Το άρθρο τού επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, και του επικεφαλής οικονομολόγου του Ταμείου, Μορίς Ομπσφελντ, οδήγησε σε εύλογες αντιδράσεις, καθώς το περίσσευμα κυνικότητας για τις θυσίες του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια συνιστά μέγιστη πρόκληση. Σε τι ακριβώς αποσκοπούσε αυτή η δημόσια παρέμβαση, λίγες ώρες πριν ξαναρχίσουν οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης και δανειστών;
Τα σενάρια είναι σαφή και οι προβλέψεις πρέπει να στηρίζονται στην εμπειρία, την ακριβή γνώση της κατάστασης των διαπραγματεύσεων και τη νηφάλια ανάλυση των συμφερόντων που διακυβεύονται.
Σύμφωνα με το πρώτο ενδεχόμενο, ο Πολ Τόμσεν προχωρά σε ακόμα μια «αλλοπρόσαλλη» παρέμβαση, σαν κι αυτές που μας έχει συνηθίσει. Το σενάριο αυτό είναι σχεδόν απίθανο, ακόμα και εάν ληφθούν υπόψη οι αντιφάσεις στις πρόσφατες τοποθετήσεις του Ταμείου ή οι παλαιότερες απαράδεκτες εσωτερικές συνομιλίες των κορυφαίων στελεχών του για την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ στην επικοινωνιακή πολιτική του είναι ιδιαίτερα προσεκτικό.
Με βάση το δεύτερο ενδεχόμενο, το ΔΝΤ δεν επιθυμεί πλέον να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και το κείμενο των δύο αποτελεί ένα είδος «μανιφέστου» για την εξέλιξη αυτή.
Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο, όταν το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες και η Αθήνα διαμηνύουν ότι επιθυμούν το Ταμείο να παραμείνει στη θέση του, όπως απορρέει από το συμφωνημένο πρόγραμμα Ελλάδας και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας; Οχι.
Σύμφωνα με το τρίτο ενδεχόμενο, το Ταμείο έχει συμφωνήσει με τη γερμανική ηγεσία για τη συνέχεια της παρουσίας του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το κρίσιμο ζήτημα έχει να κάνει, όμως, με το είδος της συμμετοχής του. Η παροχή νέας δανειοδότησης στην Ελλάδα είναι απευκταία από την ελληνική κυβέρνηση, γιατί θα ισοδυναμεί με τη λήψη πρόσθετων οδυνηρών μέτρων, ενώ οι Βρυξέλλες θα διακινδυνεύσουν την αξιοπιστία τους σε αυτή την περίπτωση.
Τα ενδεχόμενα αυτά μπορούν να ισχύουν και συνδυαστικά. Τι θα ισχύσει στο τέλος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επικείμενες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, αλλά και από τις συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Αρκεί να αντιληφθούν, βέβαια, όλες οι πλευρές ότι η αποσταθεροποίηση, πολιτική και οικονομική, μόνο καταστροφικές επιπτώσεις μπορεί να έχει στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας