Στα χρόνια του... διάπυρου νεοφιλελευθερισμού, πολύ πριν αυτός δεχθεί το πλήγμα της κρίσης του 2008, στο μακρινό 2001, ο δυνατός άνεμος της «απελευθέρωσης των αγορών» παρέσυρε και την ακτοπλοΐα. Τότε, επί υπουργίας Χρήστου Παπουτσή στο Εμπορικής Ναυτιλίας, εκκίνησε η διαδικασία άρσης του καμποτάζ (του αποκλειστικού δικαιώματος κάθε κράτους να καλύπτει την εκτέλεση των εσωτερικών μεταφορών με συγκοινωνιακά μέσα της ίδιας της χώρας), η οποία γνώρισε διάφορες φάσεις. Στη δεύτερη και πιο «απελευθερωτική», το 2012, επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, έγινε η πλήρης άρση του καμποτάζ.
Τα επιχειρήματα που συνόδευσαν και αυτή την «απελευθέρωση» ήταν τα στερεότυπα που συνόδευσαν και όλες τις αντίστοιχες στους διάφορους τομείς της οικονομίας: ο ανταγωνισμός θα φέρει επενδύσεις στον κλάδο προσελκύοντας πολλούς «παίκτες», αυτό θα μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές και θα αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει και τη χρηματοδότηση της ακτοπλοΐας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Και ποιος θα επόπτευε τον θαυμαστό νέο κόσμο της ακτοπλοΐας; Το ΠΑΣΟΚ επί υπουργίας Χρήστου Παπουτσή, το 2001, ίδρυσε τη Ρυθμιστική Αρχή Θαλασσίων Ενδομεταφορών. Τρία χρόνια αργότερα, το 2004, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με αρμόδιο υπουργό τον Μανώλη Κεφαλογιάννη την κατάργησε.
24 χρόνια μετά την άρση του καμποτάζ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δημοσιοποίησε τους προκαταρκτικούς προβληματισμούς-κατευθύνσεις της έρευνας που διεξάγει για την κατάσταση της ακτοπλοΐας στην Ελλάδα, οι οποίοι καταρρίπτουν όλα τα επιχειρήματα που συνόδευσαν την «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών ενδομεταφορών!
Ο ανταγωνισμός δεν έφερε περισσότερους «παίκτες» και επενδύσεις στον κλάδο, αλλά αντίθετα δημιούργησε ένα ολιγοπώλιο δύο εταιρειών. Δεν οδήγησε σε αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών: ηλικία στόλου, χρόνος ταξιδιού και προσβασιμότητα πολλών νησιών.
Οι τιμές των εισιτηρίων καλπάζουν και το κράτος για να αποφύγει νέα αύξηση μειώνει τα λιμενικά τέλη, επιδοτώντας με τα έσοδά τους τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Το κράτος πληρώνει πολύ περισσότερα σε σχέση με πριν για να εξασφαλίσει -στοιχειωδώς και ανεπαρκώς- την προσβασιμότητα στα νησιά των «άγονων γραμμών».
Η αγορά ακτοπλοϊκών μεταφορών... απορρυθμίστηκε και το κράτος απεμπόλησε το καθήκον του να συντηρήσει και αναβαθμίσει τις λιμενικές υποδομές της χώρας. Ενας συνολικός, καταλυτικός και απολύτως διδακτικός νεοφιλελεύθερος... πανωλεθρίαμβος, που τον πληρώνουν οι επιβάτες, οι τοπικές κοινωνίες των νησιών με ελάχιστη πρόσβαση και... ο κρατικός προϋπολογισμός.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας