• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.2°C / 26.3°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 25.3°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 25.5°C
  0 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.4°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 24.0°C
  0 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 21.5°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 26.0°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 26.0°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 23.9°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  61%
Photo 40679960 © Libux77 | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι τράπεζες και το χρέος

 • A-
 • A+

Έπειτα από μια 12ετία οδυνηρής κρίσης, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης με υψηλό «σκορ» προσελκύει ξανά το ανήσυχο ενδιαφέρον των αγορών και των κεφαλαίων που επενδύουν σε αυτό. Και αν για την Ελλάδα αυτή η επισήμανση ακούγεται ως κοινοτοπία, για την Ιταλία, που το χρέος της είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο», ακούγεται ως συναγερμός.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανεβαίνουν επικίνδυνα, οι κυβερνήσεις παγώνουν ή περιορίζουν τα προγράμματα δανεισμού και όλοι μοιάζει να περιμένουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση του κόστους του χρήματος, έπειτα από μια δεκαετία μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων. Επομένως, το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους κάθε χώρας ξαναμπαίνει στο μικροσκόπιο των αγορών, αλλά και των ευρωπαϊκών αρχών.

Το κρατικό χρέος των περισσότερων χωρών της Ε.Ε. αυξήθηκε τα τελευταία δυόμισι χρόνια λόγω πανδημίας. Τώρα «φουσκώνει» και λόγω ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, τη δεκαετία που προηγήθηκε, βασική συνιστώσα αύξησής του ήταν η διάσωση και εξυγίανση των τραπεζών.

Ένας μηχανισμός διάσωσης ήταν οι ανακεφαλαιοποιήσεις τους, πληρωμένες αδρά με χρήματα των φορολογουμένων, ακόμη και αν μεσολαβεί ο δανεισμός από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Αλλά τα τελευταία χρόνια, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της εποπτεύουσας ΕΚΤ, επιβλήθηκε και δεύτερος μηχανισμός εξυγίανσης των τραπεζών: οι τιτλοποιήσεις των «κόκκινων» δανείων, με την πώλησή τους σε εταιρείες διαχείρισης. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία είναι κορυφαία παραδείγματα τέτοιας εξυγίανσης.

Οι εταιρείες διαχείρισης των τιτλοποιημένων «κόκκινων» δανείων δεν είναι προφανώς φιλανθρωπικά ιδρύματα. Και δε θα έπαιρναν πάνω τους τα προβληματικά δάνεια αν δεν τα εγγυάτο το κράτος. Οι κρατικές εγγυήσεις, όμως, είναι κι αυτές χρήμα. Χρήμα που θα απαιτηθεί από τους ανυποψίαστους φορολογουμένους να πληρωθεί αν καταπέσουν, δηλαδή αν ένα μέρος των εγγυημένων «κόκκινων» δανείων δεν εξοφληθεί.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο εξαιρετικά προβληματικό για τη συγκυρία αποτέλεσμα, ενώ οι ισολογισμοί των τραπεζών εμφανίζονται υγιείς, το δυσβάστακτο κρατικό χρέος να ξαναμπαίνει στη διακεκαυμένη ζώνη.

Αν επιβεβαιωθεί ότι η Eurostat απαιτεί να επιβαρυνθεί το χρέος από τώρα με μέρος των κρατικά εγγυημένων δανείων, προκύπτουν μείζονα ερωτήματα για το παιχνίδι των ευρωπαϊκών θεσμών, που άλλωστε απαίτησαν τέτοιες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Να ανταποκριθεί η Ε.Ε. θετικά
Η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλούνται ακόμη μία φορά να διαμορφώσουν και να συναινέσουν τελικά σε μια πολιτική απόφαση, που θα δίνει στην...
Να ανταποκριθεί η Ε.Ε. θετικά
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Βλέποντας και κάνοντας...
Ποιος τολμά να προβλέψει τι θα γίνει σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία ή Ολλανδία το 2017; Ακόμα και στη Γερμανία μετά τις εκλογές του επόμενου φθινοπώρου; Υπάρχει, άραγε, κανείς που να νομίζει ότι μπορεί να υπάρξει...
Βλέποντας και κάνοντας...
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να επιτύχει το τρίτο πρόγραμμα»
Το κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ μιλά στην «Εφ.Συν.» για το κρίσιμο Eurogroup και τον ρόλο του ΔΝΤ. Τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, ξεκαθαρίζει ότι είναι εκτός συζήτησης το 4ο μνημόνιο αλλά χαμηλώνει τον...
«Ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να επιτύχει το τρίτο πρόγραμμα»
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Το τίμημα του χρέους
Συνολική διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος ώστε η οικονομία της χώρας να βρει κάποιο δρόμο ανάκαμψης δεν υπήρξε. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, έπρεπε να λυθεί το ζήτημα του χρέους. Η κυβέρνηση ανησυχεί καθώς...
Το τίμημα του χρέους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σφυρίζουν κλέφτικα για τα ομόλογα
Για το 2016 τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα διαμορφώνονται σε 5,282 δισ. ευρώ και διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Τα χρήματα που δικαιούται να λάβει η Ελλάδα...
Σφυρίζουν κλέφτικα για τα ομόλογα
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ποιοι είναι αυτοί;
Η έφοδος που έκαναν οι οικονομικοί εισαγγελείς στο υποκατάστημα της UBS στην Ελλάδα φαίνεται πως απέδωσε. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 200 μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι διατηρούσαν καταθέσεις στη συγκεκριμένη...
Ποιοι είναι αυτοί;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας