Η κρίση έπληξε σκληρά την Ελλάδα πριν από πέντε χρόνια και η συνταγή που εφαρμόστηκε, η επιβολή σκληρής εσωτερικής υποτίμησης με μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος, τραυμάτισε βάναυσα το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Ολους τους πολίτες; Οχι βέβαια.
Μπορεί ο κατώτατος μισθός να καταβαραθρώθηκε, οι συντάξεις να περικόπηκαν οριζόντια και δραστικά, τα νοσοκομεία να έμειναν χωρίς γιατρούς, προσωπικό και υλικά, σχολεία να έκλεισαν και επιδόματα στις ευπαθείς ομάδες να καταργήθηκαν, ωστόσο τρεις «πυλώνες» έμειναν ανέπαφοι.
Ο πρώτος, το παλαιό πολιτικό σύστημα, που οι επιλογές του συνέβαλαν στην καταστροφική πορεία της μνημονιακής πολιτικής. Ο δεύτερος, το «συστημικό» τραπεζικό σύστημα, αυτό το χρεοκοπημένο στην ουσία πιστωτικό εργαλείο, που συνέχισε να επιζεί με δισεκατομμύρια του Δημοσίου και τις ίδιες «χρεοκοπημένες» διοικήσεις. Και ο τρίτος, τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που λειτουργούν χωρίς νόμιμες άδειες και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα τεράστια δάνεια που έχουν πάρει και τα οποία χρονίζουν από την εποχή των «παχιών αγελάδων».
Οι τρεις αυτοί «πυλώνες», που στην εποχή της μνημονιακής παντοκρατορίας κυριάρχησαν μοιράζοντας χρήμα μεταξύ τους, πρωταγωνιστούν σήμερα στην πολιτική και κοινωνική συζήτηση, στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, εν όψει του δημοψηφίσματος. Μόνο που η συζήτηση χαρακτηρίζεται κυρίως από άκρατη σεναριολογία με κυρίαρχο τον φόβο.
Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία είναι υπαρκτοί. Ωστόσο δεν είναι καινούργιοι. Από το 2010 ο Σόιμπλε επιθυμούσε «κούρεμα καταθέσεων» για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν. Ωστόσο κάτι συγκρατούσε εκείνον και τους συνοδοιπόρους του να μην προχωρήσουν. Και αυτό ήταν το πολιτικό προσωπικό που εφάρμοζε τις εντολές του στην Ελλάδα...
Σήμερα η κυβέρνηση είναι άλλη. Η Αριστερά εκπροσωπείται στο Μαξίμου και για πέντε μήνες διεξήγαγε σκληρές διαπραγματεύσεις, τελικά, όμως, άκαρπες. Η Ευρώπη δεν άπλωσε «χείρα βοηθείας». Ο λόγος δεν είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Συμπυκνώνεται στις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι: «Με ένα “ναι” στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα», είπε, «θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με άλλη κυβέρνηση».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας