• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 18.4°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.9°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.6°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.8°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 17.8°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.9°C
  2 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  18°C 16.1°C / 19.1°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.9°C / 12.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 12.8°C / 19.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 18.6°C
  0 BF
  98%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.4°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 15.0°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  85%

Αλέξης Τσίπρας και Φατάχ Αλ Σίσι

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Μήνυμα Τσίπρα προς την Τουρκία από το Κάϊρο

 • A-
 • A+

Για περαιτέρω συνεργασία συμφώνησαν οι Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου κατά την τέταρτη τριμερή σύνοδο, που διεξάγεται στο Κάιρο και περιλαμβάνει την τριμερή διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.  

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην «αμφισβήτηση θεμελιωδών διεθνών συνθηκών» εκ μέρους της Τουρκίας, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας, αλλά και την «αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σταθερότητας»

Το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας, που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και εγείρουν ακόμα και ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών διεθνών συνθηκών.

Πιστεύω ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση πρέπει να είναι κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη, τόσο από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, όσο και από την πλευρά όλων των γειτονικών χωρών, που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή.

Η ασφάλεια στη Μεσόγειο χωρίς συνεργασία με την Αίγυπτο δεν μπορεί να υπάρξει, υπογράμμισε ο ίδιος για να προσθέσει: «Συμφωνήσαμε ότι απαιτείται μια στρατηγική για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, με νόμιμες/ελεγχόμενες ροές».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μεγάλο μέρος των συνομιλιών αφορούσε τις περιφερειακές εξελίξεις υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα της αρχής της καλής γειτονίας ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου. 

Σχετικά με το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι «απαραίτητη» μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. «Μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. Στηρίζουμε αυτή τη σημαντική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Τονίσαμε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Επαναλάβαμε τη σημασία της επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, υπογράμμισε ότι οι τρεις ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, έκαναν πριν από την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου μία συμβολική κίνηση: «Κάναμε μία συμβολική ενέργεια. Φυτέψαμε τρεις ελιές. Αυτά τα δέντρα συμβολίζουν τη κοινή μας δέσμευση και τους κοινούς μας στόχους».

Για ένταξη νέων χωρών στη συνεργασία μίλησε ο Σίσι

Ο Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι προέβαλε την ανάγκη ένταξης και νέων χωρών στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των τριών χωρών.

«Το παρελθόν μάς επιβάλλει να συνεχίσουμε τη συνεργασία, πρέπει να εντάξουμε και νέες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη να γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στην περιοχή.

Η ασφάλεια στη Μεσόγειο χωρίς συνεργασία με την Αίγυπτο δεν μπορεί να υπάρξει, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Συμφωνήσαμε ότι απαιτείται μια στρατηγική για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, με νόμιμες/ελεγχόμενες ροές (...) Η εναλλαγή των σκέψεων είναι στην πραγματικότητα εμπλουτισμός των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων της τριμερούς συνεργασίας για την υπερπήδηση των προβλημάτων που διαβιεί η Μεσόγειος Θάλασσα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου σημείωσε ότι η σημερινή συνάντηση αντανακλά την ταύτιση απόψεων, ιδιαίτερα όσον αφορά την ποιοτική αλλαγή και το ποιοτικό άλμα της τριμερούς συνεργασίας, ενισχύοντας την εταιρική σχέση σε διάφορους τομείς, ενισχύοντας την ήδη ισχυρή συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών και των λαών τους.

Για το παλαιστινιακό ζήτημα, υποστήριξε ότι «παραμένει παρόν σε αυτήν τη συνάντηση και συμφωνούμε από κοινού για την ανάγκη ειρηνικής και γενικής επίλυσης του προβλήματος, τονίζοντας το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην ίδρυση κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, βοηθώντας στην εξασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή και στην επίλυση του Μεσανατολικού, εδώ γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή».

Αναστασιάδης: Κοινές οι προκλήσεις των τριών χωρών 

Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινές προκλήσεις και προβλήματα, και αυτός είναι ο στόχος της συνεργασίας μας, χωρίς αυτή να λειτουργεί ενάντια σε όποιο τρίτο κράτος, δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Αναστασιάδης.

Κοινή διαπίστωση, εξάλλου, των τριών χωρών είναι ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας, στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού, και συζητήσαμε περαιτέρω τρόπους συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των θαλασσίων μεταφορών, του τουρισμού, της γεωργίας, της τεχνολογίας και σωρεία άλλων θεμάτων, τα οποία, μέσα από την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί, θα καταγράφονται και θα υλοποιούνται. 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι σήμερα συμφωνήθηκε η περαιτέρω διεύρυνση του διαλόγου «σε όλα τα επίπεδα και να θεσμοθετήσουμε περαιτέρω τις συνεργασίες μας σε διεθνείς οργανισμούς»

Ακόμη, υπογράμμισε ότι η «υιοθέτηση της Διακήρυξης του Καΐρου επιβεβαιώνει ότι ο τριμερής διάλογος και η συνεργασία προάγουν, πάνω απ’ όλα, την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και την ενίσχυση της ασφάλειας, της ειρήνης, της σταθερότητας, της ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο. 

«Κύπρος και Ελλάδα έχουμε επιβεβαιώσει ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε – και το υπογραμμίζω – την ενίσχυση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου, ειδικότερα σε θέματα, που προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά και οι μεταναστευτικές ροές. Έναν ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, λόγω και μεγέθους και αρχών και συστήματος, η φίλη χώρα Αίγυπτος», είπε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενέργεια, υποδομές και μεταναστευτικό στην ατζέντα
Στο Κάιρο ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και κλιμάκιο υπουργών, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 4η Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου. Στην ατζέντα, τα θέματα της διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας,...
Ενέργεια, υποδομές και μεταναστευτικό στην ατζέντα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενα ταξίδι με πολλές συμφωνίες
Ταξίδι-αστραπή, στο οποίο όμως θα επικυρωθούν σημαντικές συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός. Θα μεταβεί αρχικά στην Ιερουσαλήμ, επικεφαλής εννιαμελούς...
Ενα ταξίδι με πολλές συμφωνίες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε ενεργειακό κόμβο μετατρέπεται η Ελλάδα
Σε στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων και τη μεταφορά του αερίου με βάση έναν κοινό σχεδιασμό, συμφώνησαν Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος. Με την οριοθέτηση των ΑΟΖ θα μπορέσουν να προχωρήσουν...
Σε ενεργειακό κόμβο μετατρέπεται η Ελλάδα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τη «Διακήρυξη της Αθήνας» υπέγραψαν Τσίπρας - Σίσι – Αναστασιάδης
Μήνυμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή στέλνει η σημερινή τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος...
Τη «Διακήρυξη της Αθήνας» υπέγραψαν Τσίπρας - Σίσι – Αναστασιάδης
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προχωρά ο καθορισμός της ΑΟΖ
Πλούσια ήταν η ατζέντα της τριμερούς συνάντησης κορυφής ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία με συμμετοχή των προέδρων Αναστασιάδη, Σίσι και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα....
Προχωρά ο καθορισμός της ΑΟΖ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας