Οι βασικές ανάγκες του ανθρώπου, που πρέπει να καλύπτονται για να επιβιώσει στοιχειωδώς, αφορούν κατοικία, τροφή, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν μιλάμε για αξιοπρεπή επιβίωση αλλά για επιβίωση στα όρια. Αν κάτι από αυτά λείπει, τότε ο άνθρωπος που επιβιώνει βρίσκεται υπό διαρκή απειλή.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα αν ρίξει κανείς μια ματιά στα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ενα καρτέλ απειλεί την επιβίωση νοικοκυριών και σημαντικών μονάδων της πραγματικής οικονομίας, επιβαρύνοντας παράλληλα τους πολίτες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους γιατί βρίσκονται σε μια κάπως καλύτερη οικονομική κατάσταση.
Oπως αποδεικνύεται από το ρεπορτάζ του βασικού μας θέματος και την προαναφερόμενη έκθεση, το ολιγοπωλιακό καρτέλ ενέργειας έχει εξασφαλισμένα κέρδη, καθόλου ρίσκο και σταθερή αγορά. Παρ' όλα αυτά, αντί αυτό να οδηγεί σε εξορθολογισμό των τιμών, αυτές μεγεθύνονται και ευθέως ανάλογα με τα κέρδη αυξάνουν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Το 2024 τα κέρδη των βασικών εταιρειών ενέργειας εκτοξεύτηκαν πάνω από 4 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών αυξήθηκαν κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ και έφτασαν συνολικά στα 3,4 δισ. Κι αυτές οι οφειλές αφορούν, κυρίως, ευάλωτα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς να εξαιρούνται και κάποιες μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες βεβαίως έχουν τον τρόπο τους να αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα, αλλά ως στοιχείο δείχνουν την έκταση του προβλήματος.
Η κατάσταση αυτή δεν ανησυχεί τις εταιρείες ενέργειας καθώς μετακυλίουν τη ζημιά στους καλοπληρωτές. Που σε απλά ελληνικά σημαίνει πως το πρόβλημα που δημιουργείται φορτώνεται και πάλι στην κοινωνία (σε ένα σημαντικό μέρος της) για να το λύσει. Ληστεύουν δηλαδή τους πολίτες και αν δεν μπορούν κάποιοι να πληρώσουν τα λίτρα, τα φορτώνονται, με τη μέθοδο του εξαναγκασμού, οι υπόλοιποι.
Αυτή η κατάσταση έχει υπεύθυνους που τη δημιούργησαν. Είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του. Διότι, από πότε είναι εξυγίανση η ληστεία και μάλιστα σε όλες τις μορφές της;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας