Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
17.4° 15.1°
5 BF
49%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
19°C
19.9° 17.6°
3 BF
44%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.0° 17.1°
3 BF
31%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
30%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
5 BF
45%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
42%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
0 BF
29%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
34%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16°C
15.8° 13.3°
4 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 15.4°
4 BF
53%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
6 BF
59%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
5 BF
58%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 18.1°
4 BF
37%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
45%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.6° 15.6°
2 BF
44%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.0° 20.8°
4 BF
73%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
16.1° 14.8°
4 BF
47%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
19.3° 17.1°
4 BF
40%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
42%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Luis Vieira

Φαρμακωμένη Ευρώπη

Η ηγεσία της Ε.Ε., όταν έγινε γνωστή η ρηξικέλευθη αμερικανική πρόταση για την άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, εμφανίστηκε αιφνιδιασμένη και αμήχανη. Οι πρώτες δηλώσεις των κορυφαίων εκπροσώπων της πρόδιδαν ενόχληση, έστω κι αν ρητορικά καλωσόριζαν την πρόταση.

Ωστόσο, η στάση στην οποία καταλήγει η πλειονότητα των ηγετών των 27 της Ε.Ε., όπως καταγράφηκε στη Σύνοδο του Πόρτο, αποκαλύπτει ριζική μεταστροφή ακόμα και αυτών που δήλωσαν θερμοί υποστηρικτές της πρότασης, όπως ο Μακρόν.

Με λίγες εξαιρέσεις οι 27, με επικεφαλής τη Γερμανία, μεταστράφηκαν σε μια σαφώς εχθρική θέση απέναντι στην αμερικανική πρόταση, στην οποία αντιπαραθέτουν την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων και των πρώτων υλών τους.

Μάλιστα, αυτή τη σαφώς αρνητική στάση απέναντι σε μια πρόταση, η οποία στην πραγματικότητα ουδόλως αφορά την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αλλά τις κοινωνίες των φτωχότερων χωρών του πλανήτη, η ηγεσία της Ε.Ε. την επισφραγίζει επιδεικτικά με μια προνομιακή συμφωνία για 1,8 δισ. εμβόλια Pfizer/BioNTech.

Ωστόσο, αυτή η απαράδεκτη στάση της ευρωπαϊκής ηγεσίας απέναντι σε ένα αίτημα που αφορά την πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν είναι υπόθεση των τελευταίων 24ώρων. Όπως αποκαλύπτεται από την έρευνα του Investigate Europe που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.» σήμερα, η Ε.Ε. και οι περισσότερες χώρες της ήταν εχθρικές στην πρόταση να καταστούν τα εμβόλια παγκόσμια δημόσια αγαθά ήδη από τον Οκτώβριο, όταν υποστηρίχτηκε από τη Νότια Αφρική, την Ινδία και τελικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αυτή η αρνητική στάση της Ευρώπης παγιώθηκε από τη στιγμή που η νέα αμερικανική ηγεσία, από τον Ιανουάριο και μετά, έδωσε σαφείς ενδείξεις για τις προθέσεις της στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η αμερικανική πρωτοβουλία διαπνέεται από απόλυτη ανιδιοτέλεια και ειλικρίνεια προθέσεων. Υπάρχουν και στη στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν γκρίζες ζώνες, ιδιαίτερα όταν οι περιορισμοί στις εξαγωγές εμβολίων συμβάλλουν στον «εμβολιαστικό εθνικισμό» και τον αποκλεισμό των φτωχότερων χωρών.

Είχαμε, όμως, την απαίτηση η Ε.Ε., που επαίρεται για τις ανθρωπιστικές αξίες της, να επιδείξει έναν ευφυή ριζοσπαστισμό στο θέμα των εμβολίων, αντί να διασύρεται ως όμηρος των πολυεθνικών του φαρμάκου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Φαρμακωμένη Ευρώπη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας