• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 30.8°C
  4 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 28.5°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 26.6°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 27.0°C
  0 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 28.0°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 32.2°C
  1 BF
  34%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 27.8°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.8°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 31.0°C
  0 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 26.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  61%

Δεσμοί κοινών συμφερόντων

 • A-
 • A+

Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι κορυφαίο πολιτικό γεγονός διεθνούς σημασίας.

Η Ρωσία είναι η δεύτερη στρατιωτική δύναμη στον πλανήτη, με μια οικονομία με τεράστιες δυνατότητες, παρά τα σημερινά προβλήματα. Η αχανής έκτασή της, οι παραγωγικές δυνάμεις της, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της και πλήθος άλλων παραγόντων πιστοποιούν ότι διαθέτει μια δυναμική που ελάχιστα έχει ξεδιπλωθεί στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα.

Η χώρα μας εξ αντικειμένου έχει ισχυρό συμφέρον να διατηρεί -τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο- εξαιρετικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Δεν είναι μόνο η παράδοση που επιβάλλει κάτι τέτοιο. Είναι και η σύγχρονη γεωπολιτική πραγματικότητα. Στο ασταθές περιβάλλον που ζούμε -Βαλκάνια, Εγγύς Ανατολή, Βόρεια Αφρική- αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας η ρωσική υποστήριξη σε όποιο βαθμό και όποιο επίπεδο.

Στα ζητήματα της οικονομίας είχαμε την ευκαιρία να αντιληφθούμε τι σημαίνει η Ρωσία για μας (στην αγροτική οικονομία, στον τουρισμό κ.α.) με το εμπάργκο που της επέβαλε η Δύση και τα ρωσικά αντίμετρα που ακολούθησαν.

Παρά το μικρό μέγεθός της, η Ελλάδα έχει μια σειρά πλεονεκτήματα που της δίνουν τη δυνατότητα να οικοδομεί ισότιμες και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τη Ρωσία. Ως μέλος της Ε.Ε., της ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ, είμαστε η γέφυρα της Ρωσίας προς τη Δύση.

Λόγω των σταθερών παραδοσιακών φιλικών σχέσεων μαζί της, αντικειμενικά είμαστε και η γέφυρα της Δύσης προς τη Ρωσία. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να παίξουμε αξιόπιστα αυτόν τον ρόλο, όπως στο ζήτημα του εμπάργκο, όταν εκφράσαμε την αντίθεσή μας χωρίς να διαταράξουμε τις συμμαχίες μας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν φαίνεται πως κατανοεί σε βάθος τη σημασία που έχει η Ελλάδα. Αυτό καταγράφηκε ξεκάθαρα και στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή».

Με δυο λόγια, ιστορικά αλλά και στη σημερινή συγκυρία, υπάρχει μια ειδική αντικειμενική σχέση κοινών συμφερόντων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία.

Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου είναι ευκαιρία να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ελλάδα και Ρωσία
Η αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων αποτελεί χωρίς αμφιβολία πολύ θετικό γεγονός. Το μεγαλύτερο, ίσως, αγκάθι στις ελληνορωσικές σχέσεις αφορά το Μακεδονικό. Για τη Ρωσία η καλύτερη λύση θα ήταν να μην...
Ελλάδα και Ρωσία
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Νέα εποχή στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δοκιμάστηκαν το τελευταίο διάστημα, με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών που αποφάσισε η Αθήνα, με τη Συμφωνία των Πρεσπών και με τον εναγκαλισμό Μόσχας και Αγκυρας. Το...
Νέα εποχή στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας
Η τελευταία όξυνση στις ελληνορωσικές σχέσεις ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως συνολικότερη ανατροπή αυτού που γνωρίζαμε ώς τώρα. Πρόκειται για λανθασμένη ερμηνεία. Η Αθήνα προσπάθησε με τις απελάσεις και τις...
Οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Στρατηγική η σημασία των επενδύσεων για Ελλάδα-Ρωσία»
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η χώρα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο και κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον...
«Στρατηγική η σημασία των επενδύσεων για Ελλάδα-Ρωσία»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν το εμπάργκο
Η Ρωσία εξετάζει την πιθανότητα να επιτρέψει σε 20 ελληνικές, κυπριακές και ουγγρικές εταιρείες να εισάγουν τρόφιμα στο έδαφός της, εξαιρώντας τες από τα αντίμετρα που είχε επιβάλει απέναντι στα μέτρα της Ε.Ε....
Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν το εμπάργκο
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Πολυδιάστατη πολιτική
Πολλή συμπάθεια και πολλές υποσχέσεις για το μέλλον αποκόμισε από το ταξίδι του στη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντησή του με τον Ρώσο ηγέτη της πρώην υπερδύναμης μπορεί να χαρακτηριστεί αποδοτική, αλλά τα...
Πολυδιάστατη πολιτική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας