Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στις Βρυξέλλες το επίκεντρο για το Κυπριακό
AP Photo/Petros Karadjias, Pool

Στις Βρυξέλλες το επίκεντρο για το Κυπριακό

  • A-
  • A+

Λευκωσία-Ανταπόκριση 

Στις Βρυξέλλες μεταφέρονται από σήμερα, Τετάρτη, οι ζυμώσεις και εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό. Το απόγευμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στην παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας. Κατά την συνάντηση, Αθήνα και Λευκωσία θα χαράξουν κοινή γραμμή στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις για το Κυπριακό, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Το Κυπριακό θα βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, σύμφωνα με την επιστολή πρόσκλησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στους 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Αναστασιάδης και Ακιντζί έκλεισαν εκκρεμότητες

Στο κλείσιμο εκκρεμοτήτων επικεντρώθηκαν κατά τη χθεσινοβραδινή τους συνάντηση οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι κλείνουν εκκρεμότητες, υπάρχει όμως και διάσταση απόψεων στις διαπραγματεύσεις. Σημείωσε ότι στη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί υπήρξε εποικοδομητικό κλίμα. Έγινε είπε, ενημέρωση από τους διαπραγματευτές για τα κεφάλαια που έχουν καλύψει μέχρι τώρα, για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αλλά και για τις εκκρεμότητες που παρατηρούνται.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της σύνθεσης της διάσκεψης. Όπως ανέφερε, προσπάθησε να αποφευχθεί ανάλογη συζήτηση, η οποία πρόσθεσε, δεν θα ωφελούσε την επιδίωξη για επίτευξη μέγιστων συγκλίσεων στα εκκρεμούντα θέματα. Σημείωσε ότι είναι θέμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πώς θα ενεργήσει, ποιές επαφές, προτάσεις ή επιδιώξεις έχει, ως προς την συμμετοχή της στη Διάσκεψη.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν ότι μέχρι την έναρξη των συνομιλιών στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου, θα συναντηθούν άλλες τρείς έως τέσσερις φορές, ενώ οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων θα συναντώνται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Οι δηλώσεις Μ. Ακιντζί

Η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς για την σύνθεση της διάσκεψης είναι ξεκάθαρη δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι ξεκάθαρη είναι και η θέση των Ηνωμένων Εθνών, ότι μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου θα συνομιλήσουν οι δύο πλευρές και από τις 12 Ιανουαρίου και μετά, θα συμμετάσχουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Σημείωσε ότι η αναφορά στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών ότι θα κληθούν και οι ενδιαφερόμενες πλευρές σε περίπτωση που χρειαστεί, θα γίνει εάν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν.

Ο Ακιντζί επανέλαβε τη θέση ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση διά της κυρίας Μογκερίνι ή δια του κυρίου Γιούνκερ, αλλά με τον ίδιο τρόπο όπως ήταν η παρουσία Φερχόϊγκεν στο Μπούργκενστοκ. Εάν παραμείνουμε πιστοί στο καθεστώς του Μπούργκενστοκ, είπε ο Ακιντζί, δεν θα υπάρξει καμία δυσκολία. Τόνισε ότι ακόμα και μετά τη διαδικασία στις 9 και στις 12 Ιανουαρίου δεν θα έχουν ολοκληρωθεί όλα, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα προκύψει το πλαίσιο μιας λύσης.

Εάν στις 12 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων υπάρξει αποτέλεσμα, πρόσθεσε ο Ακιντζί, το ομοσπονδιακό σύνταγμα, τα συντάγματα των πολιτειών, οι ομοσπονδιακές νομοθεσίες και θέματα που αφορούν την εφαρμογή τους μπορούν να μείνουν και να ολοκληρωθούν τους πρώτους μήνες του 2017.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να κρατηθεί ζωντανό το μομέντουμ τονίζει ο Ακιντζί
Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα καθορισμού ημερομηνίας διάσκεψης για την Κύπρο σε ανώτατο, πολιτικό επίπεδο, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι η Διάσκεψη άρχισε αλλά δεν τέλειωσε, όμως δεν πρέπει να...
Να κρατηθεί ζωντανό το μομέντουμ τονίζει ο Ακιντζί
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταγγελία στην Ε.Ε. οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Τις τουρκικές παραβιάσεις που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ, κατήγγειλε ο Νίκος Αναστασιάδης. Εξέφρασε ικανοποίηση για την κατανόηση που συνάντησε σε ό,τι...
Καταγγελία στην Ε.Ε. οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μετά τις προεδρικές, νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού»
«Θα επιμένουμε στην προσπάθεια για λύση», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Υπογράμμισε πως στο Κραν Μοντάνα δεν επιτεύχθηκε λύση λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και διατύπωσε...
«Μετά τις προεδρικές, νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναστασιάδης: Ο ευρωτουρκικός διάλογος φέρνει νέο ξεκίνημα
Την εκτίμηση ότι αυτή στιγμή γίνεται ένα διάλειμμα στις διαπραγματεύσεις και ότι ο διάλογος για τα ευρωτουρκικά θα αποτελέσει κίνητρο για ένα νέο ξεκίνημα διατύπωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας....
Αναστασιάδης: Ο ευρωτουρκικός διάλογος φέρνει νέο ξεκίνημα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναστασιάδης: Φταίει η εμμονή των Τούρκων σε εγγυήσεις και στρατεύματα
Συγκεκριμένες και περιεκτικές χαρακτήρισε τις προτάσεις που υπέβαλε στην Ελβετία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δομημένες στη βάση των ιδεών του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος...
Αναστασιάδης: Φταίει η εμμονή των Τούρκων σε εγγυήσεις και στρατεύματα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Αναστασιάδης δεν αναγνωρίζει το έγγραφο Έιντε
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με γραπτή δήλωσή του ξεκαθαρίζει ότι το προσχέδιο εγγράφου, το οποίο ετοίμασε ο κ. Έιντε, δεν ανταποκρίνεται στα όσα έχουν συμφωνηθεί στη Νέα Υόρκη,...
Ο Αναστασιάδης δεν αναγνωρίζει το έγγραφο Έιντε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας