Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ομπάμα: Εις το όνομα της Δημοκρατίας
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ομπάμα: Εις το όνομα της Δημοκρατίας

  • A-
  • A+

Με μια εφ' όλης της ύλης ομιλία, απολογιστικού αλλά και οραματικού χαρακτήρα, ο Μπαράκ Ομπάμα από το βήμα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» έστειλε πολλαπλά μηνύματα σε Ευρώπη, ΗΠΑ, αλλά και παγκόσμια.

Χαρακτήρισε τη δημοκρατία ως το σοφότερο πολίτευμα, τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης και κατά της λιτότητας, μίλησε για τις παγκόσμιες ανισότητες και ζήτησε έναν κόσμο με περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους.

Ζήτησε με ακόμη αυστηρότερο τόνο ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αναφέρθηκε εκτεταμένα στη συνέχεια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους μετά την εκλογή Τραμπ.

Παράλληλα, σε μια έμμεση αναφορά στις πιο σκοτεινές πλευρές της προεδρίας του (συνέχιση πολέμων, αύξηση ανισοτήτων κ.λπ.) αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ και υπογράμμισε με νόημα ότι όλοι οι ηγέτες υπόκεινται σε περιορισμούς και δεσμεύσεις.

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

«Γεια σας, καλησπέρα», είπε αρχικά στα ελληνικά ο Μπαράκ Ομπάμα, ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα «που ήρθε σήμερα εδώ με τόσους νέους, το μέλλον της Ελλάδας...» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όσα πρόσφερε η Ελλάδα στον κόσμο.

«Έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη... Εδώ, πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα... Καθ' όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης Iστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε», πρόσθεσε.

AP Photo

Ύστερα από οκτώ έτη στην προεδρία ο Ομπάμα είπε ότι πιστεύει στη ζωή διά της αξιοπρέπειας και αναφέρθηκε σε χώρες που αν και διεξάγουν εκλογές, δεν έχουν πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα.

«Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές... Η Δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν την ζωή των ανθρώπων διά της βίας και να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη», σημείωσε. 

Στη συνέχεια εξήρε τη συμπόνια της Ελλάδας στους πρόσφυγες, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της την προσφυγική κρίση.

Όπως αναμενόταν ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στον διάδοχό του. «Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και εγώ έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά η Δημοκρατία εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε με έμφασε την επίλυση των προβλημάτων μέσω της διπλωματίας.\

«Μέσω της διπλωματίας βρήκαμε λύση με το Ιράν και ανοίξαμε δρόμους επικοινωνίας με την Κούβα», είπε και χαρακτήρισε τη Δημοκρατία «το σοφότερο πολίτευμα».

«Η ανισότητα κάποτε γινόταν ανεκτή γιατί οι άνθρωποι δεν είχαν μέτρο σύγκρισης. Τώρα δεν είναι ανεκτή, στις δικές μας κοινωνίες θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμείβονται για τα δημιουργήματά τους», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα και υπογράμμισε ότι το μονοπάτι της παγκοσμιοποίησης πρέπει να καλυτερεύσει.

«Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει, υψώνονται τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους. Το είδαμε στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στο Brexit», εξήγησε.

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Στο ελληνικό ζήτημα ο Μπαράκ Ομπάμα, αφού συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις, υποσχέθηκε ότι η χώρα θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και ο ίδιος θα συνεχίσει να λέει στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα», υπογράμμισε και κάλεσε τους Έλληνες να μη μεταναστεύουν.

«Δεν πρέπει να μεταναστεύετε για να βρείτε δουλειά. Πρέπει να μείνετε εδώ και να μεγαλουργήσετε.... Η Δημοκρατία γίνεται απλούστερη όταν όλοι τρώνε το ίδιο φαγητό και λατρεύουν τον ίδιο Θεό», είπε.

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

«Ως πρόεδρος των ΗΠΑ προώθησα τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, λάβαμε μέτρα κατά της διαφθοράς. Οι κυβερνήσεις συνεργάζονται, εμείς ενισχύσαμε την κοινωνία των πολιτών, επενδύσαμε στους νέους επιχειρηματίες. Η ελπίδα και η αναγέννηση στις κοινωνίες θα αρχίσει από τους νέους» ανέφερε.

«Πιστεύω ότι ο κόσμος μας διέρχεται μία περίοδο αλλαγής. Φυσικά υπάρχει αβεβαιότητα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον... Η ιστορία μας δίνει ελπίδα. Η πρόοοδος κατακτάται. ... Ο Λούθερ Κινγκ είχε δίκιο όταν έλεγε ότι η αψίδα των δικαιωμάτων σχετίζεται με την δικαιοσύνη» όπως τόνισε. 

«Σε αυτό το ατελές σύστημα (της Δημοκρατίας) η ισχύς και η πρόοδος θα εκπορεύεται από εμάς τους πολίτες. Εάν θέλουμε αυτό το σύστημα διακυβέρνησης το μέλλον μας θα είναι λαμπρό», είπε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
O Ομπάμα στην Ακρόπολη [VIDEO]
Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στον Ιερό Βράχο και στο Μουσείο της Ακρόπολης. «Είμαστε μέρος της κοινότητας των εθνών που λύνει προβλήματα και κάνει το...
O Ομπάμα στην Ακρόπολη [VIDEO]
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιστορική επίσκεψη σε μια κρίσιμη συγκυρία
Η Αθήνα αποτελεί τον πρώτο σταθμό στο τελευταίο ταξίδι Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη ως προέδρου των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου και τι αναμένει από την επίσκεψή του το Μαξίμου. Αυστηρά μέτρα...
Ιστορική επίσκεψη σε μια κρίσιμη συγκυρία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσκεψη με συμβολισμούς και προσδοκίες
Ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιεί το τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη με την ιδιότητα του Προέδρου των ΗΠΑ, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα. Στις 14.30 η συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Θερμά λόγια για τις...
Επίσκεψη με συμβολισμούς και προσδοκίες
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Διαδηλώσεις και διπλωματία
Η Ελλάδα υποδέχεται αύριο τον ηγέτη της πρώτης υπερδύναμης του πλανήτη. Ειρηνικά και δημοκρατικά ο λαός ορθώς θα διαδηλώσει. Η κυβέρνηση έχει άλλη δουλειά να κάνει. Θα υποδεχτεί τον Μπαράκ Ομπάμα και θα...
Διαδηλώσεις και διπλωματία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Ομπάμα με την αίγλη του Παρθενώνα
Από την κορυφή του λόφου των Νυμφών, που βρίσκεται απέναντι από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, θα εκφωνήσει την ομιλία-σταθμό του ο Μπαράκ Ομπάμα, στις 16 Νοεμβρίου. Οπως είναι ήδη γνωστό, η ομιλία του...
Ο Ομπάμα με την αίγλη του Παρθενώνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπάιντεν: Ο Ομπάμα θα συζητήσει και το χρέος στην Ελλάδα
Την υπόσχεση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα συζητήσει στην Ελλάδα το θέμα ελάφρυνσης του χρέους, έδωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν. Σε συγκέντρωση της ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ για την επέτειο της 28ης...
Μπάιντεν: Ο Ομπάμα θα συζητήσει και το χρέος στην Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας