O κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επέλεξε χθες τον νέο του πρόεδρο. Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο άνθρωπος που εμφανίστηκε από το πουθενά και ο οποίος μετρούσε μια σχέση λίγων μηνών με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα με σημαντική διαφορά από την αντίπαλό του δημιουργώντας, αν μη τι άλλο, ένα φαινόμενο που θα απασχολήσει την Πολιτική Επιστήμη και Επικοινωνία ως «υπόθεση μελέτης».
Στο επίκεντρο πλέον έρχονται τα ερωτήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας. Θα είναι ένα κόμμα που θα έχει ως αφετηρία την Αριστερά και θα περιλαμβάνει όλο τον προοδευτικό χώρο; Θα είναι ένας σχηματισμός που θα κινηθεί περισσότερο στο κέντρο αφήνοντας πιο πίσω την αριστερή ιδεολογία; Θα είναι κάτι άλλο που δεν έχουμε ξαναδεί;
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Ο Νίκος Παππάς, που στήριξε τον κ. Κασσελάκη στον β' γύρο, δήλωσε χθες ότι οι αλλαγές που θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν στο κόμμα οφείλουν να έχουν στοιχεία «επανιδρυτικά». Αλλα στελέχη που βρίσκονται στο πλευρό του νέου προέδρου ανέφεραν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει ως κομματικός οργανισμός.
Το άλλο κρίσιμο ερώτημα που αποτελεί μία κατηγορία μόνο του είναι η ενότητα. Αναρωτιέται κανείς έπειτα απ’ όσα καταγράφηκαν ως δηλώσεις και πράξεις το τελευταίο 15νθήμερο (και πιο παλιά), αν μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο πολιτικό χώρο δύο διαφορετικοί κόσμοι.
Η Εφη Αχτσιόγλου από την πλευρά της έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις ως προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρώτη ήταν η συμφωνία πάνω στο πολιτικό πλαίσιο και η δεύτερο το τέλος των ανθρωποφαγικών συμπεριφορών.
Και κάπου εδώ έρχεται στο πλάνο ο Αλέξης Τσίπρας. Βρίσκεται μακριά από τους προβολείς από τις 29 Ιουνίου, όταν και παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου. Κράτησε ουδέτερη στάση σε όλη τη διαδικασία, ακόμα και τις φορές που κάποιοι θεώρησαν σωστό να εμπλέξουν το όνομά του σ’ αυτήν. Ο ίδιος είχε δηλώσει «παρών και μετά τη διαδικασία».
Μένει να διαπιστωθεί αν θα προβεί σε μια παρέμβαση που θα δείχνει ταυτόχρονα σε δύο δρόμους: εκείνον της ενότητας και εκείνον της Αριστεράς ως βασικού ταυτοτικού στοιχείου στον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας