Οι ευρωεκλογές απέδειξαν εμπράκτως ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Η τεράστια αποχή υπογράμμισε πως αυτή η κρίση είναι πρωτίστως κρίση νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος από τον κυρίαρχο λαό.
Η κρίση αυτή εκδηλώθηκε την επομένη των ευρωεκλογών σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αλλά ήταν φανερό από την πρώτη στιγμή ότι διαπερνούσε απ’ άκρη σ’ άκρη και τη Ν.Δ. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην εκδήλωση για το βιβλίο του συναδέλφου Μανώλη Κοττάκη με τις τοποθετήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Φαίνεται όμως και σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης όπου η δυσαρέσκεια κατά της κυβερνητικής πολιτικής διογκώνεται διαρκώς.
Το τελευταίο διάστημα, η κρίση στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. εκδηλώνεται με πρωτοβουλίες βουλευτών της, όπως συνέβη πρόσφατα με την κοινή ερώτηση των «11» προς τον υπουργό Οικονομικών, με θέμα την προστασία του δικαιώματος ιδιοκτησίας δανειοληπτών, εγγυητών και µικροµεσαίων επιχειρήσεων.
Το μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα επικαλούμενο τη θεσμική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας των βουλευτών και του συνταγματικού δικαιώματός τους να ελέγχουν την κυβέρνηση. Μόνο που αυτά, στην πράξη, δεν σημαίνουν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από υπεκφυγή και τρανταχτή απόδειξη ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι πλέον τόσο ισχυρός ώστε να μπορεί να εμποδίσει την αυτονόμηση των γαλάζιων βουλευτών από την κυβερνητική πρακτική.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης -ένας εκ των 11- ήταν χθες απολύτως σαφής. Εξήγησε ότι η κοινή ενέργεια του ιδίου και των 10 συναδέλφων του στοχεύει στην επίλυση των λαϊκών προβλημάτων και στην ανάσχεση της πτωτικής πορείας της Ν.Δ. Πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπερασπιστεί μια τέτοια κατεύθυνση. Κι από την κριτική που της γίνεται εκ των ένδον είναι φανερό πως κινείται σε διαφορετική τροχιά.
Ο κ. Κακλαμάνης προανήγγειλε πως θα υπάρξουν κι άλλες πρωτοβουλίες νεοδημοκρατών βουλευτών σαν αυτή των «11». Κι αυτό σημαίνει πως ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του συναντούν ισχυρές αντιδράσεις για τις επιλογές και τα πεπραγμένα τους μέσα στη γαλάζια παράταξη. Δεν πείθουν δηλαδή ούτε τους δικούς τους.
Το δυστύχημα σε όλα αυτά είναι η ανυπαρξία αντιπολίτευσης. Αξιωματικής και λοιπής αντιπολίτευσης. Κι αυτό το κενό δεν αντικαθίσταται από την εσωκομματική αντιπολίτευση στον κ. Μητσοτάκη και στην πολιτική του. Απλώς υπογραμμίζεται.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας