• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 28.8°C
  5 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.2°C / 29.9°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.4°C / 31.6°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 28.8°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 24.0°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.2°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  48%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 28.8°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 29.0°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.3°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  69%
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ

Σήμα κινδύνου

 • A-
 • A+

Το παρωχημένο μοντέλο της ταφής των απορριμμάτων συνεχίζει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα και η χώρα μας αποτελεί την απογοητευτική εξαίρεση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το αποτέλεσμα; Δεν περιορίζεται μόνο στα ευρω-πρόστιμα που επιβάλλονται. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον τρόπο με τον οποίο έχει χαρακτηρίσει η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον ΧΥΤΑ Φυλής: «Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου», ήταν η ζοφερή περιγραφή σε έκθεσή της. 

Η εφημερίδα μας εστιάζει και πάλι στην «εθνική χωματερή», που δεσπόζει σε μια από τις υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής, και αποκαλύπτει συγκλονιστικά στοιχεία.

Τοξικοί ρύποι, βαρέα μέταλλα, ακόμα και ραδιενεργά στοιχεία, στον αέρα, στο υπέδαφος, στο υπόγειο νερό, διαπιστώνονται σε μελέτη που, μάλιστα, επιχειρήθηκε να μείνει σε ένα συρτάρι χωρίς ποτέ κανείς να λάβει γνώση της απελπιστικής περιβαλλοντικής κατάστασης που περιγράφεται για μια έκταση 10.000 στρεμμάτων με επίκεντρο τη χωματερή. 

Αν μη τι άλλο, το σημερινό δημοσίευμά μας ηχεί σαν συναγερμός για το πού μπορεί να φτάσει η υποβάθμιση του περιβάλλοντος ως απόρροια ενός μοντέλου διαχείρισης αποβλήτων το οποίο βόλεψε διαχρονικά κυβερνήσεις και τοπικές διοικήσεις. Ενα μοντέλο σπάταλο και περιβαλλοντικά εγκληματικό. Ενα μοντέλο που στηρίζεται ακόμη από την πλειονότητα των δημάρχων του Λεκανοπεδίου, με δεδομένο ότι στην πράξη αδρανούν σε θέματα ανακύκλωσης. 

Περαιτέρω περιθώρια δεν φαίνεται να υπάρχουν. Ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν για επερχόμενη σοβαρή κρίση στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, πρέπει να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Να παραμεριστούν οι λογικές του τύπου «μακριά από την αυλή μου τα σκουπίδια».

Να γίνει κατανοητό από όλους τους αρμόδιους φορείς ότι δεν μπορεί να «τρώνε» τη ρύπανση οι πιο φτωχοί συμπολίτες μας. Να επωμιστεί ο καθένας το περιβαλλοντικό κόστος που του αναλογεί. 

Προϋπόθεση, όμως, για όλα αυτά είναι να αποδείξουν κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή ότι έχουν βούληση για αλλαγή πλεύσης. Οτι έχουν διάθεση να συγκρουστούν με παγιωμένες αντιλήψεις, κατεστημένα και συμφέροντα.

Είναι ώρα να τηρηθούν οι υποσχέσεις για ένα νέο, σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, βιώσιμο και επωφελές για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Κάτι λείπει
Πανηγυρίζει από χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διότι μειώθηκαν τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα για τις παλιές χωματερές, λόγω των οποίων είχε καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κάτι λείπει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανένδοτος για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
Νέο γύρο κινητοποιήσεων, σε συνέχεια χρόνιων αγώνων, ξεκινούν κάτοικοι και αιρετοί του Δήμου Μαραθώνα, αντιδρώντας στην επικείμενη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Γραμματικού. Οι...
Ανένδοτος για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μονάδα επεξεργασίας βιο-απορριμμάτων στο Μαρκόπουλο
Την ίδρυση και λειτουργία μιας νέας διαδημοτικής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων (κλαδέματα, υπολείμματα τροφών κ.λπ.) στο Μαρκόπουλο συναποφάσισαν ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής και οι όμοροι...
Μονάδα επεξεργασίας βιο-απορριμμάτων στο Μαρκόπουλο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ρύπανση... θόλωσε τον δήμαρχο
Απέκρυπτε για 2,5 χρόνια τις μελέτες με τις τρομακτικές συγκεντρώσεις ρύπων στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής και έσπευσε κατόπιν εορτής να συμμορφωθεί στην πρόταση των μελετητών, αλλά με γνώμονα την......
Η ρύπανση... θόλωσε τον δήμαρχο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βόμβες... αέρος, εδάφους, υπεδάφους στον ΧΥΤΑ Φυλής
Έκρυβαν έρευνα του 2015 για ρύπους και βαρέα μέταλλα πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Εντοπίστηκαν ακόμη και ραδιενεργά στοιχεία! Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε έκταση 10.000...
Βόμβες... αέρος, εδάφους, υπεδάφους στον ΧΥΤΑ Φυλής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ευρωπαϊκό πρόστιμο για τα λύματα στο Θριάσιο
Με πρόστιμο μικρότερο από αυτό που εισηγήθηκε η Ε.Ε. τιμώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ελλάδα για την υπόθεση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στο Θριάσιο, για την οποία η πρώτη καταδικαστική απόφαση είχε...
Ευρωπαϊκό πρόστιμο για τα λύματα στο Θριάσιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας