• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.9°C
  3 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.5°C
  2 BF
  92%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.0°C
  0 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.3°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.0°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.5°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  4 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 17.8°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  3 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  92%
(Martial Trezzini/Keystone via AP)

Να κρατηθεί ζωντανό το μομέντουμ τονίζει ο Ακιντζί

 • A-
 • A+

Λευκωσία - Ανταπόκριση

Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα καθορισμού ημερομηνίας διάσκεψης για την Κύπρο σε ανώτατο, πολιτικό επίπεδο, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι η Διάσκεψη άρχισε αλλά δεν τέλειωσε, όμως δεν πρέπει να θεωρείται ως μια διαδικασία ανοικτού τέλους, που θα διαρκεί αιώνια.

Η Διάσκεψη για την Κύπρο δεν μπορεί να διαρκεί για πάντα και κανείς δεν έχει αυτή την άποψή ή μια τέτοια πρόθεση, συμπλήρωσε, ωστόσο από τη σημερινή συνάντηση δεν προέκυψε ξεκάθαρα εάν την επόμενη εβδομάδα ή 10 μέρες μπορεί να γίνει αυτή η Διάσκεψη, όπως είπε. Για να καθοριστεί ημερομηνία, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, θα πρέπει να εργαστούν τα ΗΕ, οι δύο πλευρές στην Κύπρο αλλά και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. «Το σημαντικό είναι να κρατηθεί ζωντανό το μομέντουμ, να μην το σκοτώσουμε. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι αυτό θα διαρκέσει για πάντα, θα είναι ανοικτού τέλους και θα παραμείνει σε εκκρεμότητα. Ωστόσο δεν πρέπει να σπρώξουμε προς λάθος κατεύθυνση τη διαδικασία με μια πολύ υπερβολική βιασύνη. Αυτή την ισορροπία πρέπει να την προφυλάξουμε».

Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών, την πρώτη μετά τη Διάσκεψη της Γενεύης και την ολοκλήρωση της εργασίας της τεχνικής ομάδας στο Μον Πελεράν, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι ετοιμάστηκαν δύο λίστες από τις πέντε πλευρές που αφορούν μια ομάδα ερωτήσεων και μηχανισμούς για τις απαντήσεις προς αυτές. Βεβαίως, είπε, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις των πλευρών, αυτό ήταν αναμενόμενο και αυτή η διαπραγμάτευση και η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα δοθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Με ορθολογισμό αυτό θα το αξιολογήσουν με τον κ. Αναστασιάδη την 1η Φεβρουαρίου και θα προβούν σε προγραμματισμό, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, ευχόμενος σε ένα λογικό χρονικό διάστημα πλέον να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα.
Εγιναν όσα δεν είχαν γίνει για 50 χρόνια

Ο Μουσταφά Ακιντζί θέλησε να υπογραμμίσει, όπως είπε, ότι είμαστε σε ένα νέο στάδιο και πως στις διαπραγματεύσεις έγιναν όσα δεν είχαν γίνει τα τελευταία 50 χρόνια, εννοώντας – όπως εξήγησε – ότι η τ/κ και η ε/κ πλευρά κατέθεσαν χάρτες και διοργανώθηκε η πενταμερής διάσκεψη. «Γι' αυτό θεωρώ ότι οι εκτιμήσεις πως έγινε το Μον Πελεράν και δεν βγήκε τίποτα, έγινε η Γενεύη και δεν βγήκε τίποτα είναι άτοπες. Ναι, δεν είμαστε στο σημείο συμφωνίας και όλα τέλειωσαν, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν γι` αυτό».
 Ο κ. Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι και οι δύο πλευρές συνέβαλαν ώστε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο της διαδικασίας, αλλά η συμβολή της τ/κ πλευράς ήταν πολύ πιο θετική. 

Οι τρεις εγγυήτριες χώρες, Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, συνέχισε, θα πρέπει ιδιαίτερα να συμβάλλουν και να προφυλάξουν αυτή τη διαδικασία και «ο καθένας να κάνει αυτό που του αναλογεί για να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο καθένας πρέπει να βάλει το χέρι του κάτω από την πέτρα (σσ εννοεί “να βάλει το χέρι στη φωτιά”) γιατί, στο τέλος της ημέρας, η εικόνα που θα προκύψει θα ωφελήσει όλους».

Ερωτηθείς «ποιος δεν έχει βάλει το χέρι του κάτω από την πέτρα», ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν το λέει ειδικά για κάποιο, αλλά ευχόμενος να συμβάλουν όλοι σε αυτή τη διαδικασία. «Επειδή είμαστε σε πολύ κρίσιμο στάδιο, πραγματικά βρισκόμαστε σε σημείο που μπορούμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να σπαταλήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια».

Οι ανασταλτικοί παράγοντες

Επανέλαβε τους λόγους που θεωρεί ότι η συνέχιση της διαδικασία εντός του 2017 εμπεριέχει ανασταλτικούς παράγοντες, είπε πως ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ προήδρευσε της Διάσκεψης στη Γενεύη αλλά δεν έχει παρελθόν ο ίδιος στο Κυπριακό και ευχήθηκε η νέα διοίκηση στις ΗΠΑ να συνεχίσει τη στήριξη στην επίλυση του Κυπριακού.

Αναφέρθηκε επίσης στην πιθανότητα νέων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και τις Προεδρικές του 2018. Σε αυτά, είπε, έχει προστεθεί και ένας νέος παράγοντας, το δημοψήφισμα στην Τουρκία (για τη συνταγματική μεταρρύθμιση). Εάν αυτή η διαδικασία επιμηκυνθεί και άλλο εντός του 2017, ορίστε οι κίνδυνοι και τα ρίσκα που μπορεί να υπάρξουν, πρόσθεσε. «Γι` αυτό είναι χρήσιμο αυτή η διαδικασία να κρατήσει το λιγότερο δυνατό και η Διάσκεψη να γίνει το συντομότερο. Σίγουρα αυτή η επιθυμία δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη. Πρέπει όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές, τουλάχιστον οι πέντε πλευρές, να είναι έτοιμες. Αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες».

Για τη συμβολή Αλέξη Τσίπρα –Ελλάδας

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Τσίπρα ότι δεν υπάρχει βάση για λύση τώρα, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι εάν δεν υπάρχει, τότε είναι καθήκον και της Ελλάδας να δημιουργήσει τη βάση. Όπως ανέφερε, διάβασε ο ίδιος τον τίτλο της είδησης για τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, αλλά «δεν είναι ξεκάθαρο αν διαβάσετε από κάτω από τον τίτλο, τι εννοεί. Είναι καθήκον όλων μας να δημιουργήσουμε σε συνεργασία αυτό το έδαφος, τη βάση και να λύσουμε το Κυπριακό. Όπως είπα και πριν από λίγο, είναι προϋπόθεση γι` αυτό η συμβολή των τριών εγγυητριών. Και μια από αυτές είναι η Ελλάδα». Είναι πραγματικότητα, ανέφερε, ότι η Ελλάδα έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα έξω από αυτή τη διαδικασία και λόγω των οικονομικών δυσκολιών της. Αλλά, είπε, το τελευταίο διάστημα και ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον και ευχήθηκε αυτό το ενδιαφέρον να συνεχισθεί και «αυτή τη βάση να τη δημιουργήσουμε σε συνεργασία».

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα μέθοδο διαπραγματεύσεων ζητά ο Ακιντζί
Επικέντρωση σε μια νέα μέθοδο διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό με συγκεκριμένη διάρκεια προτείνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε ομιλία του στην Άγκυρα επιρρίπτοντας και πάλι ευθύνες στην ε/κ...
Νέα μέθοδο διαπραγματεύσεων ζητά ο Ακιντζί
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μετά τις προεδρικές, νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού»
«Θα επιμένουμε στην προσπάθεια για λύση», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Υπογράμμισε πως στο Κραν Μοντάνα δεν επιτεύχθηκε λύση λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και διατύπωσε...
«Μετά τις προεδρικές, νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δύο οι επιλογές στο Κυπριακό, υποστηρίζει ο Ακιντζί
Τις σκέψεις του για το μέλλον της Κύπρου θα μεταφέρει στον γ.γ. του ΟΗΕ κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, δήλωσε τη Δευτέρα ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί κάνοντας αναφορά σε «δύο επιλογές» στην ομιλία του...
Δύο οι επιλογές στο Κυπριακό, υποστηρίζει ο Ακιντζί
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χωρίς ισότητα, θα εδραιωθούν στο νησί δύο ξεχωριστές οντότητες»
Ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων επέρριψε για μια ακόμη φορά ο Μουσταφά Ακιντζί, που μίλησε για ομοσπονδιακή λύση με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων και εκ...
«Χωρίς ισότητα, θα εδραιωθούν στο νησί δύο ξεχωριστές οντότητες»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσαβούσογλου και Τ/Κ ηγεσία συζητούν «νέο οδικό χάρτη»
Νέος οδικός χάρτης αναμένεται να αποφασιστεί αυτή τη βδομάδα από κοινού μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων για το Κυπριακό έπειτα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα. Στο πλαίσιο αυτό, ο...
Τσαβούσογλου και Τ/Κ ηγεσία συζητούν «νέο οδικό χάρτη»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυπριακό: Η ανατομία ενός δύσκολου παζλ
Αν ρωτήσετε 100 ανθρώπους να σας πουν αν είναι αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι εν όψει της διάσκεψης για την Κύπρο στην Ελβετία, που αρχίζει σήμερα, οι 90 θα απαντήσουν ότι δεν βλέπουν να εξελίσσονται θετικά τα...
Κυπριακό: Η ανατομία ενός δύσκολου παζλ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας