Είναι ο πανικός που ακυρώνει τον ορθό λόγο; Είναι η ιδεολογική αγκύλωση του νεοφιλελευθερισμού που θέτει πάντα σε δεύτερη μοίρα τους εργαζόμενους; Είναι η ταχύτητα εξάπλωσης του αόρατου εχθρού που τους οδηγεί να παίρνουν αποφάσεις στο γόνατο; Είναι η ανεπάρκεια των κυβερνητικών που μεθούν γρήγορα από τα «μπράβο» για την αυτονόητη ετοιμότητα, την ώρα που η γειτονική Ιταλία βυθίζεται στον θρήνο;
Oποια κι αν είναι η απάντηση, ένα είναι βέβαιο: η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες δίνει στις επιχειρήσεις την ελευθερία να κάνουν ό,τι θέλουν με το προσωπικό τους. Να θέσουν όποιον και όποτε θέλουν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης. Να προετοιμάσουν ανέξοδα την επόμενη ημέρα με χαμηλότερο εργασιακό κόστος.
Συνειδητά ή ασυνείδητα, τα μέτρα αποτελειώνουν το δίκαιο των συμβάσεων και μετατρέπουν την πανδημία σε χρυσή ευκαιρία απελευθέρωσης των απολύσεων και διεύρυνσης του διευθυντικού δικαιώματος.
Οσο για τη ρήτρα των μη απολύσεων, τα είπε όλα ο Γ. Βρούτσης. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να κρατήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, αλλά όχι και τα ίδια πρόσωπα.
«Ανάθεμα τα τάλαρα», έγραφε ο Θεοτόκης για τις εκβιαστικές συναλλαγές της εποχής του. Πόσο κοστίζει, τελικά, η κατάργηση των συμβάσεων, η αποποινικοποίηση της μη καταβολής Δώρου, ακόμη και σε επιχειρήσεις που πάνε καλά, η μετακίνηση των μισθωτών σε καθεστώς αναστολής και αγωνίας; Mόνο 800 ευρώ και κάτι ακόμη, σε παρατάσεις πληρωμής οφειλών. Αυτή είναι η συναλλαγή!
Και ποιος θα τολμήσει να πει όχι, να διαμαρτυρηθεί, όταν κινδυνεύει η ίδια η ζωή του από την παράβαση της αυτοαπομόνωσης; Ελπίζουμε οι κανονιστικές διατάξεις που θα εκδοθούν να κάνουν τις απαιτούμενες διορθώσεις και να κλείσουν τα παράθυρα επικίνδυνης αυθαιρεσίας για τη μετά την πανδημία εποχή.
Μέχρι τότε, αρέσει-δεν αρέσει στους υπουργούς, πρέπει να τους επισημάνουμε ότι δεν δικαιούνται, στο όνομα της πανδημίας, να συναγωνίζονται τους μνημονιακούς νόμους και να καταργούν την ίδια την έννοια του μισθού.
Η κυβέρνηση, με τις ευρύτατες δημοσιονομικές ελευθερίες που της δίνει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει κάθε δυνατότητα να επιδοτήσει το μισθολογικό κόστος για το διάστημα της κρίσης, αντί να βάλει στον πάγο το εργατικό δίκαιο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας