Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το αποφασιστικό βήμα έγινε

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το αποφασιστικό βήμα έγινε

  • A-
  • A+

Η Βουλή υπερψήφισε χθες τη Συμφωνία των Πρεσπών και έθεσε τέρμα σε μια εκκρεμότητα που ταλαιπώρησε την Ελλάδα, τη γειτονική χώρα και τα Βαλκάνια για είκοσι επτά ολόκληρα χρόνια. Μια εκκρεμότητα που εξέθρεψε όσο τίποτε άλλο τον εθνικισμό και τον σοβινισμό και στις δύο πλευρές, ναρκοθέτησε την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη και στους δύο λαούς, άνοιξε πληγές και δηλητηρίασε συνειδήσεις.

Από όσα συνέβησαν αυτά τα χρόνια της εκκρεμότητας και από όσα διαδραματίστηκαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γείτονα, θα ήταν αφέλεια να ισχυριστεί κανείς πως όλα αυτά τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί. Η εθνικιστική τύφλωση είναι εδώ, το ίδιο και το μίσος που έντεχνα εμφυτεύτηκε στα μυαλά και στις καρδιές μεγάλης μερίδας πολιτών.

Εδώ είναι επίσης οι πολιτικές δυνάμεις που σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ κερδοσκόπησαν πολιτικά με την εκκρεμότητα και αναμένουν πολιτικά οφέλη. Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα συνεχίσουν στην ίδια γραμμή για όσο χρονικό διάστημα ελπίζουν ότι η επένδυση στον εθνικισμό θα έχει γι' αυτές καλές αποδόσεις.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένες για ό,τι πέτυχαν μέχρι τώρα. Αναμφίβολα το επίτευγμά τους είναι ιστορικής σημασίας. Οφείλουν να μην επαναπαυτούν σε αυτό. Το πιο δύσκολο μέρος της προσπάθειας βρίσκεται μπροστά τους, καθώς όσα προβλέπονται στη συμφωνία πρέπει να εμπεδωθούν στις σχέσεις των δύο χώρων και στις συνειδήσεις των δύο λαών.

Σε αυτές τις συνειδήσεις πρέπει να δοθεί το κύριο βάρος. Εκεί όπου οι αντίπαλοι της συμφωνίας επιχείρησαν να ρίξουν το σπέρμα του μίσους και της διχόνοιας. Ο εθνικισμός και ο σοβινισμός δεν καταπολεμούνται με θεωρίες. Αντιμετωπίζονται με πράξεις. Με καθετί χειροπιαστό που οι απλοί άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν μέσα από την ίδια τη ζωή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε να πιστεύουμε πως το επόμενο διάστημα θα αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες, τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς. Χθες έγινε το αποφασιστικό βήμα για να αντιστραφεί η κατάσταση. Από σήμερα οφείλουμε να περπατήσουμε ολόκληρο τον δρόμο για τη φιλία και την ειρηνική συνεργασία των δύο λαών.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η αβάσταχτη γελοιότητα
Η Ν.Δ. δηλώνει επισήμως πως από τη στιγμή που η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκε από τη Βουλή δεσμεύει τη χώρα. Αλλά το κόμμα του κ. Μητσοτάκη μιλάει...
Η αβάσταχτη γελοιότητα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίστροφη μέτρηση για αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ
Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που συμφώνησε για τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από...
Αντίστροφη μέτρηση για αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας
Το ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών, διευθετώντας οριστικά την 27ετή εκκρεμότητα του μακεδονικού ζητήματος. Με ιδιαίτερο...
Τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας