• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  3 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 10.0°C
  3 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 15.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 17.7°C
  3 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 9.7°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.4°C / 9.9°C
  3 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.8°C
  3 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.1°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  9°C 8.8°C / 12.1°C
  3 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  1 BF
  76%
Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολική επαναφορά της λιτότητας

 • A-
 • A+

Οι αριθμοί ενός προσχεδίου προϋπολογισμού δεν έχουν μεγάλη σημασία. Είναι εξ ορισμού προορισμένοι να πέσουν έξω. Το ίδιο λίγο πολύ ισχύει και για τα τελικά σχέδια προϋπολογισμού που κάθε Δεκέμβριο κατατίθενται στη Bουλή και αποτελούν τον οικονομικό προγραμματισμό του κράτους.

Αν κάθε κυβέρνηση κρινόταν από την ευστοχία των προβλέψεών της και τη συνέπεια στην υλοποίηση των προϋπολογισμών, αφενός οι κοινωνίες θα είχαν λιμοκτονήσει, αφετέρου οι συντάκτες τους θα αντιμετώπιζαν ακόμη και ποινικές ευθύνες για παραπλάνηση ή εξαπάτηση των πολιτών.

Τότε, προς τι η τελετουργία που έχει επιβάλει η Ε.Ε. σε όλες τις κυβερνήσεις να καταθέτουν προσχέδια στις αρχές Οκτωβρίου; Μολονότι η σκοπιμότητα αυτής της τελετουργίας είναι συζητήσιμη, οφείλουμε να της αναγνωρίσουμε τον χαρακτήρα μιας πολιτικής δήλωσης προθέσεων.

Τα σχέδια προϋπολογισμών μάς λένε, με λίγα λόγια, μερικά χρήσιμα πράγματα για την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και όλων των κυβερνήσεων της Ε.Ε.

Διανύουμε τη χειρότερη κρίση από το 2008, όταν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κλυδωνίστηκε και η διάσωσή του έβαλε δεκάδες κράτη -και ιδιαίτερα στην Ε.Ε.- σε μια πρωτοφανή κρίση χρέους. Η... συναστρία της ενεργειακής κρίσης, της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της άγριας επιστροφής του πληθωρισμού εξανεμίζει εισοδήματα και κατεδαφίζει βεβαιότητες, προβλέψεις και εκτιμήσεις.

Τι αξιοπιστία έχει, άραγε, η πρόβλεψη για πληθωρισμό 3% το 2023, στην οποία βασίζονται όλα τα μεγέθη του προσχεδίου προϋπολογισμού; Πέρσι τέτοιον καιρό το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθετε η ίδια κυβέρνηση προέβλεπε πληθωρισμό κάτω από το 1%. Σήμερα τρέχει με ρυθμό πάνω από το 12%. Ανάλογη, λοιπόν, είναι η αξιοπιστία και του νέου προσχεδίου.

Ωστόσο, πίσω από τις γραμμές και τα μεγέθη οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο νέος προϋπολογισμός λέει αλήθεια ως προς τη βασική κατεύθυνσή του: η «γενναιοδωρία» των μεγάλων ελλειμμάτων, των κρατικών ενισχύσεων και των επιδοτήσεων που σε αδρές γραμμές επικράτησε τη διετία της πανδημίας και τη χρονιά της ενεργειακής κρίσης τελείωσε.

Αυτό άλλωστε είναι και η υπόδειξη που κάνει το Eurogroup προς όλες τις χώρες της ευρωζώνης. «Ξεχάστε τα οριζόντια μέτρα -π.χ. τις γενικευμένες επιδοτήσεις στο ρεύμα- και περιοριστείτε στη στήριξη μόνο των ευάλωτων». Είναι ένα σαφές μήνυμα ολικής επαναφοράς στη λιτότητα, με μόνη εξαίρεση τους τροφίμους του «πτωχοκομείου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Το ντόμινο του πληθωρισμού
Αν για τα μεγέθη του προϋπολογισμού, που είναι εξ ορισμού εικονικά, είναι αδιάφορη η ευστοχία τους, αυτό δεν ισχύει για τα εισοδήματα και την πραγματικότητα των ανθρώπων.
Το ντόμινο του πληθωρισμού
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ανθρωπιστική κρίση με πολιτική σφραγίδα
Στην Ελλάδα ο νεοφιλελευθερισμός έχει το όνομα της Ν.Δ. και την υπογραφή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Η φτώχεια είναι πολιτικό φαινόμενο και μόνο ως τέτοιο μπορεί να καταπολεμηθεί.
Ανθρωπιστική κρίση με πολιτική σφραγίδα
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Μεγάλο «κούρεμα», μεγάλο πλιάτσικο
Το μεγάλο «κούρεμα» των καταθέσεων γίνεται τώρα. Μόνο φέτος ο πληθωρισμός θα εξανεμίσει σχεδόν 1 τρισ. ευρώ από τις οικονομίες των 19 χωρών και 20 δισ. από την Ελλάδα, αλλά κανείς δεν λέει λέξη.
Μεγάλο «κούρεμα», μεγάλο πλιάτσικο
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ρήγματα στην ενεργειακή εξουσία
Επιλογές αυτής της κυβέρνησης είναι οι τεχνοκράτες της ΔΕΗ και της ΡΑΕ που ανταλλάσσουν βαριές κατηγορίες. Είναι κι αυτό δείγμα κλονισμού στο σύστημα εξουσίας που με τόση φροντίδα έστησε το καθεστώς Μητσοτάκη.
Ρήγματα στην ενεργειακή εξουσία
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ολιστικά επικίνδυνη η κυβέρνηση
Όλες οι κυβερνήσεις και οι ηγεσίες των οργάνων της Ε.Ε. προβληματίζονται πώς θα αποτραπεί μια βίαιη βουτιά της ευρωπαϊκής οικονομίας σε κατάρρευση της κατανάλωσης και τελικά σε ύφεση, ενώ η δική μας ζει τον...
Ολιστικά επικίνδυνη η κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας