Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χωρίς πανηγυρισμούς και μεμψιμοιρίες

EUROKINISSI

Χωρίς πανηγυρισμούς και μεμψιμοιρίες

  • A-
  • A+

Η κυβέρνηση πραγματοποίησε την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο στις αγορές. Η ίδια είναι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα. Πέτυχε ένα επιτόκιο γύρω στο 3,5% με τη συμμετοχή μακροπρόθεσμων επενδυτών και αισθητά μειωμένη τη συμμετοχή των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Αντλησε 2,5 δισ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή μέρους του δημόσιου χρέους με ουσιαστικό κέρδος για το ελληνικό Δημόσιο.

Αναμφίβολα είναι ένα θετικό, πρώτο βήμα που επιβεβαιώνει το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή και στην αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από την κρίση, αφού η έξοδος αυτή ταυτίζεται με τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται χωρίς πρόβλημα από τις αγορές χρήματος. Ασφαλώς, έχουμε δρόμο μπροστά μας έως ότου αυτός ο δανεισμός σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επιτόκια και χωρίς να επηρεάζεται ουσιαστικά από τους κλυδωνισμούς της παγκόσμιας οικονομίας.

Η χώρα έχει ασφαλιστικές δικλίδες για να σταθεροποιήσει τους όρους δανεισμού, καθώς διαθέτει ένα «μαξιλάρι» κεφαλαίων που της επιτρέπει να μην έχει ανάγκη τις αγορές χρήματος έως το 2022.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει ότι πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την ευχέρεια για να ενισχύσει την πραγματική οικονομία και να βελτιώσει ουσιαστικά τους όρους στην αγορά εργασίας, για να ενισχύει την κατανάλωση και να εξομαλύνει τον οικονομικό κύκλο στην εσωτερική αγορά.

Αυτό είναι το κορυφαίο στοίχημα που εκ των πραγμάτων τέθηκε στη σημερινή κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά που ξεπερνάει κατά πολύ τη θητεία της. Με αυτήν την έννοια, αν και επιτυχημένη η πρώτη μεταμνημονιακή έξοδος στις αγορές, δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, αλλά ούτε για μεμψιμοιρίες.

Η κυβέρνηση δεν πανηγύρισε και ορθώς έπραξε. Η αντιπολίτευση, όμως, νόμισε πως βρήκε ακόμη μία ευκαιρία για να κερδοσκοπήσει πολιτικά κάνοντας κριτική για την κριτική. Το πιο εντυπωσιακό ήταν η ταύτιση Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Τα δύο αυτά κόμματα στάθηκαν στο γεγονός ότι η Ελλάδα δανείστηκε με πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο από ό,τι δανείζονται άλλες χώρες, που βρέθηκαν στο παρελθόν σε μνημόνια, για να υποστηρίξουν ότι χρειάζεται κυβερνητική αλλαγή.

Ποιοι το λένε αυτό; Εκείνοι που προκάλεσαν την κρίση, οδήγησαν τη χώρα στον αποκλεισμό της από τις αγορές χρήματος και έφεραν τα μνημόνια. Τι άλλο να πούμε;

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Πρωθυπουργός σε απόγνωση
Χωρίς επιχειρήματα και προτάσεις ελπίδας για αναζωογόνηση της οικονομίας, η κυβέρνηση ξεπέφτει στο θλιβερά μονότονο τροπάρι κινδυνολογίας, διότι...
Πρωθυπουργός σε απόγνωση
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ο καθένας τον δρόμο του
Η απαλλαγή της κυβέρνησης από το «βαρίδι» του κ. Καμμένου αλλάζει τα δεδομένα για τον πρωθυπουργό και το κόμμα του, για το πώς θα πορευτούν στο εξής....
Ο καθένας τον δρόμο του