Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις

Presidential Press Service via AP, Pool

Μια νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις

  • A-
  • A+

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εδώ και ένα μεγάλο διάστημα είχαν φτάσει σε αδιέξοδο. Οι αιτίες είναι λίγο - πολύ γνωστές και η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν αποκαλυπτική ως προς αυτό το ζήτημα.

Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο Ελληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι υπήρξαν φορές όπου αποτράπηκαν δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις, επειδή ο ίδιος και ο πρόεδρος Ερντογάν είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνούν απευθείας.

Σε αυτή τη βάση του αδιεξόδου, επομένως, προοπτική δεν υπήρχε, παρά μόνον η συνεχής όξυνση με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Κάτι τέτοιο δεν συμφέρει ούτε τη χώρα μας ούτε και την Τουρκία. Η κατάσταση έπρεπε να αλλάξει ριζικά. Και για αυτόν τον στόχο φαίνεται πως η κυβέρνηση εργάστηκε με προσοχή και σχέδιο.

Πρώτος σταθμός για την αντιστροφή της κατάστασης ήταν η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2017. Και δεύτερος η τωρινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα. Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα εξέπληξε πολλούς. Κυρίως για το γεγονός ότι οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο και στην ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία ήταν δημόσιες.

Ηταν μια επίσκεψη ανοιχτής διπλωματίας, την οποία δεν φοβήθηκε η ελληνική πλευρά. Ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε η τότε ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών με τον Νίκο Κοτζιά, που την προετοίμασε. Η αντιπολίτευση είχε μιλήσει για επίσκεψη - φιάσκο.

Επρόκειτο, όμως, για μια επίσκεψη όπου οι διαφορές τέθηκαν ανοιχτά στο τραπέζι, μπροστά στα μάτια της τουρκικής και της ελληνικής κοινωνίας και, φυσικά, της διεθνούς κοινότητας. Αυτό ήταν πολύ θετικό, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Η χθεσινή συνάντηση έθεσε τις βάσεις για μια νέα σχέση της χώρας μας με τη γείτονα. Αυτή η σχέση δεν βασίζεται στη συνέχιση του αδιεξόδου, αλλά στην εξέταση από την αρχή όλων των προβλημάτων που μας χωρίζουν και στην προώθηση των ζητημάτων στα οποία υπάρχει θετικό έδαφος (θετική ατζέντα, όπως ονομάστηκε). Για να υπάρξουν αποτελέσματα, θα χρειαστεί χρόνος.

Τώρα χρειάζεται να παραμεριστούν οι προκλήσεις και το πολεμικό κλίμα. Και αυτό θα επιτευχθεί, αν η Τουρκία πράξει όσα της αναλογούν. Αυτό τουλάχιστον ελπίζουμε.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπήκαν οι προϋποθέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο
Θετικά αποτιμάται από στελέχη του υπ. Εθν. Αμυνας η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία καθώς θεωρούν ότι σε αυτήν τέθηκαν οι προϋποθέσεις για να...
Μπήκαν οι προϋποθέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίες «πινελιές» πριν το ταξίδι στην Άγκυρα
Τον νέο πρέσβη της Τουρκικής Δημοκρατίας, Burak Özügergin, υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός, λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του στην...
Τελευταίες «πινελιές» πριν το ταξίδι στην Άγκυρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η ειρήνη με την Ελλάδα δεν μοιάζει με καμία άλλη»
Σκωτσέζικο ντους από την τουρκική ηγεσία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να τονίζει την ανάγκη ειρήνης με την Ελλάδα, την ώρα που για τον Τούρκο πρωθυπουργό...
«Η ειρήνη με την Ελλάδα δεν μοιάζει με καμία άλλη»