Με τυμπανοκρουσίες παρουσιάστηκε χθες από την κυβέρνηση ένα «οραματικό» σχέδιο, η νέα Εθνική Στρατηγική για την «Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων», που αξιολογείται ως ένα απο τα σημαντικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Ωστόσο, ακόμα και στο πολυσέλιδο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα διαπιστώνεται -από την ίδια την κυβέρνηση και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων- πως κανένα στοιχείο δεν συντείνει ότι στην Ελλάδα καταγράφεται ανησυχητική αύξηση των περιστατικών φυσικής βίας σε αυτές τις ηλικίες, πλην του διαδικτυακού εκφοβισμού και της παρενόχλησης. Μάλιστα αναφέρεται πως «για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό τεκμαίρεται μείωση της έκτασης και της συχνότητας του φαινομένου από το 2010-2022».
Και όμως, εδώ και μήνες, η «νεανική παραβατικότητα» αλλά και η υποτιθέμενη ανομία στα Πανεπιστήμια επανέρχονται σχεδόν ως Νο1 πρόβλημα της χώρας.
«Κοινωνική εργασία» αντί αποβολών για τους απείθαρχους, εξοστρακισμός σε Τεχνικά Γυμνάσια για τους «παραβατικούς» μαθητές και χρήση ψηφιακών εφαρμογών παρουσιάστηκαν ως εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που βασίζονται σε καλές διεθνείς πρακτικές. Η δημιουργία «ειδικών σχολείων» για τους «προβληματικούς» -μετά τα Ωνάσεια για τους αρίστους-, ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν εκπαιδευτικοί σύλλογοι και επιστημονικοί φορείς, εκτός από την εμφανή ταξικότητα του μέτρου, αντί να επενδύει στην πρόληψη, προχωρά στη θεσμοθέτηση του αποκλεισμού, στον στιγματισμό των ευάλωτων και στη λογική του αναμορφωτηρίου. Οι μαθητές δεν «διορθώνονται» με απομάκρυνση, αλλά με ένταξη, αποδοχή και ενίσχυση.
Το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι η κοινωνική εργασία στο σχολείο εντάσσεται σε μια ολιστική στρατηγική, που βλέπει την ανήλικη παραβατικότητα ως σύμπτωμα βαθύτερων κοινωνικών και ψυχολογικών αιτίων. Αν το έβλεπε πραγματικά έτσι, όμως, δεν θα έστελνε τα παιδιά να κάνουν δουλειές στα σχολεία, όπως οι κατάδικοι στις αγροτικές φυλακές, οι κατάδικοι για οικονομικά εγκλήματα ή οι φαντάροι στις ανούσιες αγγαρείες στον στρατό.
Στην έκθεση που παρουσιάστηκε χθες, τα πιο αντιπαιδαγωγικά μέτρα «ντύνονται» με ωραίες διατυπώσεις και στολίζονται με καλές προθέσεις για να κρύψουν μια αποκρουστική προοπτική. Πλάι σε αυτά, υπάρχουν και θετικές πρωτοβουλίες που δείχνουν μια σφαιρική αντιμετώπιση ενός σύνθετου φαινομένου που δεν ξεκινά από τα παιδιά, αλλά από τους ενηλίκους. Οι νέοι εισπράττουν τη βία, τη ματαίωση, την έλλειψη προοπτικής γύρω τους και σίγουρα δεν φιλοδοξούν να γίνουν η «χειρότερη γενιά». Η κυβέρνηση δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνα παιδιά, μόνο παιδιά σε κίνδυνο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας