• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    29°C 26.7°C / 30.6°C
    3 BF
    47%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    28°C 25.8°C / 29.8°C
    3 BF
    50%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    26°C 25.0°C / 28.2°C
    2 BF
    67%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 24.9°C / 24.9°C
    2 BF
    50%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    26°C 25.9°C / 25.9°C
    3 BF
    53%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    25°C 25.1°C / 28.0°C
    0 BF
    60%
  • Κοζάνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 21.8°C / 24.4°C
    0 BF
    44%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    29°C 28.5°C / 28.5°C
    2 BF
    46%
  • Ηράκλειο
    Αίθριος καιρός
    27°C 24.3°C / 28.0°C
    2 BF
    62%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    26°C 25.9°C / 27.9°C
    2 BF
    57%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    27°C 25.8°C / 27.4°C
    3 BF
    41%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    26°C 25.7°C / 25.7°C
    2 BF
    61%
  • Κεφαλονιά
    Αραιές νεφώσεις
    25°C 24.9°C / 24.9°C
    2 BF
    78%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    30°C 29.5°C / 29.9°C
    0 BF
    35%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    30°C 26.5°C / 29.9°C
    2 BF
    45%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 25.4°C / 25.8°C
    5 BF
    72%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    30°C 28.2°C / 32.1°C
    2 BF
    24%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 24.9°C / 25.3°C
    2 BF
    64%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    26°C 25.8°C / 26.7°C
    2 BF
    65%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    24°C 24.4°C / 24.4°C
    2 BF
    62%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στη νέα εκλογική μάχη

  • A-
  • A+

Με την ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έπραξε το αυτονόητο. Αναγνώρισε τη βαριά ήττα, ανέλαβε την πρώτη ευθύνη γι' αυτό, προσδιόρισε με ακρίβεια την τακτική του κόμματος στη νέα εκλογική αναμέτρηση και έκλεισε το κεφάλαιο της εσωστρέφειας, όπου, κακά τα ψέματα, η Αριστερά έχει διαπρέψει πολλές φορές στο παρελθόν.

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και προς κάθε κατεύθυνση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Ούτε κόμμα - συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης». Από αυτή τη θέση και με αυτή την ταυτότητα, που είναι κατοχυρωμένη μέσα στην κοινωνία, οφείλει να δώσει τη νέα εκλογική μάχη.

Αλλη επιλογή δεν μπορούσε να υπάρξει, γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Γιατί όσο κι αν φαίνεται ακατόρθωτο να ανατραπούν οι συσχετισμοί, η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης -και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο ισχυρής- κερδίζεται μόνο μέσα από τον αγώνα για τη διεκδίκηση της κυβέρνησης, καθώς ποτέ κανένα κόμμα δεν κατάφερε να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση διεκδικώντας αντιπολιτευτικό ρόλο.

Μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πείσει γι' αυτό που δεν έπεισε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Οτι έχει εναλλακτική προοδευτική κυβερνητική πρόταση που απαντάει στα λαϊκά προβλήματα και βρίσκεται στον αντίποδα της κυβερνητικής πρότασης της Ν.Δ. Οι πολίτες πρέπει να έχουν χειροπιαστά παραδείγματα τι σημαίνουν οι δύο αυτές προτάσεις για τη ζωή τους και γιατί έχουν συμφέρον από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οφείλει, επίσης, να οργανώσει την παρουσία του προς τα έξω. Το σκορποχώρι της προηγούμενης περιόδου, όπου ο καθένας πήγαινε όπου ήθελε, έλεγε ό,τι ήθελε και οι περισσότεροι ήταν αδιάβαστοι, πρέπει να λάβει τέλος. Οι εκλογές δεν είναι εμποροπανήγυρη ούτε τα κόμματα εξουσίας περιφερόμενοι θίασοι ερασιτεχνών.

Θα ήταν καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ να διδαχτεί από τον Κ. Μητσοτάκη και το επιτελείο του την οργανωμένη και στοχεύμενη πολιτική δουλειά, τη συνεχή παραγωγή επιχειρημάτων, την αξιολόγηση στην προβολή των θεμάτων, το ασταμάτητο σφυροκόπημα του αντιπάλου, την ευλυγισία. Προσθέτοντας σε όλα αυτά την τεκμηριωμένη αξιοπιστία, έχει όλες τις προϋποθέσεις, παρά την εκλογική διαφορά, να αναμετρηθεί στα ίσια με τον αντίπαλό του και να πετύχει τους στόχους του-.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Είναι χρέος μας να επανασυστηθούμε στον κόσμο»
Ανήκει στα στελέχη της ομάδας κρούσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η οποία κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά μετά το οδυνηρό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Η Εφη Αχτσιόγλου, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, μιλάει...
«Είναι χρέος μας να επανασυστηθούμε στον κόσμο»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. Τσαμπάζη: Όλοι έχουν δικαίωμα σε ένα αξιοπρεπές τέλος
Η υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «δεν μπορούμε να τραβήξουμε μία γραμμή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια» σχολιάζοντας τις ανάλγητες δηλώσεις του Σπ. Πνευματικού.
Δ. Τσαμπάζη: Όλοι έχουν δικαίωμα σε ένα αξιοπρεπές τέλος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ομολογία ενοχής» η «καθυστερημένη αποπομπή» του Σπ. Πνευματικού
«Too little, too late» λέει ο Αλ. Τσίπρας για την απόφαση να βρεθεί εκτός γαλάζιων ψηφοδελτίων με καθυστέρηση ενός 24ώρου ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Εύβοια Σπύρος Πνευματικός.
«Ομολογία ενοχής» η «καθυστερημένη αποπομπή» του Σπ. Πνευματικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας