Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέα εποχή στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις

Orestis Panagiotou/EPA via AP

Νέα εποχή στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Οι ελληνορωσικές σχέσεις επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό επιθυμούν και οι δύο πλευρές. Αυτό τονίζει στην αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα μας ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Αυτό υπογραμμίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης θα είναι γνωστά ώς το απόγευμα, αλλά τίποτε δεν φαίνεται να υπάρχει που να εμποδίζει την έναρξη μιας νέας εποχής, κατά την οποία οι δύο χώρες θα επιδιώκουν το αμοιβαίο όφελος.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δοκιμάστηκαν το τελευταίο διάστημα, με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών που αποφάσισε η Αθήνα, με τη Συμφωνία των Πρεσπών και με τον εναγκαλισμό Μόσχας και Αγκυρας. Δεν χωράει αμφιβολία πως η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν μεγάλες διαφορές.

Η Ελλάδα είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ η Ρωσία βρίσκεται σε αντιπαλότητα με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έχει αποφασίσει κυρώσεις σε βάρος της, στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα.

Δεν είναι, όμως, η Ελλάδα υπεύθυνη για τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, όσο κι αν αυτό ισχυρίζονται ορισμένοι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η συμφωνία, ασφαλώς, ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Αλλά δεν συνιστά από μόνη της απειλή για τη Ρωσία.

Αν η Ρωσία αισθάνεται να απειλείται από την Ατλαντική Συμμαχία, αυτό συνέβη πολύ πριν από τις Πρέσπες. Σήμερα, μέλη του ΝΑΤΟ είναι όλες οι χώρες του πρώην Σύμφωνου της Βαρσοβίας, η Αλβανία και όλες οι Δημοκρατίες της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, πλην της Σερβίας και της ΠΓΔΜ, καθώς και οι τρεις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες της Βαλτικής.

Αλίμονο αν όλα αυτά έχουν δευτερεύουσα σημασία και το κυρίαρχο είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλωστε, ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι δικό της και όχι δικό μας ζήτημα. Η Ρωσία είναι υπερδύναμη και ανάλογα κινείται.

Το συμφέρον και των δύο χωρών είναι η επιστροφή στην ομαλότητα και η ισχυροποίηση των σχέσεών τους σε όλα τα επίπεδα. Αυτός είναι και ο στόχος της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ελλάδα και Ρωσία
Η αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων αποτελεί χωρίς αμφιβολία πολύ θετικό γεγονός. Το μεγαλύτερο, ίσως, αγκάθι στις ελληνορωσικές σχέσεις αφορά το...
Ελλάδα και Ρωσία
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Πολυδιάστατη πολιτική
Πολλή συμπάθεια και πολλές υποσχέσεις για το μέλλον αποκόμισε από το ταξίδι του στη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντησή του με τον Ρώσο ηγέτη της...
Πολυδιάστατη πολιτική
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ασκήσεις ισορροπίας
Λεπτές ισορροπίες ανάμεσα σε Μόσχα και Βρυξέλλες για την κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη ρωσική πρωτεύουσα και το οικονομικό...
Ασκήσεις ισορροπίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Eλλάς, Ρωσία επανεκκίνηση
Ηταν μια βροχερή μέρα και πέρασε. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν χθες ο Αλ. Τσίπρας και ο Βλ. Πούτιν για την πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων,...
Eλλάς, Ρωσία επανεκκίνηση