Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κόκκινες γραμμές Τσίπρα

«Η αποκατάσταση του εργασιακού τοπίου, αναγκαία προϋπόθεση για ένα δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης» τόνισε σε κυριακάτικη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα σε ΔΝΤ και Ν.Δ. για τις πολιτικές... εμμονές τους

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κόκκινες γραμμές Τσίπρα

  • A-
  • A+

Ανυποχώρητος στις θέσεις του για αποκατάσταση του εργασιακού τοπίου πριν από το πέρας του προγράμματος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, ενόσω στις διαπραγματεύσεις στο «Χίλτον» διαπιστώθηκε χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει σχετικές πολιτικές πρωτοβουλίες, ενώ απάντησε με σφοδρότητα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, που κρατά τα ηνία στο συγκεκριμένο πεδίο διαπραγμάτευσης. Σήμερα συνεδριάζει παράλληλα το υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο την παραγωγική ανασυγκρότηση, ενώ η κυβέρνηση κρατά ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Απορρύθμιση αγοράς

«Η ρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για ένα δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης που θα προωθεί την ισότητα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του («Documento»), καταλογίζοντας στο ΔΝΤ ότι «επιδιώκει, πιστό σε αποτυχημένες συνταγές του νεοφιλελευθερισμού, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας».

«Είναι αυτή η πολιτική που υποστηρίχτηκε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που έχει οδηγήσει σήμερα σε μισθούς 200 και 300 ευρώ, αλλά και σε ραγδαία αύξηση της μερικής απασχόλησης», παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνησή του θα επιμείνει ότι «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αντιστροφή αυτής της πορείας».

«Ξέρουμε καλά ότι κίνητρο για νέες επενδύσεις και μείωση της ανεργίας –που είναι και ο μεγάλος στόχος– δεν μπορεί να είναι η μείωση του εργατικού κόστους, η ασυδοσία της εργοδοσίας, η ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας, η κατάργηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, η μετατροπή τελικά της χώρας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη», παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Οσον αφορά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των συζητήσεων έλεγε ότι χτες στο «Χίλτον» η ελληνική πλευρά βίωσε ένα «deja vu». «Παίχτηκε ξανά το ίδιο έργο με τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Το ΔΝΤ με πολύ σκληρό ύφος επέμενε στις θέσεις του, εμείς υπερασπιστήκαμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάθονταν αμίλητοι στη γωνία» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σύνοδος κορυφής

Η στάση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει δημιουργήσει προβληματισμό σε επιτελείς του Μαξίμου και αν στις επόμενες συναντήσεις για τα εργασιακά διατηρηθεί το αδιέξοδο, εξετάζεται η λήψη πολιτικής πρωτοβουλίας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου εάν παραστεί ανάγκη, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει στους κορυφαίους Ευρωπαίους συνομιλητές του την ανάγκη για ευθυγράμμιση του ελληνικού εργασιακού τοπίου με τα όσα ισχύουν στην Ευρώπη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις.

Το θέμα που θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εφάπτεται των εργασιακών και ο πρωθυπουργός αναμένεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση να θέσει μετ’ επιτάσεως την ανάγκη για «δίκαιη ανάπτυξη», που θα στηρίζεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επαναρρύθμιση των εργασιακών κανόνων στη χώρα μας.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός επισήμανε στη συνέντευξή του ότι «έχει διαμορφωθεί ένας πολιτικός συσχετισμός που εύλογα μας κάνει να θεωρούμε, ειδικά μετά την επί της αρχής συμφωνία της 20ής Φλεβάρη ότι τα πράγματα έχουν μπει σε μια θετική τροχιά».

«Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, κάντε λίγο υπομονή και πολύ σύντομα θα δείτε», προσέθεσε ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις πληροφορίες ότι στο πακέτο με τα αντίμετρα περιλαμβάνεται ο επανασχεδιασμός του φόρου. Εξαπέλυσε δε σκληρή επίθεση στον πρόεδρο της Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας «δώρο» στην κυβέρνηση τη μη ψήφιση των επικείμενων μέτρων και αντιμέτρων από την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Αν την ευθύνη αυτής της εξαιρετικά ευαίσθητης και κρίσιμης διαπραγμάτευσης την είχε ο κ. Μητσοτάκης, θα είχε αποδεχθεί με προθυμία βαρύτατο αντίτιμο, που θα επέφερε επιπρόσθετη –ανυπολόγιστη ίσως– κοινωνική ζημιά», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «μπορεί τώρα να του αρέσει να δοξάζεται δημοσκοπικά, όταν όμως έρθει η στιγμή να αποφασίσουν αυτοί που για τους δημοσκόπους είναι αόρατοι, ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει με τις δημοσκοπήσεις στο χέρι».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε 17 μέρες και σε πείσμα όλων
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε σίγουρος ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει στις 22 Απριλίου, παρά τα προσκόμματα που θέτουν, κατά τη γνώμη του, τόσο το ΔΝΤ όσο και η...
Σε 17 μέρες και σε πείσμα όλων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρατηγικός στόχος η δίκαιη ανάπτυξη
Ο Αλέξης Τσίπρας στο πρωτομαγιάτικο μήνυμά του έθεσε στο επίκεντρο τα όσα απέκρουσε η κυβέρνηση στο πεδίο των εργασιακών, τονίζοντας ότι δεν πέρασαν οι παράλογες απαιτήσεις, ενώ σύντομα θα επανέλθει η αρχή της...
Στρατηγικός στόχος η δίκαιη ανάπτυξη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Ν.Δ. έχει ετοιμάσει ήδη το νέο μνημόνιο
Ο πρωθυπουργός καταλόγισε στον Κ. Μητσοτάκη ότι θέλει να γίνουμε Μπανανία, οι θέσεις του ταυτίζονται με του ΔΝΤ και περιλαμβάνουν λιτότητα, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις στο Δημόσιο και...
Η Ν.Δ. έχει ετοιμάσει ήδη το νέο μνημόνιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητείται ξανά πολιτική απόφαση
Με δεδομένο το χάσμα που επικρατεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, η Αθήνα είναι διατεθειμένη να κινηθεί για να επιτευχθεί το αργότερο στις 5 Δεκεμβρίου πολιτική απόφαση για το κλείσιμο της...
Ζητείται ξανά πολιτική απόφαση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η σεναριολογία, οι πιέσεις και το ανακάτεμα της τράπουλας
Στην ψηφοφορία για τα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή θα οριοθετηθούν οι αντοχές της κυβέρνησης ● Οι Ευρωπαίοι φαίνεται να μη θέλουν περιπέτειες στην Ελλάδα, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να παρακολουθούν...
Η σεναριολογία, οι πιέσεις και το ανακάτεμα της τράπουλας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συζήτηση για νέα μέτρα μόνο εάν εφαρμοστεί η ελάφρυνση του χρέους
Καθώς η διαπραγμάτευση με τους δανειστές βαίνει προς το πιο κρίσιμο σημείο της, η κυβέρνηση επιλέγει να αντιπαρατεθεί με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο καταλογίζει πλήρη σύμπνοια με το ΔΝΤ...
Συζήτηση για νέα μέτρα μόνο εάν εφαρμοστεί η ελάφρυνση του χρέους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας