• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 30.3°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.2°C / 29.2°C
  4 BF
  44%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 29.3°C
  3 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 29.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  0 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  3 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 25.5°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 28.9°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 29.5°C / 29.5°C
  1 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 28.4°C
  3 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 30.5°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 27.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  48%

Για τα Μέσα Ενημέρωσης

 • A-
 • A+

Οταν τα προηγούμενα χρόνια επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης έδιωχναν τους μισούς εργαζόμενους και μείωναν αμοιβές και δικαιώματα, οι επικεφαλής των ΜΜΕ έλεγαν ότι η οικονομία και οι αγορές έχουν καταρρεύσει, δεν πουλάνε φύλλα, δεν υπάρχει διαφήμιση, δεν χωράνε όλοι.

Οτι έχουν τεράστια χρέη και ελλείμματα, ότι οι τράπεζες για να τους ξαναδανείσουν απαιτούν απολύσεις, μείωση κόστους εργασίας, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και ότι αν δεν απολυθούν «τόσοι» και δεν μειωθούν οι αμοιβές της «πλέμπας» και όχι των μετόχων και των διευθυντικών στελεχών, το Μέσο θα κλείσει.

Οι εργαζόμενοι απαντούσαν «δεν τα φάγαμε μαζί», «βάλτε από τα υπερκέρδη σας», «μειώστε σπατάλες και αστρονομικές αμοιβές».

Δυστυχώς στη συνέχεια, έπειτα από απεργίες, απεργοσπασίες, απειλές, καθυστερήσεις πληρωμών, ταπεινώσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και άλλα μέσα τρομοκρατίας, οι εργαζόμενοι διασπάστηκαν σε «ρεαλιστές» και σε «άτακτους».

Σε εκείνους που θεωρούσαν τον εαυτό τους πιο απαραίτητο στην εταιρεία, που αποδέχονταν τα μηνύματα της αγοράς και συμφωνούσαν με το αφεντικό και τις «αναδιαρθρώσεις» και σε εκείνους που έκαναν «επαναστατική γυμναστική».

Μετά απ’ αυτό το μακελειό εναντίον της εργασίας στα ΜΜΕ, η ανυποληψία του περιεχομένου τροφοδοτούσε τη διαρκή συρρίκνωση της αγοράς και έφερνε νέα διόγκωση των χρεών, απειλώντας με κατάρρευση το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς.

Η συνέχεια είναι γνωστή: το τζάμπα πέθανε, είπε ο πρωθυπουργός, και μετά τον διαγωνισμό για άδειες εθνικής εμβέλειας όλο το σύστημα της διαπλοκής θυμήθηκε την απώλεια θέσεων εργασίας, τον πλουραλισμό, την ποιότητα, την επιμόρφωση του λαού.

Προφανώς η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα ανασυγκρότησης του κλάδου της Ενημέρωσης. Οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν είναι πιθανόν να είναι περισσότερες «απ’ όσες αντέχει η ήδη καθημαγμένη αγορά».

Επομένως, όπως και για όλες τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και όλους τους ανέργους, η πολιτική ηγεσία οφείλει αμέσως να διαμορφώσει σχέδιο διάσωσης, εξυγίανσης και στήριξης.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας για την επιδότηση ανέργων, για κίνητρα επιστροφής τους στην εργασία, για ταχεία εκκαθάριση των πτωχευμένων επιχειρήσεων και ενθάρρυνση νέων καθαρών επενδύσεων και συνεταιριστικών σχημάτων των ίδιων των παραγωγών δημοσιογραφίας και πολιτισμού είναι θετικό βήμα.

Και ας αφεθεί ο κ. Μητσοτάκης να διαχειρίζεται την αλληλοσφαγή παλιών και νέων τζακιών της παράταξής του, ταυτιζόμενος με τον έναν ή με τον άλλο μεγαλοεκδότη και μεγαλοκαναλάρχη που πήρε, δεν πήρε ή θα πάρει άδεια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η ώρα των αποφάσεων
Μολονότι το θέμα της συνεδρίασης στη Βουλή ήταν το αγροτικό, θα επικροτούσαμε την παρέκκλιση αν το περιεχόμενο όσων ειπώθηκαν αφορούσε την ουσία του προβλήματος στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, το οποίο η...
Η ώρα των αποφάσεων
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Καναλάρχες και «πόθεν έσχες»
Οι καναλάρχες δεν επιθυμούν να υποβάλλουν δηλώσεις «πόθεν έσχες». Προφανώς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις περιουσίες που απέκτησαν, γιατί μάλλον σε αυτή την υπόθεση υπάρχει αρκετό αδήλωτο χρήμα. Ταυτόχρονα,...
Καναλάρχες και «πόθεν έσχες»
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Να αποκαλυφθεί πλήρως η διαπλοκή
Οι «σκιές» πάνω από τους υπερθεματιστές και τα «πόθεν έσχες» τους και οι προεκτάσεις τους στο τραπεζικό σύστημα δείχνουν ότι το «τρίγωνο της διαπλοκής» διατηρεί ακόμα την ισχύ του. Οι μέθοδοι που φαίνεται ότι...
Να αποκαλυφθεί πλήρως η διαπλοκή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανάκληση αδειών αν παραβιαστούν οι όροι
Μέρος των όρων που διαμορφώνονται την επόμενη ημέρα της δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως για τα αδειοδοτημένα κανάλια, ο νέος νόμος...
Ανάκληση αδειών αν παραβιαστούν οι όροι
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η σύγκρουση με τη διαπλοκή
Σε λίγα 24ωρα οι ιδιοκτήτες των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι γνωστοί, καθώς την Τρίτη διεξάγεται ο πολυθρύλητος διαγωνισμός. Ανεξαρτήτως του ποιοι θα είναι οι νικητές, πρέπει να...
Η σύγκρουση με τη διαπλοκή
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ο θύτης σε ρόλο θύματος
Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ επωφελήθηκαν από το καθεστώς «προσωρινής νομιμότητας», απέκτησαν οικονομική δύναμη και πολιτική ισχύ, έφτιαξαν περιουσίες ή τις μεγάλωσαν και πρέπει να είναι κάποιος πολύ αφελής για να...
Ο θύτης σε ρόλο θύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας