κρισιμότερες για το μέλλον της χώρας εκλογές», προσθέτει.

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αποδίδει στην κυβέρνηση την αποκλειστική ευθύνη για τον αποκλεισμό των νέων εκλογέων, χαρακτηρίζοντας προσχηματική την επίκληση νομικής αδυναμίας να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί με τη μη εγγραφή των 18χρονων στους εκλογικούς καταλόγους.

Ποιοι φοβούνται τους νέους

Σύμφωνα δημοσιεύματα, δεν θα προλάβουν να ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν, όπως όλα δείχνουν, σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση περίπου 100.000 18άρηδες.

Οι γεννημένοι του 1997 έχουν το δικαίωμα της ψήφου, καθώς από την αρχή του έτους έχουν αποκτήσει εκλογικά δικαιώματα, ωστόσο δεν προλαβαίνουν να ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους διότι η κατάρτιση των καταλόγων γίνεται τον Φεβρουάριο κάθε έτους.

Ομως θα μπορούσαν οι γεννηθέντες το 1997 να εγγράφονται αυτόματα, χωρίς αίτησή τους στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς τα στοιχεία γέννησης υπάρχουν πλέον ψηφιοποιημένα στο Εθνικό Δημοτολόγιο.

Για να συμβεί ωστόσο αυτό, απαιτείται σχετική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών ή Προεδρικό Διάταγμα. Γιατί λοιπόν το υπουργείο Εσωτερικών δεν παίρνει αυτήν την απόφαση; Μήπως γιατί η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι οι νέοι σε πολύ μεγάλα ποσοστά ψηφίζουν άλλα κόμματα; Κατά τη γνώμη μου, ήδη οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν πλήξει τα δημοκρατικά δικαιώματα των νέων ανθρώπων και τους έχουν στερήσει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Η κυβέρνηση, λοιπόν, δεν επιθυμεί τη νεανική ψήφο διότι φοβάται τους νέους οι οποίοι δεν συγκινούνται από τις ψεύτικες υποσχέσεις και τα ψεύτικα διλήμματα.

Εμείς οι νέοι γνωρίζουμε καλά ποιοι έφτασαν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση. Γνωρίζουμε καλά ποιοι οδήγησαν την παιδεία σε αυτό το χάλι, ποιοι οδήγησαν τους γονείς μας στην ανεργία και στη φτώχεια. Και αναρωτιέμαι, τι φταίει η γενιά μας η οποία είναι καταδικασμένη να επιλέξει μεταξύ της ανεργίας και της μετανάστευσης;

Οποια γνώμη και να έχει ο καθένας, η ουσία είναι μία: 100.000 συμπολίτες μας (πάνω από το 1% του εκλογικού σώματος) στερούνται το συνταγματικό δικαίωμα της ψήφου!

Δημήτρης Ντόντης

(μαθητής Α’ Λυκείου)

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Σενάρια παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα την επόμενη Τετάρτη «ξεπήδησαν» λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή του πρώτου νομοσχεδίου που άπτεται της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενήμερος και αδιάφορος για τον αποκλεισμό 18άρηδων από τις εκλογές
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, είχε ενημερωθεί για τον επικείμενο αποκλεισμό από τις εκλογές 100.000 νέων που συμπλήρωσαν τα 18 χρόνια. Δεδομένα μόνο μέχρι το...
Ενήμερος και αδιάφορος για τον αποκλεισμό 18άρηδων από τις εκλογές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επικράτησαν οι προεδρικοί στη νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναδεικνύει τη γενικότερη στροφή προς τη Σοσιαλδημοκρατία και τον παραδοσιακό χώρο του Κέντρου, με τον οποίο επιθυμεί έντονα να βρει γέφυρες ενόψει και των κρίσιμων εκλογικών...
Επικράτησαν οι προεδρικοί στη νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φτηνές υπεκφυγές και... σκευωρολογίες
Η απόφαση της ολομέλειας της Βουλής για σύσταση ειδικής επιτροπής που θα διεξαγάγει προκαταρκτική έρευνα για το σκάνδαλο Novartis είναι εκ των πραγμάτων προδιαγεγραμμένη, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. πρόκειται να...
Φτηνές υπεκφυγές και... σκευωρολογίες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού
Την πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών για διεξαγωγή συζήτησης με τους εμπλεκόμενους φορείς και τα κόμματα για το θέμα της ψήφου του απόδημου ελληνισμού, γνωστοποίησε ο Κώστας Πουλάκης σε παρέμβασή του στο...
Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ποτέ την Κυριακή
Tο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν φαίνεται να απασχόλησε ουδέποτε σοβαρά το πρωθυπουργικό επιτελείο. Ωστόσο η παραφιλολογία που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, ανάγκασε την κυβέρνηση διά...
Ποτέ την Κυριακή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας