Ο πρωθυπουργός έχει δείξει εδώ και αρκετούς μήνες ότι... ψάχνει και ψάχνεται. Ψάχνει τον κατάλληλο χρόνο για να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές με τις μικρότερες απώλειες. Και ψάχνεται για να βελτιώσει το κοινωνικό προφίλ του, να κλείσει τις τεράστιες ρωγμές δυσαρέσκειας ή και θυμού που έχει δημιουργήσει σε ευρύτατα στρώματα η θλιβερή διαχείριση των επάλληλων κρίσεων που έπληξαν τον κόσμο, την Ευρώπη, τη χώρα.
Το ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε ρυθμό παροχών έχει γίνει φανερό από σειρά αναδιπλώσεων. Για παράδειγμα, στο πεδίο της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, όπου υπέστη πανωλεθρία διαψεύσεων και ακυρώσεων όλων των δειλών μέτρων που προώθησε από το περασμένο φθινόπωρο, αναγκάστηκε να υποσχεθεί δραστική παρέμβαση, αν και δεν έχουμε ακόμη δει ούτε πώς θα τη χρηματοδοτήσει ούτε τι αποτελέσματα θα έχει.
Στο πεδίο της έκδοσης συντάξεων, έπειτα από σειρά αποτυχημένων πειραμάτων, έφτασε στο σημείο να δρομολογήσει τις «συντάξεις σελφ σέρβις». Έχει προηγηθεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού, που ο μέσος μισθωτός καταλαβαίνει ότι εξανεμίζεται πριν καν πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του.
Η κυβέρνηση θα ήθελε επίσης να δρομολογήσει τη βασική προεκλογική υπόσχεσή της για μόνιμη μείωση της φορολογίας. Γενικώς, το επιτελείο Μητσοτάκη, έχοντας εξαντλήσει τα περιθώρια των επικοινωνιακών και σκηνοθετημένων παρεμβάσεων, χρειάζεται κάτι πολύ πιο χειροπιαστό για να σπάσει το τείχος της καχυποψίας της κοινής γνώμης και της δυσφορίας για το μείγμα πρωτοφανούς ακρίβειας, μείωσης των εισοδημάτων και αβεβαιότητας για το μέλλον.
Χρειάζεται χρόνο και χρήμα. Και τα δύο όμως είναι είδη εν ανεπαρκεία. Τα όριά τους τα περιέγραψαν με τον τρόπο τους, χωρίς ιδιαίτερη διάθεση να μπουν στους εσωτερικούς πολιτικούς σχεδιασμούς της Ελλάδας, οι επιτελείς των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Η χώρα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο, έχει κάποιες επιπλέον δεσμεύσεις μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά και κάποιους ισχυρούς φραγμούς για την περίοδο που ακολουθεί.
Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θα μείνουν «παγωμένοι» και το 2023, αλλά η Ελλάδα έχει αυστηρό όριο στο πόσο μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες της. Επομένως, λένε εμμέσως οι δανειστές, το 2023 δεν προσφέρεται για δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις. Αυτός ο διπλός φραγμός εκ Βρυξελλών περιορίζει τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου εντός του 2022.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας