• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.6°C / 32.4°C
  0 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.1°C / 29.4°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 29.8°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 24.2°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  2 BF
  58%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 28.7°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.9°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.6°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 30.4°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  1 BF
  25%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 28.6°C
  1 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  29%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 23.5°C / 32.8°C
  0 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.3°C / 33.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.2°C / 32.7°C
  1 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 23.8°C / 28.3°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 29.5°C
  0 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  36%

Εάν το Βερολίνο απορρίψει και τη χθεσινή πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, τότε δεν θα απομείνει η παραμικρή αμφιβολία

Uwe Anspach/dpa via AP

Μια πρόταση διεξόδου

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εδώ και μήνες η ελληνική οικονομία «σέρνεται» πίσω από τις ιδεοληψίες και τις σκοπιμότητες της Γερμανίας και του ΔΝΤ. Οι δανειστές και οι εταίροι καθυστερούν τεχνητά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και αναβάλλουν διαρκώς τις αναγκαίες αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, με αποτέλεσμα να υποθηκεύεται η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να αχρηστεύονται οι σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού.

Η Αθήνα έχει δείξει αξιοπρόσεκτη υπομονή και επιμονή στις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας. Το τελευταίο διάστημα τις προσπάθειές της συνδράμουν και άλλοι εταίροι, όπως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην παρούσα φάση η Γαλλία κρατά εποικοδομητική στάση.

Ο Μπρουνό Λε Μερ, υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μακρόν, λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, προχώρησε σε σειρά επαφών με τους Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Παντοάν.

Αν θα ευοδωθούν οι προσπάθειές του δεν εξαρτάται όμως από τη δική του επιμονή. Η ίδια η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και οι επιδιώξεις του Βερολίνου, εκλογικές και οικονομικές, μας αναγκάζουν να είμαστε εξαιρετικά συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις μας για το εάν θα επιτευχθεί συμφωνία στο προσεχές Γιούρογκρουπ.

Η πρόταση που κατέθεσε χτες ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της επίτευξης μιας θετικής λύσης. Με δεδομένες τις διαφωνίες της Γερμανίας και του ΔΝΤ για τις εκτιμήσεις σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτυγχάνει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει τον σχηματισμό ενός πακέτου επενδύσεων πολλών δισεκατομμυρίων προς τη χώρα μας.

Στόχος, να αμβλυνθούν οι ενστάσεις των δυο πλευρών, να συμφωνήσουν οι δανειστές σε συγκεκριμένα στοιχεία και να προκύψει ένα αξιόπιστο σενάριο που θα συμπληρώνεται από τα αναγκαία μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Εάν το Βερολίνο απορρίψει και αυτή την πρόταση και προτείνει μια αρνητική εναλλακτική λύση, τότε δεν θα απομείνει η παραμικρή αμφιβολία. Θα αποδειχτεί πως η γερμανική ηγεσία δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, αλλά το μόνο που θέλει είναι μια χώρα-παρία, μια χώρα εξαρτημένη από τα προγράμματα «διάσωσης».

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Για πρώτη φορά σοβαρά
Η γαλλική πρόταση που είδε το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει πως το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μάλλον θα συνεχιστεί ώς την τελευταία στιγμή. Το σημείο-κλειδί για μια...
Για πρώτη φορά σοβαρά
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Πόσο επιδρούν οι διεθνείς παράγοντες
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η περίπλοκη κατάσταση που επικρατεί στις συζητήσεις Αθήνας και δανειστών θα λυθεί πριν εκπνεύσει το 2016. Το ζήτημα είναι τι θα κάνει η απέναντι πλευρά, καθώς οι προοπτικές της...
Πόσο επιδρούν οι διεθνείς παράγοντες
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η συμφωνία του Βερολίνου
Γιατί χρειάστηκαν τόσες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δανειστών και γιατί έπρεπε να περάσει τόσος χρόνος -που λειτούργησε σε βάρος της ελληνικής οικονομίας- ώστε να φτάσουμε στη χθεσινή συμφωνία, η οποία αφορά...
Η συμφωνία του Βερολίνου
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η τερατογένεση των αριθμών
Πόσοι Ελληνες θα χρειαστεί να γονατίσουν από την πείνα και την εξαθλίωση και ποια Ελλάδα θα προκύψει μέσα από αυτή την τερατογένεση των αριθμών; Η κυβέρνηση ευελπιστεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως τέλος...
Η τερατογένεση των αριθμών
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Δεν υπάρχει λαϊκή εντολή...
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια ουσιαστική μετακίνηση στις θέσεις των δανειστών που καταλήγει σε σαφή τροποποίηση του τρίτου μνημονίου, την οποία η Ελλάδα καλείται να αποδεχτεί. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει...
Δεν υπάρχει λαϊκή εντολή...
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Θέλουν κατάρρευση της Ευρώπης;
Δύσκολο να χαρακτηρίσει κανείς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από τη διαπραγμάτευση: Βαβέλ, αλαλούμ, χάος ή απλώς πλήρης σύγχυση. Το βέβαιο είναι ότι ο χρόνος «τρέχει» σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και...
Θέλουν κατάρρευση της Ευρώπης;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας