Οι Ανεξάρτητες Αρχές θεωρούνται ο θεμέλιος λίθος στο ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου και με αυτή την έννοια συναποτελούν το λεγόμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό δηλαδή στο οποίο ορκίζεται η σημερινή κυβέρνηση κάνοντάς το σημαία όποτε τη βολεύει.
Μόνο που αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει με πράξεις ότι απεχθάνεται τις Ανεξάρτητες Αρχές. Κι αν τις αποδέχεται, τις θέλει χωρίς καμία αρμοδιότητα απέναντι στα δικά της πεπραγμένα. Χωρίς κανέναν έλεγχο απέναντι στην εκτελεστική εξουσία και στις πράξεις της.
Με βάση τις δυνατότητες που είχε κάθε φορά -αλλά και με βάση τις ανάγκες της- αυτή η κυβέρνηση επιχείρησε να ελέγξει ή να αχρηστεύσει την Ανεξάρτητη Αρχή στην οποία κάθε φορά στόχευε. Για παράδειγμα, νομοθέτησε «ασυμβίβαστα» για να ξεφορτωθεί τη διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στη συνέχεια φρόντισε για την εκλογή του προέδρου του ΑΣΕΠ χωρίς να χρειάζεται η συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση έσπασε τα μούτρα της -λόγω αντίδρασης σύσσωμης της αντιπολίτευσης- στην αντικατάσταση του Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς επιδίωκε την αλλαγή για να έχει το πόρισμα της αρεσκείας της για το ναυάγιο με τους μετανάστες στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου.
Η Αρχή όμως που την ενόχλησε περισσότερο είναι η ΑΔΑΕ, λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών. Αρχικά επιχείρησε και πέτυχε σε συνδιαλλαγή με τον κ. Βελόπουλο την αντικατάσταση μελών της Αρχής, στο παρά πέντε της πολυαναμενόμενης συνεδρίασης για τις κυρώσεις που έπρεπε να επιβληθούν στην ΕΥΠ, λόγω άρνησης συνεργασίας στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου.
Τώρα, με νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κυβερνοασφάλεια καταργεί αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ σε ελέγχους παρόχων δημόσιων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όπως και στην επιβολή προστίμων -τα οποία, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, μπορούν να φτάσουν και το 1,5 εκατ. ευρώ- για παραβάσεις σχετικές με την ασφάλεια δικτύων και υπηρεσιών.
Οι κυβερνητικές στοχεύσεις είναι φανερές και δεν χρειάζονται ανάλυση. Αλλά θα ήταν καλύτερα για το καθεστώς Μητσοτάκη να ομολογήσει ότι δεν θέλει αυτές τις Αρχές. Να επιχειρηματολογήσει γιατί δεν χρειάζονται. Δεν το κάνει. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί ένα νομικό σύστημα, εντελώς πρόσκαιρο, για να καλύψει τις δικές της ατασθαλίες και σκάνδαλα και να να εξυπηρετήσει ημετέρους υπονομεύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας