Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εμβατήρια και πρόσφυγες

AP Photo/Matthias Schrader

Εμβατήρια και πρόσφυγες

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Οι φωνές των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου δεν ακούγονται στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου συνεδριάζουν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως δεν έχουν ακουστεί ώς σήμερα σε καμιά ευρωπαϊκή πόλη που έχει φιλοξενήσει τους ηγέτες της Ε.Ε.

Το μόνο που ακούγεται είναι οι κραυγές μισαλλόδοξων ακροδεξιών ηγετών όπως ο Ορμπαν και ο Σαλβίνι, οι οποίοι θέλουν μια «καθαρή» και χριστιανική Ευρώπη, με την ανοχή της ευρωπαϊκής Δεξιάς που από τη μια καταδικάζει τις πράξεις τους και από την άλλη δεν κάνει τίποτε ουσιαστικό για να τους απομονώσει.

Στράφι φαίνεται να πήγε η ψηφοφορία πριν από λίγες μέρες στο Ευρωκοινοβούλιο για κυρώσεις στην Ουγγαρία, έστω και αν πολλοί βουλευτές τις ψήφισαν -μεταξύ των οποίων και της Ν.Δ.

Οπως είπε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, δεν επιθυμεί να πάρει μέτρα κατά των κρατών τα οποία δεν δέχονται τους μετανάστες που τους αναλογούν, επειδή δεν θέλει «να διχάσει την Ευρώπη»!

Τα ακούει αυτά ο Βίκτορ Ορμπαν και γελάει. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν πάνω κάτω και οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη -στη σύνοδο του ΕΛΚ- που έχει ως πρότυπό του μια Ευρώπη-φρούριο. Για άλλη μια φορά λοιπόν στο Ζάλτσμπουργκ, όπως και πριν από τρεις μήνες στις Βρυξέλλες σε αντίστοιχη σύνοδο, η Ακροδεξιά έδωσε τον τόνο και η Δεξιά χόρεψε με αυτόν.

Δικαίως ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, επανέλαβε όσα είχε πει και στο Στρασβούργο -ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- την προηγούμενη εβδομάδα: «Το βασικό μας μέτωπο πρέπει να είναι απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό, στον εθνικισμό και στον ρατσισμό που απειλεί την ίδια την Ευρώπη».

Οι φωνές των χιλιάδων εγκλωβισμένων στη Μόρια δεν ακούγονται στο Ζάλτσμπουργκ. Καλύπτονται πιθανόν από το «Εμβατήριο Ραντέτσκι», του Αυστριακού συνθέτη Γιόχαν Στράους του πρεσβύτερου, μια μελωδία με την οποία εξύμνησε την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία.

Η Ιστορία όμως έχει καταγράψει και ένα βιβλίο με τον ίδιο τίτλο, από τον επίσης φημισμένο Αυστριακό συγγραφέα Γιόζεφ Ροτ. Μόνο που εκεί η μελωδία πενθούσε την παρακμή της Ευρώπης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ενότητα της Ευρώπης μόνο εάν δεν κυριαρχεί η Γερμανία»
Ο Γερμανός πολιτικός φιλόσοφος Γιόζεφ Φογκλ αναλύει τον ρόλο της Γερμανίας στη χρηματοπιστωτική κρίση και διαπιστώνει ότι αυτός έθεσε σε κίνηση...
«Ενότητα της Ευρώπης μόνο εάν δεν κυριαρχεί η Γερμανία»
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Το ευρωπαϊκό δίλημμα
Επειτα από ενάμιση χρόνο η Ευρώπη καρκινοβατεί. Τα αποτελέσματα της αλλοπρόσαλλης ευρωπαϊκής πολιτικής, με την οποία δεν επιμερίζονται αναλογικά οι...
Το ευρωπαϊκό δίλημμα
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η ανοχή στην Ακροδεξιά
Το καμπανάκι του ακροδεξιού κινδύνου έχει χτυπήσει εδώ και πολύ καιρό για την Ευρώπη.όσο η Ευρώπη δεν καταλήγει σε μια πανευρωπαϊκή και βιώσιμη λύση...
Η ανοχή στην Ακροδεξιά
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Να συνέλθει η Ευρώπη
Ας κρατήσουμε όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμη στάση απέναντι στις εικόνες απελπισίας που αντικρίζουμε καθημερινά. Και ας προσπαθήσουμε να επικεντρώσουμε...
Να συνέλθει η Ευρώπη
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Σκοτεινή ήπειρος
Οσο οι πρόσφυγες έμεναν μακριά, ή έστω συνωστίζονταν στις μεσογειακές «χώρες υποδοχής», κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι...
Σκοτεινή ήπειρος