Τι πρέπει να ευχόμαστε για τον κακό μας τον καιρό; Να ξεχάσουμε τις εποχές, τις εναλλαγές θερμοκρασίας και μετεωρολογικών φαινομένων εδώ και χιλιετίες; Ή να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι στο βόρειο ημισφαίριο τον Δεκέμβρη θα έχουμε θερμοκρασίες κατά μέσο όρο πάνω από 5 βαθμούς Κελσίου και στην Ελλάδα πάνω από 10 βαθμούς;
Να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι η κλιματική κρίση θα προκαλεί «απρόβλεπτα» ακραία φαινόμενα που θα σαρώνουν «προβλέψιμα» ευάλωτες, σαθρές και εγκαταλειμμένες στον χρόνο δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές στη Λήμνο, στη Ρόδο ή στην Αττική; Ή να χαιρόμαστε που το μακρύ, καυτό και... αεράτο ελληνικό καλοκαίρι έχει εισβάλει με ορμή και θράσος στο φθινόπωρο και παρενοχλεί ασύστολα τον χειμώνα;
Θεωρητικά, τα άκρως ανησυχητικά συμπτώματα της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας θα έπρεπε να προκαλούν ένα παρηγορητικό αντιστάθμισμα στις τιμές του ρεύματος. Η χώρα του ήλιου και του ανέμου, που δεν έχει αφήσει βουνοκορφή χωρίς αιολικό και κάμπο χωρίς φωτοβολταϊκό πάρκο, θα έπρεπε να προσφέρει εξαιρετικά χαμηλές χρηματιστηριακές τιμές ρεύματος, κι επομένως αντίστοιχα μικρές τελικές τιμές λιανικής.
Πλην όμως, οι τιμές ρεύματος που προφέρουν εδώ και έναν χρόνο η ΔΕΗ και οι άλλοι μεγάλοι πάροχοι, που «τυγχάνουν» και ηλεκτροπαραγωγοί, αποκαλύπτουν θηριώδη περιθώρια κέρδους, από 32% έως 85%! Με όσα υπερκέρδη έχουν μπαζώσει εδώ και πολλούς μήνες, μπορούν να πουλάνε γενναιοδωρία και αυτοσυγκράτηση στις τελικές λιανικές τιμές ρεύματος, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζουν πως ό,τι έβγαλαν από το ενεργειακό χρηματιστηριακό καζίνο δεν θα το αμφισβητήσει κανείς!
Ο μηχανισμός της κερδοσκοπίας στο ρεύμα, στη χονδρική και στη λιανική τιμή του, είναι περίπλοκος. Εχει μια διεθνή, πανευρωπαϊκή διάσταση, μια και είναι ευρωπαϊκή επιταγή η χρηματιστηριακή οργάνωση της αγοράς ενέργειας. Αλλά έχει και μια «γκρίζα», εντελώς ελληνική διάσταση, που προδίδει ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι ανάμεσα στην κυβέρνηση, στους ηλεκτροπαραγωγούς και στις εταιρείες της λιανικής του ρεύματος.
Οι ηλεκτροπαραγωγοί ανεβάζουν τις τιμές παραγωγής ρεύματος μέχρι εκεί που δεν παίρνει, ύστερα φοράνε το κοστούμι του λιανέμπορου, κάνουν όσες εκπτώσεις μπορούν και μεταθέτουν στο κράτος όσες δεν σηκώνουν, το οποίο με τη σειρά του πουλάει φιλανθρωπία και γενναιοδωρία στους καταναλωτές.
Για να ξεκαθαρίζουμε: ό,τι προσφερθεί ως κρατική επιδότηση στους καταναλωτές ρεύματος έχει ήδη χρηματοδοτηθεί από εμάς τους ίδιους και από τα υπερκέρδη των παραγωγών, που εμείς έχουμε θρέψει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας