• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 9.6°C
  3 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 4.9°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.9°C / 9.4°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -2.1°C / 3.3°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.3°C / 4.3°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.4°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  4 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.8°C
  5 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.2°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 9.0°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 4.9°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.1°C / 5.0°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.9°C / -0.9°C
  1 BF
  73%
DREAMSTIME
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το δίλημμα των δημοσκοπικών εταιρειών

 • A-
 • A+

Ο χώρος των εταιρειών δημοσκοπήσεων έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Πρόκειται για κλάδους που δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα την περίοδο της οικονομικής κρίσης και που κινούνται επαγγελματικά στο πολιτικό πεδίο της χώρας. Οφείλουν να είναι αμερόληπτοι και όσο το δυνατόν πολιτικά ουδέτεροι.

Ειδικά για τις δημοσκοπικές εταιρείες, αυτό πρέπει να είναι απαράβατος κανόνας, από τη στιγμή που οι έρευνές τους επηρεάζουν τόσο τα κόμματα όσο και την κοινή γνώμη. Οσο και αν ο ρόλος τους απαξιώθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποτελούν βασικό παράγοντα καταγραφής και ανάλυσης δεδομένων που αφορούν άμεσα την πολιτική ζωή και την κοινωνία.

Η εικόνα που εμφανίζουν σήμερα δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Αντί να αποτελούν επιστημονικά εργαλεία αποτύπωσης της πραγματικότητας, πολλές φορές εμφανίζονται ως μέσα προπαγάνδας και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Ενώ αυτό, μοιραία, τις έχει πλήξει αφάνταστα στα μάτια του κόσμου, δεν υπάρχει κάποια κίνηση εκ μέρους τους που να υποδηλώνει ουσιαστικό ενδιαφέρον για αλλαγές που θα συμβάλουν στην εξαγωγή επιστημονικών και αδιάβλητων αποτελεσμάτων.

Αντιθέτως, κάποιες από αυτές δημιουργούν ακόμα περισσότερες σκιές για τον πραγματικό ρόλο τους όταν γίνονται, κατ' επανάληψη, αποδέκτες απευθείας αναθέσεων από την κυβέρνηση, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια σχέση οικονομικής εξάρτησης με το σύστημα το οποίο έχουν κληθεί να παρατηρήσουν και να καταγράψουν επιστημονικά.

Τα παραδείγματα της Γαλλίας, με την καταδίκη των συμβούλων του Σαρκοζί και αντίστοιχων εταιρειών που «κατασκεύαζαν» δημοσκοπήσεις, αλλά και της Αυστρίας πρόσφατα, που οδήγησαν στην παραίτηση του καγκελάριου Κουρτς, είναι χαρακτηριστικά.

Οπως τα μέσα ενημέρωσης, έτσι και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν βασικό ρόλο στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος και ταυτόχρονα προστατεύουν την ίδια τη δημοκρατία.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει να λειτουργούν με βάση τη δεοντολογία και την απόλυτη διαφάνεια και όχι τις προσωπικές πολιτικές προτιμήσεις και τα οικονομικά οφέλη. Προφανώς πρόκειται για επιχειρήσεις που με κάποιον τρόπο πρέπει να επιβιώσουν. Ας τον αναζητήσουν, χωρίς να γίνονται έρμαια των διαθέσεων οποιουδήποτε πρόθυμου να τις ελέγξει επειδή έχει το χρήμα. Είναι ζήτημα δημοκρατίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Τα κόμματα και η κοινωνία
Η νέα έρευνα της ProRata, της εταιρείας με τις πιο ακριβείς προβλέψεις, επιβεβαιώνει την κυρίαρχη τάση στην κοινή γνώμη. Η Ν.Δ. εμφανίζεται να έχει εξαντλήσει τα περιθώρια αύξησης των ποσοστών της, στα οποία...
Τα κόμματα και η κοινωνία
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η ευθύνη του πολιτικού συστήματος
Η απογοήτευση, ο θυμός και ο φόβος για το μέλλον που αισθάνονται οι πολίτες, αισθήματα που καταγράφονται ανάγλυφα στη δημοσκόπηση της ProRata, το δεύτερο μέρος της οποίας δημοσιεύουμε σήμερα, δεν είναι...
Η ευθύνη του πολιτικού συστήματος
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ο νόμος της σιωπής
Την Τρίτη δημοσιεύτηκε στην «Εφ.Συν.» συνέντευξη του πρώην προέδρου του νοσοκομείου, Ανδρέα Μαρτίνη, με σοβαρές καταγγελίες σε βάρος πολιτικών και επιχειρηματιών. Χθες, ο ίδιος άνθρωπος κατέθεσε ακόμη...
Ο νόμος της σιωπής
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ζητούνται πειστικές απαντήσεις
Τα ερωτήματα που ζητούν άμεση απάντηση και απευθύνονται σε όλους τους πολιτικούς χώρους στην Ελλάδα είναι σαφή: Εχει τη διάθεση η κάθε πολιτική δύναμη να διασφαλίσει ότι θα κυριαρχεί η νομιμότητα στις...
Ζητούνται πειστικές απαντήσεις
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Παίζει τα... ρέστα του
Ισχυρίζεται ο ίδιος ο Στ. Ψυχάρης, και γραφόταν στο χθεσινό «Βήμα», ότι ποτέ δεν ζητούσε τίποτα από κανέναν πολιτικό που συναντούσε, αλλά απλώς πήγαινε και πηγαίνει σε τέτοιες συναναστροφές με την πολιτική...
Παίζει τα... ρέστα του
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τριπλή ρύθμιση της δημόσιας σφαίρας
Μετά την ψήφιση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, έρχεται το νομοθέτημα για τη διαφάνεια και την εποπτεία της κρατικής διαφήμισης, με τελευταίο σταθμό τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, που απασχολούν αρνητικά...
Τριπλή ρύθμιση της δημόσιας σφαίρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας