• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 20.1°C
  6 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.2°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.2°C
  2 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 19.9°C
  4 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 21.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.9°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 17.7°C
  4 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  38%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.4°C / 21.0°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  4 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.8°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  1 BF
  55%

Να αποκαλυφθεί πλήρως η διαπλοκή

 • A-
 • A+

Ο «πόλεμος» ανακοινώσεων κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το υπό διαμόρφωση τοπίο των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης γίνεται ολοένα και σφοδρότερος.

Διόλου παράξενο αν αναλογιστεί κανείς τι διακυβεύεται από τη νομή του δικαιώματος χρήσης δημόσιας συχνότητας, δηλαδή από την ενίσχυση της επιχειρηματικής ισχύος και της δυνατότητας για επιρροή στην κοινή γνώμη.

Οι προσπάθειες που καταβάλλουν επιχειρηματίες στη σκακιέρα των ΜΜΕ δεν είναι φυσικά σημερινές. Η επιβίωση του χρεοκοπημένου συστήματος βασίστηκε στις αγαστές σχέσεις που διατηρούσαν οι καναλάρχες με την εκάστοτε πολιτική εξουσία με πολύτιμο εργαλείο τα τραπεζικά δάνεια.

Το περίφημο «τρίγωνο της διαπλοκής» συνετέλεσε άλλωστε στην πραγματική οικονομική χρεοκοπία τραπεζών και επιχειρηματικών κολοσσών, αλλά και στην απώλεια της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στο άλλοτε κραταιό δικομματικό πολιτικό σύστημα.

Οι ευθύνες για τη δημιουργία και τη συντήρηση του τριγώνου αυτού βαρύνουν συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις. Επίσης οι έλεγχοι από τους αρμόδιους τραπεζικούς παράγοντες ήταν από πλημμελείς μέχρι εγκληματικοί.

Και οι επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων που υπόσχονταν κάθε λογής στήριξη είναι επίσης γνωστοί. Πολλοί από αυτούς είναι ακόμα παρόντες στο πολιτικό, τραπεζικό, οικονομικό και επιχειρηματικό τοπίο. Κατέχουν ακόμα υψηλές θέσεις ή προσπαθούν να ανέλθουν στα ανώτερα κλιμάκια της δημόσιας ζωής. Το ερώτημα είναι τι κάνει η σημερινή πολιτική εξουσία.

Η συμπλήρωση ενός χρόνου από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου βρίσκει την κυβέρνηση να έχει προχωρήσει σε έναν επιτυχημένο από οικονομική άποψη διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ωστόσο, οι «σκιές» πάνω από τους υπερθεματιστές και τα «πόθεν έσχες» τους και οι προεκτάσεις τους στο τραπεζικό σύστημα δείχνουν ότι το «τρίγωνο της διαπλοκής» διατηρεί ακόμα την ισχύ του. Οι μέθοδοι που φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί.

Εάν η κυβέρνηση θέλει να εμφανίζεται πειστική για τις προθέσεις της πρέπει να προωθήσει άμεσα τις διαδικασίες για να αποκαλυφθεί ποιοι είναι εκείνοι οι παράγοντες που συνεχίζουν να λυμαίνονται τον δημόσιο βίο.

Σε κάθε τομέα και επίπεδο. Αλλιώς, αργά ή γρήγορα, τα πολιτικά αποτελέσματα θα είναι ορατά και αδυσώπητα γι αυτήν. Οι πολίτες όμως δικαιούνται να απαιτούν την εκπλήρωση των προσδοκιών τους που αφορούν την ίδια τη ζωή τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Καναλάρχες και «πόθεν έσχες»
Οι καναλάρχες δεν επιθυμούν να υποβάλλουν δηλώσεις «πόθεν έσχες». Προφανώς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις περιουσίες που απέκτησαν, γιατί μάλλον σε αυτή την υπόθεση υπάρχει αρκετό αδήλωτο χρήμα. Ταυτόχρονα,...
Καναλάρχες και «πόθεν έσχες»
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Μια καθαρά πολιτική απόφαση
Γυρίσαμε πίσω στο καθεστώς της 27ετίας όπου η ανομία στον ραδιοτηλεοπτικό χώρο ήταν κανόνας - στο καθεστώς των καναλαρχών. Στην κατάσταση που διαμορφώθηκε από το τρίγωνο της διαπλοκής του αμαρτωλού εκδοτικού...
Μια καθαρά πολιτική απόφαση
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Για τα Μέσα Ενημέρωσης
Τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας για την επιδότηση ανέργων, για κίνητρα επιστροφής τους στην εργασία, για ταχεία εκκαθάριση των πτωχευμένων επιχειρήσεων και ενθάρρυνση νέων καθαρών επενδύσεων και...
Για τα Μέσα Ενημέρωσης
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η σύγκρουση με τη διαπλοκή
Σε λίγα 24ωρα οι ιδιοκτήτες των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι γνωστοί, καθώς την Τρίτη διεξάγεται ο πολυθρύλητος διαγωνισμός. Ανεξαρτήτως του ποιοι θα είναι οι νικητές, πρέπει να...
Η σύγκρουση με τη διαπλοκή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γενναιόδωρες τράπεζες, ακάλυπτα ΜΜΕ
Όσα μάθαμε, όσα δεν μας είπαν και όσα δεν γράφουν από τη διαδικασία της Εξεταστικής για τη διερεύνηση της νομιμότητας των τραπεζικών δανείων που έχουν λάβει τα κόμματα, καθώς και τα ΜΜΕ. Η πλειονότητα των...
Γενναιόδωρες τράπεζες, ακάλυπτα ΜΜΕ
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Στο στόχαστρο η διαπλοκή στα ΜΜΕ
Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ. Και το οικονομικό επιτελείο ζητά από τα τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας να καταβάλουν τα ποσά που οφείλουν για τη χρήση των...
Στο στόχαστρο η διαπλοκή στα ΜΜΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας